Angažovali jsme hvězdy jihoamerického volejbalu, zní v nadsázce z Českých Budějovic

Přidat na Seznam.cz

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vstoupili do nového ročníku extraligy prohrou na palubovce Brna 2:3. Jihočeský celek účinkuje v této sezoně jako loňský finalista se ziskem stříbrné medaile, ale s úplně novým trenérským složením a zároveň i výrazně obměněným hráčským kádrem. V něm jsou podle prezidenta klubu i tzv. hvězdy jihoamerického volejbalu.

Těsně před startem soutěže uspořádal klub tiskovou konferenci, na které zazněly plány a úvahy ohledně nadcházejícího náročného programu Budějovic na ligové i evropské scéně.

Ilustrační snímek je z českobudějovické sportovní haly ze září 2023 při tréninku volejbalového týmu Jihostroje České Budějovice.

Nový kouč Andrzej Kowal, zkušený odborník z Polska, je vůbec prvním zahraničním trenérem budějovického klubu v historii. A pracuje s řadou cizinců.

Je tu mnoho nových hráčů a základem je týmový výkon – vyhrávat můžeme pouze společně. Máme tu spoustu mladých kluků, kteří se potřebují učit, ale koneckonců učíme se stále všichni každý den. Je před námi dlouhá cesta, ale věřím, že nás čeká dobrá sezona,“ uvedl Kowal pro média a jeho vyjádření publikoval klubový web.

Věříme, že všechny naše posily jsou vítězné typy, které mají kvalitu volejbalovou a zároveň charakter potřebný k tomu, aby se vytvořil tým, který potáhne za jeden provaz i v těžkých chvílích,“ poznamenal generální manažer klubu Robert Mifka.

Další kritérium bylo, že jsme nechtěli smlouvy jen na jeden rok, ale chtěli jsme hráče s delší perspektivou,“ podotkl Mifka.

Prezident klubu Jan Diviš nastínil záměry při sestavování kádru.

Angažovali jsme – s trochou nadsázky – hvězdy jihoamerického volejbalu, od kterých se mohou naši nadějní kluci učit a posouvat se. Naší snahou je dlouhodobě vychovávat vlastní hráče, potažmo reprezentanty. Kombinace klubu, který má vysoké ambice, a přitom chce dávat šanci mladým, je složitá, ale chceme touto cestou jít. Letos jsme zařadili do A-týmu čtyři naše mladíky, kteří už nyní mají kvalitu.“

České Budějovice se chystají i na vystoupení v Lize mistrů. V ní budou startovat dokonce dva české kluby – mistrovský tým VK Lvi Praha a právě stříbrný celek Budějovic.

Zatím neznáme našeho třetího soupeře ve skupině, ale čtyřčlenná skupina nám dává optimismus, že bychom mohli překvapit a poprvé v historii klubu postoupit – nejspíše z druhého místa – do dalších kol Ligy mistrů. Na první místo je určitě největší favorit polský mistr Jastrzebski Węgiel, který hrál poslední finále Ligy mistrů a kvalitu hráčů má obrovskou. Realita ale asi bude taková, že šance se naskytne při souboji s dalšími týmy,“ přemítal Diviš.

Zdroj: autorský článek