Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Shelton po triumfu v Tokiu stoupá žebříčkem ATP, v Munastíru se radovala Mertensová

První titul v kariéře získal v Tokiu jednadvacetiletý americký tenista Ben Shelton. Ve finále porazil 7:5, 6:1 Rusa Aslana Karaceva a vyšperkoval svou průlomovou sezonu na elitním mužském okruhu ATP. Ve Stockholmu oslavoval po dvanácti letech Gaël Monfils a na turnaji WTA v Munastíru obhájila titul Belgičanka Elise Mertensová, která ve finále zdolala 6:3, 6:0 Italku Jasmine Paoliniovou.

Ben Shelton s trofejí pro vítěze turnaje ATP v Tokiu
zdroj: REUTERS

Talentovaný Shelton, který letos postoupil do čtvrtfinále Australian Open, a dokonce semifinále US Open, vyhrál své první finále na ATP Tour za 84 minut. Rodák z Atlanty zasypal Karaceva 18 vítěznými údery a dělal mu problémy především leváckým servisem: po prvním podání totiž vyhrál 80 procent výměn.

Díky triumfu se stal šestým tenistou, jenž letos získal na elitním okruhu premiérový titul. V žebříčku ATP v pondělí vystoupá už na 15. místo, přičemž sezonu zahajoval na 96. pozici.

"Znamená to pro mě hodně. Velcí šampioni dokážou týden dotáhnout do vítězného konce. Získávají trofeje, nespokojí se s účastí ve finále. Jsou schopni odehrát celý týden na vysoké úrovni. Neříkám, že už jsem takhle daleko, ale to, že se mi něco podobného povedlo a zvládl jsem pět zápasů za sebou, je pro mě mimořádné," uvedl Shelton.

Ziskem titulu napodobil otce Bryana, jenž zvítězil v letech 1991 a 1992 na turnaji v Newportu. Sheltonové se stali čtvrtou dvojicí otec–syn, kteří v open éře vyhráli turnaj ATP Tour. Dosud poslední dvojicí byli Petr a Sebastian Kordové.

Monfils vyhrál po 12 letech turnaj ve Stockholmu

Sedmatřicetiletý Francouz porazil 4:6, 7:6, 6:3 Rusa Pavla Kotova, jenž hrál po postupu z kvalifikace první finále v kariéře.

Bývalý šestý hráč světa Monfils, který je aktuálně na 140. místě žebříčku, zopakoval na Stockholm Open triumf z roku 2011. Celkově uzmul dvanáctý vavřín v kariéře a první od loňského ledna, kdy kraloval v Adelaide.

Pařížský rodák se stal nejstarším vítězem v historii turnaje hraného od roku 1969 a nejstarším vítězem na okruhu od roku 2019, kdy Roger Federer získal v 38 letech v Basileji svůj poslední titul v kariéře.

Čtyřiadvacetiletý Kotov postoupil do finále jako první kvalifikant od Jiřího Veselého, jemuž se to povedlo loni v Dubaji. Z kvalifikace až k cenné trofeji naposledy dokráčel v roce 2021 Argentinec Juan Manuel Cerúndolo na domácí půdě v Córdobě.

Mertensová dominovala v Munastíru 

Sedmadvacetiletá Mertensová získala osmý singlový titul v kariéře a první právě od loňského triumfu v tuniském turistickém letovisku. Za obhajobou dokráčela 36. hráčka žebříčku WTA suverénně  v pěti zápasech neztratila ani set, rozdala dva "kanáry" a prohrála jen 21 gemů, tedy v průměru zhruba čtyři na utkání.

Tenisový turnaj mužů v Tokiu (tvrdý povrch):

Dvouhra  finále:
Shelton (USA)  Karacev (Rus.) 7:5, 6:1.

Čtyřhra  finále:
Purcell, Hijikata (Austr.)  Venus, J. Murray (N. Zél./Brit.) 6:4, 6:1.

Tenisový turnaj žen v Munastíru (tvrdý povrch):

Dvouhra  finále:
Mertensová (2-Belg.)  Paoliniová (1-It.) 6:3, 6:0.

Tenisový turnaj mužů ve Stockholmu (tvrdý povrch):

Dvouhra  finále:
Monfils (Fr.)  Kotov (Rus.) 4:6, 7:6 (8:6), 6:3.

Čtyřhra  finále:
Golubjov, Molčanov (Kaz./Ukr.)  Bhambri, Cash (Indie/Brit.) 7:6 (10:8), 6:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články