Obyvatelé českobudějovického sídliště Vltava v petici žádají semafory k nebezpečnému přechodu

21. říjen 2023 08:41

Frekventovaný přechod pro chodce mezi ulicemi Františka Ondříčka a Bezdrevská na sídlišti Vltava v Českých Budějovicích označují místní obyvatelé za nebezpečný. Nedávno na něm auto srazilo muže a jeho malou dceru. Oba skončili s vážnými zraněními v nemocnici. Jejich manželka a matka teď vytvořila petici, která požaduje umístění světelné signalizace.

„Manžel šel s dcerou, zastavil jim autobus, vešli na přechod, ale druhé auto nezastavilo. Na místě je smetlo, letěli několik metrů, pak zůstali ležet na silnici,“ popisuje Michaela Krejčí incident, který se odehrál na přechodu pro chodce mezi ulicemi Františka Ondříčka a Bezdrevská v Českých Budějovicích.

Přechod vede přes čtyřproudovou silnici na ulici Strakonická, kde je silný provoz. „Před lety se mi stala nehoda na stejném místě. Proto jsem založila petici, aby se to dostalo víc do povědomí lidí. Doufám, že už se s tím konečně bude něco dělat. Zatím má petice asi dvě stě podpisů,“ dodává Michaela Krejčí.

Za nebezpečný přechod označují i policisté. V těsné blízkosti je základní škola a podle jihočeského policejního mluvčího Milana Bajcury by instalace semaforů byla přínosem. „Snažíme se na tom místě provádět různé bezpečnostní akce i ve spolupráci s městskými strážníky. Základní škola Bezdrevská je třetí největší v Českých Budějovicích, proto je tam velký pohyb osob,“ říká.

Čtěte také

Situací se na svém posledním zasedání zabývala i rada města. Magistrát si nechá vypracovat bezpečnostní analýzu, která by měla určit řešení.

Náměstek primátorky pro dopravu Lubomír Bureš upozorňuje, že pro nejbezpečnější přecházení silnice slouží nedaleká lávka nad zastávkami městské hromadné dopravy.

„Bezpečnostní audit by nám měl ukázat, zdali je potřeba v lokalitě udělat nějaké úpravy, třeba posunout přechod, dát tam světelnou signalizaci a podobně. Čekáme na výsledky auditu. Samozřejmě víme, že ta záležitost je velmi citlivá, občané to vnímají, proto chceme reagovat rychle a mít v ruce relevantní výsledky,“ dodává Lubomír Bureš.

Semafory se ale na místě určitě objeví minimálně dočasně, a to příští rok v létě, kdy město chystá rozsáhlou rekonstrukci zmíněné lávky na českobudějovickém sídlišti Vltava.

Spustit audio

Související