Hlavní obsah
Názory a úvahy

Neoblíbenost vlády je výsledkem snahy zavděčit se každému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Malá podpora vlády je zapříčiněná její malou aktivitou. Není vůle ke změnám a leckdy ani netuší, jak by ty změny měly vypadat. Bohužel parlamentní opozice nenabízí řešení.

Článek

Výzkumy veřejného mínění ukazují velmi slabou podporu vlády. Nejvýš 25 % voličů jí spíše věří. Veřejnost vnímá, že nyní přichází doba, kdy se budou nastavovat velké změny. Budou se týkat všeho. Zatím zápolíme s tím, jak účinně nastavit státní i hospodářskou správu naší země. V hospodářství nám leckdy ujíždí vlak, nemáme dost peněz na důchody a dostupná lékařská péče je spíše utopií. Přes svou snahu je podpora vlády mizivá. Příčin je hned několik

Neurčitost vize vládních stran kam a jak mají naši zem vést

Rozmlžená vize toho, jakou má mít stát politiku, je do velké míry dána širokostí vládní koalice. Od silně probruselských TOP 09 po izolacionisti z ODS. Levicově směřující Piráty s KDU ČSL i ryze pravicové ODS s TOP 09. KDU ČSL působící jako tradicionalistická strana a proti ní všichni ostatní. Jediným tmelem takového slepence je touha překazit panu Babišovi snahu znovu vládnout. Lepidlo silné na to koalici utvořit, ale slabé na vůli spolu vládnout. Výsledkem je, že jen málokdy je vláda schopna mluvit silným jednotným hlasem. Její názory jsou nečitelné. Tím nakonec neuspokojí nikoho. Nikdo jí tak nevěří. Celé je to zapříčiněno tím, že se dnes v politických stranách nedbá na ideje a jejich rozvíjení. Jde jen o boj o moc, na nic jiného již nezbývá energie.

Špatná komunikace a populistické sliby v minulosti

Vystoupení vládních politiků v mediích jsou často tragická. Slibují vyřešení nějakého problému v brzké době a to nepřichází. Na tiskových konferencích působí zmateně. Vydávají prohlášení, která si navzájem odporují. Nepřichází se svými tématy, které by uměli dobře představit veřejnosti. Vláda nedokáže přesvědčivě jednotně vystupovat. Jednotliví koaliční partneři neumějí vylézt ze svých ulit a přiznat, že něco z jejich předvolebních slibů splnit nepůjde či že se reforma dotkne i jejich voličského jádra.

Snaha opozice

Je legitimní. Od toho tu je. Bohužel máme tu smůlu, že ji v současné době tvoří jen populisté. V jednom případě okořeněné papalášstvím. Co je však větší problém, že ani opozice nepřináší nějaká svá řešení. Kombinace neschopnosti efektivně řešit problémy s oslněním vlastní dokonalostí, přináší to, že sociální sítě jsou plná různých stanovisek a prohlášení, která však nic neřeší. Doufejme, že se průběhem času objeví opoziční strana schopna generovat i propagovat politiky zběhlé i v odborných věcech.

To vše završuje malá odvaha ke skutečným změnám

Ideová rozkročenost vlády spolu s malou odvahou vede k tomu, že není schopna dělat velká a nepopulární opatření. Přitom ve volbách jí voliči k tomu dali jednoznačný mandát. Lidé věděli, že jsou nutné změny a počítali s tím, že budou bolet. Rozhodnutí o zrušení superhrubé mzdy byla prostě hloupost. Čím dříve si to uvědomíme tím lépe. Bohužel se koalice zalekla nepopularity. Kroky, které dělá k ozdravení financí, jsou polovičaté a lidé to vidí. Tak ztrácí podporu těch, co chtěli změnu, ale nezískává je ani u těch, co chtěli stav konzervovat.

Máme polovinu volebního období. Nyní by měli přicházet na veřejnost ty skutečně důležité a hluboké změny. Je poslední rok, kdy je ještě jakási šance, aby prošly parlamentem. Ve volebním roce už neprojde nic. Tak snad se nám společenstvo pana Fialy pochlapí. Nejdráže nás totiž vyjde nicnedělání. Vzdejme se představy, že se problémy prostě vysedí. Nikdy to nefungovalo a nebude ani nyní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz