Stará pekárna v obci Mšeno se vrací do života. Díky nadšení majitelů zde vznikne muzeum

22. říjen 2023

Ještě před třemi lety byl zchátralý dům v obci Mšeno na Mělnicku plný haraburdí. Lucie Kovaříková a Jiří Petrů tehdy hledali historický objekt, který by mohli zachránit. Starobylá pekárna je okouzlila jedinečnou atmosférou. Prodali chalupu, koupili ruinu a pustili se do práce. Otevřít tady chtějí Muzeum pekařství a cukrářství.

Starobylá pekárna v obci Mšeno na Mělnicku sloužila jako sběrné suroviny. Lucie a Jiří se rozhodli vrátit historickým budovám původní krásu. Oblékli montérky a rukavice a volné chvíle věnují obnově pekařského krámu, světnice i bývalé pekárny. Mělo by zde vzniknout živé muzeum, které kromě exponátů nabídne také prostory pro setkávání a pořádání kurzů tradičních řemesel. Součástí domu je i dvůr a malebná zahrada.

Lucie Kovaříková se inspirovala historickou fotografií

Místo oba nové majitele okouzlilo, přestože bylo v horším stavu, než se zpočátku zdálo. Lucie a Jiří spolu čistí zdi a podlahy, brousí okna a postupně odkrývají nánosy času, což sebou přináší zajímavé objevy. Mezi ně patří i původní výmalba světnice vedle pekařského krámu. „To je úplně nejspodnější vrstva, kterou jsme odkryli,“ Jiří Petrů ukazuje modrobílou výmalbu s kuchyňskými motivy, které pokrývají část stěny nad historickými kamny. „Jsou tu humři a nějaký džbán. Bylo to vymalované po celém obvodu a nikdo neví, proč to tady je. Jak to vzniklo? Jak v Čechách můžou být humři? Nikdo na to ještě neodpověděl, památkáři také ne.“

Stará pekárna dostala novou střechu i fasádu. Jiří a Lucie se při práci řídí dobovou fotografií, podle které odstranili panelákové okno do ulice a obnovili původní vstup do krámu s hnědými vraty a vývěsním štítem. Další podklady shánějí jen těžko. Archiv ve Mšeně vyhořel, jsou proto odkázáni hlavně na pamětníky. Oslovili sousedy, kteří jim nosí staré ošatky, formy na pečivo a další předměty běžné potřeby z minulého století. Vedou také Knihu dárců, kde lidé mohou popsat použití a historii darovaných předmětů.

Muzeum pekařství a cukrářství přivítalo první návštěvníky

Během Dne otevřených dveří si mohli sousedé prohlédnout dům od sklepa až po půdu. Muzeum pekařství a cukrářství nabídne pravidelný program už příští rok v květnu.

autoři: Barbora Kvapilová , Von
Spustit audio