Marek Hovorka: Přál bych si, aby letošní Ji.hlava byla přívětivá, otevřená a inspirující

Rozhovor s ředitelem festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava
Sedmadvacátý ročník MFDF Ji.hlava, film, festival, rozhovor, magazín KULT* Brno
Festival
Foto: Radek Lavička

Sedmadvacátá Ji.hlava je tady. Program nabídne více než tři sta padesát filmů: nejnovější dokumenty z Česka i zahraničí, objevné retrospektivy bratří Mélièsových a Václava Táborského a chybět nebudou ani filmy natočené umělou inteligencí. Diskusní platforma Inspirační fórum se bude věnovat tématu jídla, vesmíru, vody, komunit nebo umělé inteligenci. Sedmadvacátý ročník MFDF Ji.hlava proběhne 24.–29. října.

Jaká bude 27. Ji.hlava?  

Přál bych si, aby letošní Ji.hlava byla přívětivá, otevřená a inspirující. Umění má na náš život doslova blahodárné účinky, prospívá nám, i když to často ve spěchu nestíháme docenit. A může mít velmi různorodou podobu, není jeden typ uměleckého zážitku. Proto se snažíme sestavit festivalový program velmi pestrý, aby si každý mohl najít to své, ale i zkusil objevit nebo zakusit něco nového. 

Doporučil byste nějakou sekci nebo film?

 Festival umožňuje vytržení z rutiny. Proto doporučuji sázet na jistotu i objevovat nové. Pro někoho mohou být novinkou historické perly, třeba sekce věnovaná filmovému fejetonu 60. let, pro jiného výrazné světové dokumenty ze sekce Souhvězdí a Svědectví nebo studentské filmy. Sázkou na jistotu pak bývají současné české dokumentární filmy. Výhodou dokumentární tvorby je, že oproti hraným filmům tolik „netlačí na pilu“, spíš než o emoce jde o myšlenky a informace.

Sedmadvacátý ročník MFDF Ji.hlava, film, festival, rozhovor, magazín KULT* Brno
Odhalení plakátu 27. Ji.hlavy

Chystáte nějaké organizační novinky? 

Každý rok se snažíme poučit, posunout v detailech, inspirovat. Ale z technického pohledu bude letošní Ji.hlava doslova přelomová: akreditovaní diváci a divačky budou ke vstupu do kin potřebovat rezervace. Ty se na daný den budou spouštět vždy v osm hodin ráno a každý si je pořeší z mobilu nebo počítače. A pokud budou chtít lidé zajít třeba jen na jeden film, mohou si koupit vstupenku v Informačním modulu na náměstí. Věříme, že se tím všem pohyb na festivalu zpříjemní a zjednoduší. 

V čele festivalu stojíte už více než čtvrt století, stále vás to baví? 

Možná je to překvapivé, ale baví! Čím je festival starší, dostávám takové otázky častěji. Je to velmi kreativní práce, stále objevuji nové věci, filmy, osobnosti. A navíc pracuji ve skvělém týmu. A tuto náladu a energii se snažíme přenést během festivalu i na všechny diváky, divačky, hosty a hostky. Rád bych opravdu každého pozval, ať to zkusí zažít. Nebo ať na festival vezme třeba své děti, rodiče, prarodiče, aby tu jiskřivou atmosféru zažili společně. 

Co pro festival chystáte do budoucna?

 Stále přemýšlíme, jak festival rozvíjet, a přitom zachovat jeho osobitý neformální rozměr. Ale nečekejme na to, co bude za rok nebo za dva, protože Ji.hlava začne po sedmadvacáté již za pár dnů a je skutečně plná filmových zážitků, diskusí Inspiračního fóra nebo rozšířené virtuální reality. A samozřejmě koncertů, divadel a proměňujících setkání. Těším se, že se teď budeme v kinech nebo mezi nimi společně potkávat.

Sedmadvacátý ročník MFDF Ji.hlava, film, festival, rozhovor, magazín KULT* Brno

27. MFDF Ji.hlava proběhne 24.–29. 10. 2023

Více informací k letošnímu programu zde: ji-hlava.cz.

Více informací k Inspiračnímu fóru zde: inspiracniforum.cz.

 

Celoroční předplatné magazínu KULTINO* Brno

Roční předplatné

4x do roka do vaší poštovní a e-mailové schránky

Mohlo by vás zajímat

Top
Rozhovor
Hudba
Do Tišnova se po šestileté pauze vrací oblíbený festival Hudbou pro...
Rozhovor
Bydlení
Chystáte se na novou kuchyň, obývák nebo rovnou na celý nový domov...
Rozhovor
Byznys
Úspěšně podnikat zdaleka nemusejí jen lidé středního a vyššího věku...
Rozhovor
Bydlení
V době, kdy úrokové sazby začínají jít dolů, mnozí přemýšlejí, zda...