Nově otevřená stálá expozice Ateliér Věry a Vladimíra Janouškových stojí za návštěvu

Nově otevřená stálá expozice Ateliér Věry a Vladimíra Janouškových stojí za návštěvu

Foto© Petr Šálek

„Manželské dvojice dvou aktivních umělců jsou jedním z fenoménů umění šedesátých let“. Jednu z nich teď nově připomíná nedávno zpřístupněná vila Věry a Vladimíra Janouškových v pražských Košířích.

Foto© Petr Šálek

 

Tito významní sochaři a výtvarníci druhé poloviny 20. století zbudovali v 60. letech jednoduchou přízemní stavbu se dvěma sousedícími ateliéry na okraji chráněné oblasti Skalka.  Koncem 90. let nechala tehdy již ovdovělá Věra Janoušková dům přestavět. Architektka Alena Šrámková pro ni navrhla patrový dům v bruselském stylu s dostatečným prostorem na práci i bydlení. Po odchodu Věry Janouškové v roce 2010 zůstal dům opuštěný a chátral. V posledních letech nechalo Museum Kampa spolu s Nadací Věry a Vladimíra Janouškových budovu zrekonstruovat a letos v září v ní otevřely expozici věnovanou oběma umělcům a jejich tvorbě. V budoucnu bude možné místo nejen navštívit v rámci komentovaných prohlídek, ale plánuje se pořádat tu kulturní akce nebo možná i rezidenční pobyty pro umělce.

Při vstupu do prostorné zahrady upoutá monumentální sousoší Kováci a Hutníci od Vladimíra Janouška. Dílo původně vytvořené pro průčelí kulturního domu na Kladně bylo pro politické postoje autora odmítnuto. Teprve po 30 letech je Věra Janoušková získala za 1 Kč a umístila do své zahrady.  Převezla sem i své dvě plastiky rostlinných tvarů, které původně stály v atriu kancelářské budovy v pražských Vršovicích.

Foto© Petr Šálek

Uvnitř budovy jsou rozmístěny další menší plastiky a také police s předměty, texty a dokumenty, sledujícími životní cestu obou umělců od studentských let, kdy se poznali. Je tu i knihovna a pár kusů nábytku z původního vybavení domu.

Foto© Petr Šálek

Na vystavených pracích je zajímavé sledovat rozdílné tvůrčí rukopisy obou umělců. Vladimírovy plastiky jsou čistě sochařské a více hmotné, často s mobilními prvky. Věřiny práce jsou námětově i materiálově ženštější. Na stěnách ateliéru visí dvě její tapisérie z 50. let. Ráda také experimentovala s věcmi nalezenými na smetišti. Její sochy jakoby „šité“ ze starého smaltovaného nádobí se skvěle hodí k dnešním recyklačním trendům.

Foto© Petr Šálek

 

Informace o možnostech návštěvy nebo využití prostor rekonstruované vily manželů Janouškových na: https://nvvj.cz/

Text: Soňa Šálková


Summary

Museum Kampa together with the Foundation of Věra and Vladimír Janousek recently opened the former studio and house of two important Czech sculptors of the second half of the 20th century. The house with a large garden in Prague quarter Košíře is interesting not only because of its architecture reminiscent the style of the famous Czechoslovak pavilion at the Expo in Brussels of 1958. The permanent exhibition commemorates  lives and work of both artists. Guided tours always take place on first Saturday in month. In the future, cultural events or even artists´residencies are planned here.

More information at: https://nvvj.cz/

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..