Aby byla přidělena licence, je potřeba splnit různé podmínky z několika oblastí, především však v oblasti finančního krytí.

Příští rok bude v nejvyšší divizi působit stejný počet týmů jako letos. Některé z nich však s pozměněným názvem. Změna určitě nastane u dvou: Arkéa Samsic se změní na Arkéa-B&B Hotels a Jumbo-Visma na Visma-Lease a Bike.

V úrovni ProTeams dvě sestavy končí. Americký Human Powered Health se hodlá nadále zaměřit výhradně na ženský tým s ambicí stát se jedním z nejlepších světových týmů. Novozélandský Bolton Equities Black Spoke, který mezi Pro týmy postoupil až letos, by se po roce rád vrátil alespoň do úrovně Continental. Má totiž potíže se sponzory a aktuálně nemá ani jistotu, že vůbec bude pokračovat.

382473854_820202983439647_5596983630170023224_n (1).jpg

Jediným týmem, který sem postoupil, je tedy nizozemský TDT-Unibet, který se etabloval mezi kontinentálními týmy teprve v letošní sezóně a hned po roce fungování jde o level výš. S touto licencí se mohou ucházet o účast na největších závodech světa. Nás může těšit, že k Tomáši Kopeckému (na titulním snímku), který byl v sestavě tohoto týmu od jeho zrodu, přestupuje z Elkov-Kasper od následující sezóny i druhý Čech Adam Ťoupalík. 

V přehledu ProTeams tedy najdeme celkem 17 týmů, z nichž čtyři jsou registrovány ve Španělsku: Burgos-BH, Caja Rural-Seguros RGA, Equipo Kern Pharma a Euskaltel-Euskadi, tři v Belgii: Bingoal WB, Lotto Dstny a Flanders-Baloise, tři v Itálii: EOLO-Kometa, Corratec-Selle Italia a VF Group-Bardiani CSF-Faizanè, dva ve Švýcarsku: Q36.5 a Tudor, a konečně po jednom v Izraeli (Israel-Premier Tech), USA (Novo Nordisk), Francii (TotalEnergies), Norsku (Uno-X) a nově tedy i v Nizozemsku.

O síle a ambicích jednotlivých týmů vypovídají nejen jejich historie a výsledky dosažené v letošní sezóně, ale i početnost sestav. Z hlediska získaných UCI bodů se Lotto Dstny umístil na 10. místě mezi všemi týmy bez rozdílu kategorie, takže byl lepší než osm týmů z nejvyšší divize. 18. místo patří týmu Izraele a 19. Uno-X, přičemž získaly víc bodů než Arkéa Samsic a Astana Qazaqstan. Všechny tři týmy mají potenciál se v dalším možném období ucházet o místo mezi WorldTeams, což deklaruje mj. i Tudor pro Cycling.

378719515_285618267555787_4418440807825878287_n.jpg

Švýcarský tým, kde i v příštím roce bude jezdit Petr Kelemen, má už podepsáno 27 závodníků včetně šesti nováčků, mezi nimiž vynikají klasikář Matteo Trentin (UAE), vrchař Michael Storer (Groupama-FDJ) a sprinter Alberto Dainese (dsm-firmenich).

Lotto Dstny má podepsáno ještě o jednoho závodníka víc. Nejcitelnější ztrátou je odchod Caleba Ewana (Jayco AlUla). Nejznámějšími ze čtyř posil je sprinter Lionel Taminiaux (Alpecin-Deceuninck) a vrchař Jonas Gregaard (Uno-X). 

28 cyklistů hlásí i norsko-dánský Uno-X. Mezi osmi odcházejícími jsou vedle Jonase Gregaarda také vrchaři Torstein Traen (Bahrain-Victorious) a Anthon Charmig (Astana), mezi stejným počtem nováčků vynikají jezdec na celkové pořadí Andreas Leknessund (dsm-firmenich) a univerzálové Magnus Cort (EF Education-EasyPost) a Markus Hoelgaard (Lidl-Trek).

U týmu Izraele, kde je aktuálně podepsáno 25 lidí, skončili s profesionální cyklistikou Sep Vanmarcke a Daryl Impey, do Q36.5 odchází sprinter Giacomo Nizzolo. Přichází 9 nových závodníků, mj. sprinter Pascal Ackermann a vrchař George Bennett (oba UAE), další sprinter Ethan Vernon (Soudal-Quick Step) a dva rovinoví klasikáři s rychlým závěrem Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic) a Jake Stewart (Groupama-FDJ).

361963213_658437342980923_8187324054931789826_n (1).jpg

Co se týče českých jezdců, smlouvu na další rok mají Daniel Babor a Tomáš Bárta v Caja Rural. Zda budou Matyáš Kopecký, Karel Vacek a Michal Schlegel pokračovat v Novo Nordisk, resp. Corratecu a Caja Rural, není v této chvíli oficiálně sděleno. Novo Nordisk hlásí zatím jen dva podepsané lidi, Matyáš byl ale v letošní sezóně nejúspěšnějším jezdcem týmu, v němž jezdí cyklisté s diagnózou diabetes. Corratec i Caja Rural měly letos po 24 závodnících, zatím jich hlásí každý po 12. Pavel Novák začal sezónu v Colpack Ballan CSB, od 1. srpna se stal stážistou v Q36.5, kde bude jeho cesta pokračovat, se teprve dozvíme.

Co se týče českých cyklistů v nejvyšší divizi, tak o tom, že Zdeněk Štybar už smlouvu sežene jen těžko, jsme opakovaně psali. Republikový šampion Mathias Vacek má smlouvu v Lidl-Trek až do roku 2025. V Soudal-Quick Step Josef Černý letos prodloužil také na další dva roky, Jan Hirt má podepsáno jen na příští rok. Jistotu další sezóny má i Pavel Bittner (dsm-firmenich).

Ještě je ve hře Jakub Otruba, námluvy pobíhaly a probíhají s několika týmy jak z úrovně World, tak Pro. V nejbližších týdnech by mělo být jasno, zda se mu podaří postoupit výš, nebo bude pokračovat v ATT Investments.