Hlavní obsah
Názory a úvahy

Muzeum Karla Gotta. Ano? Ne?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamyšlení nad článkem ohledně muzea na Bertramce. Karel Gott by byl asi pro.

Článek

Co člověk to názor, by se dalo říci (napsat). Bohužel s výše prezentovaným v článku, na který reaguji, lze souhlasit jen těžko. Dalo by se polemizovat o jednotlivých bodech, technických řešeních, ale jednoznačně konstatovat, že „Muzeum Karla Gotta -NE“ je dle mého názoru hloupost. Na rozdíl od pisatele příspěvku se svůj názor pokusím podpořit fakty.

Obecně lze konstatovat, že většina umělců, historických osobností kulturního života má svá muzea. Jen namátkou Jan Werich, Karel Zeman, Karel Čapek, Karel Kryl, dále Komenský, Kašpar, Smetana, Dvořák, Mendel a jiní (jen tak na okraj - bývalý rodný dům Antonína Dvořáka se v současnosti také předělává na muzeum). Ve všech těchto stáncích věnovaných oněm osobám lze pak čerpat inspiraci i poučení v mnoha oblastech. Chce snad pisatel naznačit, že od Mistra by se návštěvníci neměli čemu přiučit? To snad ne! První co mě napadá, je jeho pracovitost a láska ke své profesi! Někomu stačí říct, někoho to trkne, až když vidí „in natura“, co onen člověk dokázal za svého života.

Dalším PRO by bylo zcela určitě vytvoření zcela nezávislého prostředí pro vzpomínání na Karla Gotta při jeho výročích. (Nemusí to být pořád jen „Sazka aréna“, ta forma se také časem může měnit, nehledě na skutečnost, že s odstupem času se jistě budou chtít zainteresovat rodinní příslušníci a třeba jinou formou, než koncertem v sále pro 20 000 posluchačů.)

Jako poslední důvod bych uvedl zkušenost s člověkem, a možná i jeho názor, kterým sám prezentoval historii svou a svého rodu s nenuceností, elegancí, grácií a láskou. Byl jím pan Zdeněk Šternberk (15.8.23 by mu bylo 100 let, hrál jej V. Vydra v Černých Baronech), který na svém hradě provázel po roce 90 návštěvníky a mnozí ani netušili, kdo je to vlastně vodí. Měl jsem tu čest jej poznat neformálně a osobně. A vsadím boty , že by muzeum Karla Gotta i na té Bertramce podpořil a přidal tak 10 důvodů PRO.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám