Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Workshopy, výroba šperků, odlitky, rudy a mnoho dalšího mohli poznat návštěvníci Dne archeologie na bruntálském zámku

Bruntál |

Velmi zajímavou akcí na bruntálském zámku byl Den archeologie. Tento vědní obor není totiž jen o vykopávkách a kamenných nálezech. Na zámku se lidé mohli přesvědčit o šíři celého oboru archeologie, mnohé si vyzkoušet a něco si i vyrobit a odnést.

Na Dni archeologie mohli strávit den dospělí i jejich děti.

Nikola Šuhejová, archeoložka a pořadatelka: „Odpoledne plné přednášek a workshopů, tentokrát na téma krása kovů. Zájemci si například mohou poslechnout přednášku na téma Umění v odlitku, kterou si pro ně připravil doc. Lichý z VŠB nebo se mohou zastavit u stánku naší konzervátorky, která si pro malé i velké připravila ukázku konzervátorství v praxi. Od 17 hodin se potom všichni mohou přesunout do prostoru Salla tereny a shlédnout zábavnou show Rošťáci a zvířátka.“

Mnoho návštěvníků zaujaly ukázky výroby kovových předmětů a šperků, které si mohli také odnést domů.

Petr Lichý, VŠB Ostrava: „Na našem stánku se lidi mohou dozvědět, jak se produkují odlitky s moderními technologiemi. Máme tady na stánku ukázku výroby odlitků odstředivým litím z nízkotavitelných slitin. Slitiny cínu nebo slitiny zinku. A samozřejmě, můžou si to tady opracovat a něco přivézt.“

Opracováním drahých kovů a výrobou šperků se zabývala i další stanoviště.

Dana Rulfová, knihovnice a šperkařka: „Můžou si udělat svůj vlastní šperk. Ražbou, protože toto bylo vlastně původní, že se dal mezi dva kusy a bouchlo, no ale protože je to jenom umělohmotné, dřív se to dělalo z kovu, tak to děláme těmi vykrajovátky.“

Zdeňka Šipošová, výtvarnice: „Snažím se tady předvádět nějaké šperky, které se vlastně dochovaly z archeologických vykopávek z nějaké doby bronzové, měděné. Každý si může doma udělat cokoli, stačí tzv. zvonkový drát.“

Důležitou stránkou práce s kovy je především péče o ně.

Tereza Alex Kilnar, konzervátorka: „Ukazujeme si konzervaci železných předmětů, konkrétně tanátovacím roztokem, kdy vlastně se nanáší zhruba v pěti vrstvách a zakonzervuje ten předmět na zhruba 10 let, aby tnám znovu nezrezl. Jde to jenom na železo, protože on vlastně potom takhle zčerná a bohužel barevné kovy by nám to taky zbarvilo, což samozřejmě nikdo nechce. Je to tanátovací roztok, je to vlastně směs etanolu, destilované vody a taninu, což je takový prášek, který se získává z organických materiálů, všechno je volně dostupné i dá se to najít na googlu, takže si to někdo může vyzkoušet i doma, pokud chce.“

S výskytem vzácných kovů, rudami a jejich těžbou seznámil návštěvníky historik Igor Hornišer.

Igor Hornišer, histotrik: „Na mém stánku by si návštěvníci měli možnost přesvědčit se, jak vypadá zlatonosná ruda, stříbronosná ruda, železná ruda, struska, surové železo, čili všechny ty produkty a všechny ty suroviny, se kterými se lidi potkávali, když tady těžili kovy, drahé kovy a železné kovy. Zlatonosná ruda, když se na ni podíváme pouhým okem, tak zjistíme, že není vůbec nijak pěkná a člověk by si řekl, jak oni to zjistili, že to tam je. Takže je to takový rezavý kámen.“

Celý Den archeologie byl plný přednášek a besed, doplněných také ukázkou práce uměleckého kováře i divadlem pro děti.

Nahlásit chybu


K tématu

Na bruntálském zámku mohli na Dni archeologie návštěvníci poznat různé obory archeologie a mnohé si i vyzkoušet

26. října 2023 13:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Velmi zajímavou akcí na bruntálském zámku byl Den archeologie. Tento vědní obor není totiž jen o vykopávkách a kamenných nálezech. Na zámku se lidé mohli přesvědčit o šíři celého oboru archeologie, mnohé si vyzkoušet a něco si i vyrobit a odnést.

Na zámecké noci na bruntálském zámku se mohli zapojit i návštěvníci

29. května 2023 9:57 | Bruntál | Karel Soukop

Akce Zámecká noc proběhla na bruntálském zámku podobně jako na mnoha jiných historických objektech v zemi. Ta bruntálská byly výjimečná svou pestrostí a programem, kde si každý mohl najít to svoje. Od výtvarného umění, přes kulturní vystoupení až k výtvarnému tvoření návštěvníků.

Víkend otevřených zahrad představil návštěvníkům zámeckou zahradu v Bruntále po její celkové revitalizaci

18. června 2023 12:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Ve druhé reportáži navštívíme jednu z akcí Víkendu otevřených zahrad. A to přímo na jedné z nejkrásnějších v regionu – zahradě bruntálského zámku. Ta láká návštěvníky nejen prostory pro relaxaci, ale také pro poznání historie i přírody.


Finálový zápas Česko - Švýcarsko budou lidé sledovat v hospodách i na náměstích

Nejen klasicky doma nebo v restauracích, ale také na náměstích v obcích a městech budou lidé sledovat v neděli večer finálový zápas MS v ledním hokeji.

Záchranáři během soboty museli několikrát do Beskyd, u zraněných pacientů zasahoval i vrtulník

Včera 21:02 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Týmy krajské zdravotnické záchranné služby v sobotu opakovaně zasahovaly v terénu Beskyd. Kromě pozemních posádek byl ve dvou případech vyslán i vrtulník LZS a záchranáři spolupracovali s členy horské služby.

Při požáru rodinného domu v Českém Těšíně zasahovalo pět hasičských jednotek, dva lidé byli intoxikováni

Včera 20:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Pět jednotek hasičů zasahovalo v sobotu při požáru rodinného domu v městské části Stanislavice v Českém Těšíně. Dva lidé museli být kvůli intoxikaci předání do péče zdravotníků. Plameny napáchaly škodu za 500 tisíc korun.

Na zámku Hošťálkovy byly objeveny nové, dosud neznámé malby a fresky

24. května 2024 14:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

Novojičínská ZUŠka proměnila městský park ve velké pódium

Novojičínské Smetanovy sady obsadili hudebníci, tanečníci, zpěváci a výtvarníci ze základní umělecké školy. Touto přírodní uměleckou scénou se připojili k celorepublikovému festivalu ZUŠ Open.

Ostrava přispěje na opravy památek a městských staveb. Dotační program funguje už 15 let

24. května 2024 13:31 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava podporuje rekonstrukce a opravy památek a významných městských staveb už mnoho let. V posledních 15 letech pak fungují dva programy, které dělí podporované objekty na klasické nebo industriální a na sakrální stavby.

Vážná dopravní nehoda v Ostravě, dvě mladé dívky vstoupily pod projíždějící auto

Včera 9:13 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Složky IZS zasahovaly v pátek odpoledne v Ostravě-Zábřehu na křižovatce ulic Výškovická a ulice U Studia u vážné dopravní nehody. Ve tři čtvrtě na pět převzali operátoři tísňové volání o střetu osobního vozidla se dvěma chodci. Na místo okamžitě vyjel lékařský tým ze základny v Zábřehu, dvě posádky rychlé zdravotnické pomoci a také policisté a hasiči. Záchranáři byli u zraněných během pěti minut.

Festival činoherního divadla hraje týden po celé Ostravě

24. května 2024 22:47 | Ostrava-Poruba | Libor Běčák | Kulturní okénko

Tradičně na několika místech se bude letos opět odvíjet program činoherního festivalu Dream Factory Ostrava. Úvodní představení patřilo pražskému Činohernímu klubu. Vedle Vojty Kotka či Ondřeje Rychlého v něm hraje Marta Dancingerová, která je tváří letošního ročníku.

Mladí hasiči z Horní Suché měli na závodech premiéru, obsadili krásné páté místo

24. května 2024 11:08 | Horní Suchá | Bára Kelnerová | Miniexpres Horní Suché

Mladí dobrovolní hasiči rádi trénují požární útok i štafetu uzlů. Ještě více ale mají rádi závody a poměřování sil s ostatními družstvy. A to mohli při konání osmého kola mládežnické ligy, kde mělo svou premiéru i družstvo z Horní Suché.

Příští rok začne II. etapa stavby jižního obchvatu Opavy. ŘSD vyhlásilo tendr na zhotovitele

24. května 2024 12:23 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Severní obchvat Opavy, který je v provozu od loňského léta, výrazně ulevil centru města. Využívají ho všichni řidiči, kteří míří z Ostravy do Krnova a Bruntálu nebo opačným směrem. Z centra Opavy by už brzy mohli zmizet i kamiony, které míří do Olomouce a Hradce nad Moravicí.

Výluka provozu Bruntálského wellness centra potrvá do 27. června

Bruntálské wellness centrum oslaví v příštím roce již 15 let svého provozu. Za tuto dobu zde již došlo k opotřebení a poškození některých částí, které by mohlo ohrožovat zdraví návštěvníků. Provozující Technické služby města proto přistoupily k měsíční výluce provozu centra.

Bruntálské wellness centrum čeká měsíční výluka od 1. do 27. června, nutná k opravě poškozených míst

23. května 2024 18:10 | Bruntál | Karel Soukop

Bruntálské wellness centrum oslaví v příštím roce již 15 let svého provozu. Za tuto dobu zde již došlo k opotřebení a poškození některých částí, které by mohlo ohrožovat zdraví návštěvníků. Provozující Technické služby města proto přistoupily k měsíční výluce provozu centra.

V Bruntále proběhlo již druhé Mistrovství ČR v Nordic Walking

19. května 2024 18:09 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Nordic Walking vznikl původně ve Finsku a v posledních letech se masivně šíří po celém světě. V Bruntále proběhlo již druhé Mistrovství ČR.

Více než 600 motorek zaplnilo centrum Bruntálu na tradičním Motorkářském vítání jara

13. května 2024 12:24 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

648. To je přesný počet motorek, které zaplnily náměstí a centrum Bruntálu. 15. ročník motorkářského Vítání jara přilákal davy zájemců a obdivovatelů strojů různých druhů a typů na dvou, třech i čtyřech kolech.

V Bruntále probíhá v současnosti několik velkých staveb a investic, další se chystají

5. května 2024 19:42 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

V Bruntále právě probíhá několik staveb a investičních akcí najednou a letos přibudou další. V současnosti na stavbu lokality Za mlékárnou navazuje stavba nového sportoviště. Dokončuje se rekonstrukce silničního napojení u rybníka, oprava silnice na Žlutý kopec a oprava autobusového nádraží.

Akce Ukliďme Česko se v Bruntále setkala se zájmem účastníků i přes chladné a deštivé počasí

2. května 2024 15:31 | Bruntál | Karel Soukop

I přes nepříznivé dubnové počasí proběhla v Bruntále každoroční akce Ukliďme Česko. Účastnili se jí jednotlivci, malé kolektivy i skupiny ze škol a jiných organizací. Na stanovištích po celém městě dostali vybavení a vybrali si lokalitu, kterou půjdou uklízet.

