Parkem roku 2023 je opravené Moravské náměstí v Brně

Pestrá kombinace květin, ošetřené původní vzrostlé stromy i nově vysazené, dominantní vodní plocha. Park na Moravském náměstí v centru Brna si po nákladné proměně lidé oblíbili a intenzivně ho využívají k setkávání i odpočinku. Komplexní architektonický přístup nadchl také odbornou porotu, která jej vybrala jako Park roku 2023. Výsledky 17. ročníku soutěže vyhlásila Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, z.s. a Svaz zakládání a údržby zeleně, z.s. ve čtvrtek v Humpolci. Přihlásilo se do něj rekordních třicet děl krajinářské architektury. Z osmi oceněných jsou čtyři z jižní Moravy.

Zástupci měst a obcí, krajinářští architekti, soukromí investoři i realizační firmy přihlásili do letošního ročníku soutěže dva a půl krát více děl než v minulém ročníku. Nebyli mezi nimi jen parky, ale i jiná veřejnosti přístupná díla krajinářské architektury včetně naučné stezky nebo zámecké zahrady. Ze třiceti děl porotci na základě dodaných podkladů vybrali třináct, která koncem září navštívili. „Prohlídky děl na místě mají obrovský význam, protože žádná fotografie, popis ani výkres se nevyrovná přímému zážitku. Je také stále potřeba mít v patrnosti, že soutěžní přehlídka Park roku nehodnotí pouze kvalitu návrhu, ale také kvalitu realizace, rostlin a aktuální péči o dílo,“ zdůrazňuje členka poroty krajinářská architektka Jitka Trevisan.

Pětičlenná odborná porota kromě hlavní ceny udělila i tři další ceny a tři čestná uznání. Druhým favoritem na nejvyšší stupínek byl příkladně a citlivě obnovený Jubilejní park ve Znojmě, o který také zahradníci dokonale pečují. „Při vstupu do parku jsme se přenesli do meziválečného období. Autentické a kvalitně zrestaurované dílo Josefa Kumpána svědčí o kvalitě projektu i obětavé péči města,“ podotýká Tóth.

„Soutěžní přehlídka a s ní spojená propagace dobrých příkladů může inspirovat a motivovat další obce a jiné zadavatele ke změně veřejného prostoru k lepšímu,“ uvedla ředitelka pořádajícího Svazu zakládání a údržby zeleně Jana Šimečková. V soutěži probíhalo i hlasování o Cenu veřejnosti, do které se od poloviny září do poloviny října na webu http://www.parkroku zapojily tisíce hlasujících. Vítězství v této kategorii si po napínavém souboji odnesla znovuzrozená zahrada vily Panowských v Ivančicích se ziskem 17 013 hlasů.

Park roku 2023

Vítěz: Park na Moravském náměstí v Brně

Autoři projektu: CONSEQUENCE FORMA architects, Ing. arch. Martin Sládek, Ing. arch. MArch. Janica Šipulová; Ing. Klára Zahradníčková, MA.

Investor: Statutární město Brno, MČ Brno – střed

Zhotovitelé: Skanska Central Europe, Skanska a.s. - generální dodavatel, KAVYL, spol. s r. o. – realizace krajinářských úprav (2022-2023), Cercis, spol. s r. o. – realizace opatření zlepšujících podmínky v kořenové zóně stromů (2020), Josef Haško, Ing. Jiří

Pravidla soutěže a další informace: http://www.parkroku.cz

Zapadlo – realizace arboristických zásahů (2020)

O dílo pečuje: Odbor životního prostředí ÚMČ Brno – střed, KAVYL, spol. s r.o.

Kompletní výsledky soutěže Park roku 2023 najdete zde: Park roku 2023_press_kit

Soutěžní přehlídka se konala pod záštitou ministra životního prostředí Petra Hladíka a místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše.

Kontaktní údaje na pořadatele soutěže:

Svaz zakládání a údržby zeleně, z.s. (SZÚZ) Údolní 567/33, 602 00 Brno, www.szuz.cz, e-mail info@szuz.cz, Ing. Jana Šimečková – poskytne případné texty a fotografie k přihlášeným dílům

Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, z.s (SZKT), Plzeňská 247/59, 150 00 Praha 5 – Košíře, www.szkt.cz, e-mail kancelar@szkt.cz, tel. +420 727 887 124, +420 257 323 953

Klíčová slova ČR-příroda-ekologie-média-SZKT

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Zemědělství, životní prostředí

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.