Z Hradu zmizelo 20 tisíc nábojů. Zemanovi strážci stojí u soudu, v kauze nastal obrat

Jan Horák Jan Horák
22. 10. 2023 8:00
Kauza možné zpronevěry nábojů ze skladu prezidentské ochranky dostala nový impuls. Odvolací soud zrušil rozsudek první instance, jež za zmizení 20 020 kusů střeliva potrestala dva bodyguardy naposledy sloužící pro bývalého prezidenta Miloše Zemana. Podle původního verdiktu dostali oba policisté pokutu, případ se ale po zásahu nadřízeného soudu vrací k prvnímu stupni.
Ilustrační foto: Před soudem stojí dva příslušníci Útvaru pro ochranu prezidenta republiky. | Video: Aktuálně.cz

Martin Tiefenbach odešel letos 30. května od Obvodního soudu pro Prahu 1 s finančním trestem ve výši 150 tisíc korun. Jeho kolega Patrik Přibyl dostal pokutu 100 tisíc, soudkyně Šárka Šantorová mu zároveň zakázala tři roky sloužit v bezpečnostních sborech. Oba muži se na místě odvolali.

Jejich podání minulý týden projednal v neveřejném zasedání Městský soud v Praze. Jak zjistilo Aktuálně.cz, verdikt soudkyně Šantorové neobstál. "Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání," píše se v justiční databázi. Odvolání vyřizoval senát soudce Richarda Petráska.

Proč soudce Petrásek zrušil původní verdikt, není jasné. Odůvodnění nového rozhodnutí ještě není napsané. Mluvčí Městského soudu Adam Wenig v tuto chvíli nemůže ani oficiálně potvrdit výsledek odvolání. "Je nejprve zapotřebí vyčkat doručení rozhodnutí procesním stranám," sdělil redakci.

Policie vymáhá škodu

Soudkyně Šantorová přitom rozhodla jasně. Tiefenbach a Přibyl v letech 2018 až 2020 podle jejího rozsudku ze skladu prezidentské ochranky v Jiřské ulici na Pražském hradě kradli náboje. V tomto období sloužili v Útvaru pro ochranu prezidenta republiky jako vrchní komisaři v oddělení služební přípravy odboru zvláštní ochrany.

"Po vzájemné dohodě, že část služebního střeliva si budou ponechávat za účelem vlastního majetkového prospěchu, ze skladovacích prostor ve své kanceláři střelivo odebrali v úmyslu neoprávněně se obohatit," popsal jejich skutek státní zástupce Jakub Matocha v obžalobě, které soudkyně Šantorová vyhověla.

Zmizelé náboje měli oba muži zanášet do evidence jako využité při cvičných střelbách. Tiefenbach dostal vyšší trest, protože verdikt nad ním zahrnoval i nedovolené ozbrojování. Generální inspekce u něj doma našla 900 nábojů. Jejich původ se nepodařilo objasnit, ale z pohledu zákona šlo o nelegální druh munice.

V novém projednání musí soudkyně Šantorová na základě důkazů pečlivěji rozhodnout, zda se příběh odehrál podle verze obžaloby. Případně vinu obou mužů lépe doložit. Vedlejším účastníkem případu je policejní sbor. "Policie České republiky uplatňuje požadavek na náhradu škody," sdělil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Došla si pro ně inspekce

"Stále tvrdím, že jsem se ničeho nedopustil. Veškerá munice, kterou jsem nafasoval, byla spotřebována tak, jak měla," řekl po vynesení odsuzujícího rozsudku letos v květnu Martin Tiefenbach. Podle něj je kauza výsledkem pomsty nadřízených, kteří na ně účelově poslali Generální inspekci bezpečnostních sborů.

Inspektoři si pro něj a Přibyla přišli v únoru 2021. Ze zpronevěry je obvinili o půl roku později. Pro Přibyla kauza znamenala postavení mimo službu, pobírá tak 60 procent platu. Tiefenbach požádal o odchod do civilu ještě před zatčením, zásah inspekce jeho odchod ze sboru jen urychlil.

Tiefenbach sloužil u policie od roku 1992, do Útvaru pro ochranu prezidenta republiky nastoupil před osmi lety. Předtím působil jako instruktor střelby u středočeské policie. Na téma střelecké přípravy v roce 2011 obhájil diplomovou práci na Masarykově univerzitě. Přibyl nastoupil k policii v roce 2005, na Hrad se přesunul z Ochranné služby.

Útvar pro ochranu prezidenta v době obvinění obou mužů řídil Martin Baláž, který do funkce nastoupil ve druhém prezidentském období Miloše Zemana. Kauza možné zpronevěry nábojů za 142 tisíc korun byl největší skandál za Balážova vedení. Z Hradu odešel po inauguraci prezidenta Petra Pavla, v policii se nyní věnuje vedení výcviku a vzdělávání.

Mohlo by vás zajímat: Zeman "nařídil" Čaputové překlad poté, co nerozuměl slovenské novinářce (únor 2023)

Zeman nerozuměl slovenské novinářce. Řekl Čaputové, ať mu dotaz přeloží. | Video: ČTK
 

Právě se děje

Další zprávy