Workshopy, výroba šperků, odlitky, rudy a mnoho dalšího mohli poznat návštěvníci Dne archeologie na bruntálském zámku
Vydáno 22. října 2023 18:29, Bruntál, Karel Soukop
Velmi zajímavou akcí na bruntálském zámku byl Den archeologie. Tento vědní obor není totiž jen o vykopávkách a kamenných nálezech. Na zámku se lidé mohli přesvědčit o šíři celého oboru archeologie, mnohé si vyzkoušet a něco si i vyrobit a odnést.

Na Dni archeologie mohli strávit den dospělí i jejich děti.

Nikola Šuhejová, archeoložka a pořadatelka: „Odpoledne plné přednášek a workshopů, tentokrát na téma krása kovů. Zájemci si například mohou poslechnout přednášku na téma Umění v odlitku, kterou si pro ně připravil doc. Lichý z VŠB nebo se mohou zastavit u stánku naší konzervátorky, která si pro malé i velké připravila ukázku konzervátorství v praxi. Od 17 hodin se potom všichni mohou přesunout do prostoru Salla tereny a shlédnout zábavnou show Rošťáci a zvířátka.“

Mnoho návštěvníků zaujaly ukázky výroby kovových předmětů a šperků, které si mohli také odnést domů.

Petr Lichý, VŠB Ostrava: „Na našem stánku se lidi mohou dozvědět, jak se produkují odlitky s moderními technologiemi. Máme tady na stánku ukázku výroby odlitků odstředivým litím z nízkotavitelných slitin. Slitiny cínu nebo slitiny zinku. A samozřejmě, můžou si to tady opracovat a něco přivézt.“

Opracováním drahých kovů a výrobou šperků se zabývala i další stanoviště.

Dana Rulfová, knihovnice a šperkařka: „Můžou si udělat svůj vlastní šperk. Ražbou, protože toto bylo vlastně původní, že se dal mezi dva kusy a bouchlo, no ale protože je to jenom umělohmotné, dřív se to dělalo z kovu, tak to děláme těmi vykrajovátky.“

Zdeňka Šipošová, výtvarnice: „Snažím se tady předvádět nějaké šperky, které se vlastně dochovaly z archeologických vykopávek z nějaké doby bronzové, měděné. Každý si může doma udělat cokoli, stačí tzv. zvonkový drát.“

Důležitou stránkou práce s kovy je především péče o ně.

Tereza Alex Kilnar, konzervátorka: „Ukazujeme si konzervaci železných předmětů, konkrétně tanátovacím roztokem, kdy vlastně se nanáší zhruba v pěti vrstvách a zakonzervuje ten předmět na zhruba 10 let, aby tnám znovu nezrezl. Jde to jenom na železo, protože on vlastně potom takhle zčerná a bohužel barevné kovy by nám to taky zbarvilo, což samozřejmě nikdo nechce. Je to tanátovací roztok, je to vlastně směs etanolu, destilované vody a taninu, což je takový prášek, který se získává z organických materiálů, všechno je volně dostupné i dá se to najít na googlu, takže si to někdo může vyzkoušet i doma, pokud chce.“

S výskytem vzácných kovů, rudami a jejich těžbou seznámil návštěvníky historik Igor Hornišer.

Igor Hornišer, histotrik: „Na mém stánku by si návštěvníci měli možnost přesvědčit se, jak vypadá zlatonosná ruda, stříbronosná ruda, železná ruda, struska, surové železo, čili všechny ty produkty a všechny ty suroviny, se kterými se lidi potkávali, když tady těžili kovy, drahé kovy a železné kovy. Zlatonosná ruda, když se na ni podíváme pouhým okem, tak zjistíme, že není vůbec nijak pěkná a člověk by si řekl, jak oni to zjistili, že to tam je. Takže je to takový rezavý kámen.“

Celý Den archeologie byl plný přednášek a besed, doplněných také ukázkou práce uměleckého kováře i divadlem pro děti.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000039729/workshopy-vyroba-sperku-odlitky-rudy-a-mnoho-dalsiho-mohli-poznat-navstevnici-dne-archeologie-na-bruntalskem-zamku