Krajský soud zpřísnil tresty v kauze Vidkun. Aktéry uznal vinnými ve všech bodech obžaloby

Krajský soud v Olomouci zpřísnil aktérům v kauze Vidkun za jejich korupční jednání právní kvalifikaci, uložil jim přísnější podmíněné tresty a peněžité tresty. Bývalého olomouckého policejního náměstka Karla Kadlece za vynášení informací z trestních spisů odsoudil za pokus o zneužití pravomoci úřední osoby, podnikatele Ivana Kyselého za pokus účastenství ve formě organizátorství zneužití pravomoci úřední osoby a exhejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD, nyní SOCDEM) za podplácení a za účastenství ve formě pomoci zločinu zneužití pravomoci. Rozhodnutí není pravomocné.

Vinu u obžalovaných vyslovil soud už v červenci 2021, tentokrát ale Kyselého a Kadlece soud odsoudil za korupční jednání ve všech devíti trestních kauzách, jak navrhovala obžaloba. Při prvním rozsudku je odsoudil pouze za čtyři kauzy s tím, že u zbývajících pěti není dostatek důkazů.

Podle rozsudku tehdejší policejní náměstek Kadlec nejméně od února do srpna 2015 soustavně a pravidelně poskytoval informace podnikateli Kyselému a v jednom případě i tehdejšímu hejtmanovi Rozbořilovi. Sděloval nejen informace z trestních řízení, ale i o důkazní situaci a plánovaných rozhodnutích ve věci, uvedl soudce Martin Lýsek. Chtěl se tím podle soudu vlivnému podnikateli odvděčit za své setrvání ve funkci a posílit tak svůj vliv u policie. „Věděl přitom, že obžalovaný Kyselý může tyto informace sdělit jiným osobám a zmařit tak trestní řízení,“ řekl soudce Martin Lýsek.

Přísnější podmínky, peněžité tresty a zákaz činnosti

Podnikateli Ivanu Kyselému soud uložil trest tři roky s podmíněným odkladem na čtyři roky a peněžitý trest 346 tisíc korun. Původně dostal trest 18 měsíců s tříletou podmínkou a peněžitý trest 2,1 milionu. Olomouckého policejního náměstka Karla Kadlece odsoudil na tři roky s podmíněným odkladem na pět let a k peněžitému trestu 438 tisíc korun. Také mu zakázal činnost na pět let. Při prvním rozhodnutí dostal dvouletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky a peněžitý trest 144 tisíc korun, zákaz činnosti měl na čtyři roky. Bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila soud odsoudil ke dvěma letům s podmíněným odkladem na 3,5 roku a uložil mu peněžitý trest 182 tisíc korun.

Rozhodnutí není pravomocné, Rozbořil se odvolal na místě, ostatní si ponechali lhůtu na odvolání. „Kvůli přísnější kvalifikaci jsme se ocitli u obžalovaného Kyselého a Kadlece v sazbě tří až deseti let. Máme za to, že takto uložené tresty by nebyly účelné, přistoupili jsme proto k trestům s podmíněným odkladem,“ uvedl Lýsek. Podle něj nejde jen o uložení trestu, ale i o samotné vyslovení viny, které jasně říká, že byl porušen zákon, což má být podle něj vzkazem pro policisty v celém Česku, jak se svými kamarády z pohledu svých pozic jednat.

Případ odkryl během procesu vzájemné vazby mezi policií, podnikatelskou sférou a samosprávou. Podnikatel Kyselý podle rozsudku tyto informace využíval k posílení svého vlivu v podnikatelsko-politickém prostředí. Bývalý hejtman Rozbořil podle rozsudku nabídl Kadlecovi 13. srpna 2015 úplatek za informace v případu stavby jezdeckého areálu v Lazcích, který byl prověřován kvůli možnému dotačnímu podvodu.

Kadlec: Bylo to tlachání v hospodě u piva

Trojice obžalovaných vinu po celou dobu procesu odmítala. Kyselý popíral, že by někoho instruoval a pravidelně zjišťoval informace, sdělené informace podle něj žádné vyšetřování zmařit nemohlo. Kadlec se hájil tím, že styky s podnikatelem byly jeho operativní činností, kdy se snažil naopak informace získávat. To odmítl krajský i vrchní soud. Ve svém rozhodnutí uvedl, že o operativní činnost nešlo a Kadlec porušil povinnost mlčenlivosti policisty. Vinu odmítl i bývalý hejtman, jednání s Kadlecem označil za kriminalizaci „tlachání v hospodě u piva“.

Kadlec byl původně odsouzen za zneužití pravomocí, podnikatele Kyselého soud potrestal za účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby. Bývalého hejtmana Rozbořila krajský soud odsoudil za podplácení. V kauze byl původně obžalován i šéf olomouckého krajského odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj, kterého krajský soud pravomocně zprostil viny. Petrůj se poté vrátil k policii.

Soudy se případem zabývají tři roky

Kauza začala 13. října 2015, kdy tehdejší Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zasahoval v Praze a Olomouckém kraji, soudy se případem zabývají tři roky. Kauza byla postavena důkazně především na odposleších. Zachycují schůzky hlavních aktérů případu v olomouckých kavárnách a restauracích, ale i z kuřárny olomouckého pracoviště GIBS a Kadlecovy kanceláře v budově krajského policejního ředitelství. Právě tam podle žalobců obžalovaní diskutovali o věcech z trestních řízení a předávali si informace či pokyny.

Například jen Kadlec s Kyselým měli od července 2014 do září 2015 nejméně pětačtyřicet schůzek, na kterých společně podle obžaloby řešili nejen trestní kauzy, ale například i personální obsazení vysokých policejních funkcí.