Hlavní obsah
Jídlo a pití

Dáte si dobroty s žabičkou, nebo bez žabičky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Logo pralesní žabky dostanou jen výrobci, kteří projdou náročným certifikačním procesem o nezávadnosti

Logo žabky se před časem začalo objevovat na výrobcích z kávy, kakaa nebo třeba na banánech. Netrvalo dlouho a odstartovaly v souvislosti s ním hoaxy.

Článek

„Bacha, tam je ta žába, to neber a hlavně to nedávej dětem!“ říká důrazně jedna skoročtyřicátnice druhé jen pár kroků ode mne v marketu, kde si všechny právě vybíráme mezi čokoládami.

Nebylo to poprvé, co jsem něco podobného slyšela. Starší příbuzný, kterému nakupuji, si taky stěžoval, že „nic se žábou nechce“, jenže tenkrát mne to ještě nezarazilo. Říkala jsem si, že v jeho věku už má nárok na různé manýry.

Tentokrát mne to ale zaujalo víc a jako osoba zvídavá jsem se začala pídit, co je na obrázku žabky tak nebezpečného. Na obrázku samotném samozřejmě nic - jsou jím označovány zpravidla výrobky s obsahem kakaa, kávy, ale také čaje, oříšky nebo banány.

Symbol by měl být jasně čitelný - při pěstování těchto potravin se postupovalo šetrně k přírodě a zbytečně jsme ji nezatěžovali chemií, aniž by tím utrpěla kvalita poživatin.

Poprvé se znak objevil před víc než deseti lety, ale s kontroverzí je spojen kratší dobu.

V řetězových mailech se rozšířilo varování, že se jedná naopak o potraviny nebezpečné, obsahující škodlivé látky, hmyz nebo dokonce příměsi chemikálií. A co je na tom pravdy? OVĚŘOVNA: Znak žáby neoznačuje škodlivé potraviny. Naopak, je to důkaz dodržování standardů | iROZHLAS - spolehlivé zprávy

Takže můžete zůstat v klidu a pochutnávat si dál třeba na svém oblíbeném kakau nebo čokoládě.

Další zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz