Rada schválila dotace pro sport

regiony

Plzeň vyhlásí dotační program s názvem Podpora sportu a tělovýchovy včetně podpory hendikepovaných sportovců pro rok 2024 a podpoří dotacemi čtyři sportovní kluby. Na svém zasedání to schválila Rada města Plzně.

Rada schválila dotace pro sport
Ilustrační foto
23. října 2023 - 07:00

„Cílem programu je podpořit formou dotace tělovýchovné subjekty při krytí provozních nákladů na sportovní činnost. Smyslem je rovněž podpořit neziskové organizace, které mají omezenou možnost získání finančních prostředků z vlastních zdrojů, a aktivity, které zajišťují aktivní využití volného času občanů, především dětí a mládeže,“ popsal Tomáš Morávek, radní města Plzně pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy.

Radní připomněl, že u dotačního titulu však nyní dochází k zásadní změně, kdy již žadatel nebude moci podat žádosti do kategorie C – sportovní akce. „Pro pořadatele sportovních akcí byl vypsaný samostatný dotační titul,“ doplnil Tomáš Morávek.

Žadatelem může být pouze organizace vykazující sportovní činnost na území města Plzně. Celková výše podpory vypsaného dotačního programu činí minimálně 15 milionů korun, přesná výše záleží na schváleném rozpočtu města Plzně pro rok 2024. Na jednu žádost lze obdržet maximálně 750 tisíc korun.



Město Plzeň podpoří dotacemi čtyři sportovní kluby 
Rada města Plzně odsouhlasila poskytnutí dotací v celkové výši 320 tisíc korun čtyřem plzeňským sportovním klubům. Žádosti o dotace podal Atletický klub Škoda Plzeň z. s., Lukostřelecký klub Arcus Plzeň, z. s., Tělovýchovná jednota Plzeň-Litice, z. s. a oddíl Judo SG Plzeň, z. s. Finance půjdou na úhradu nákladů při účastech v zahraničních soutěžích nebo zkvalitnění sportovní přípravy. Návrh budou ještě schvalovat zastupitelé.

Atletický klub požádal o příspěvek ve výši 100 tisíc, který chce využít na zajištění účasti juniorského týmu na Poháru mistrů Evropských zemí v atletice. „Družstvo juniorů a juniorek bylo nominováno na tento pohár jako nejlepší tým České republiky za rok 2022,“ vysvětlil Tomáš Morávek, radní města pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy s tím, že kvůli pravidlům na této vrcholové akci bude muset klub pro tým zajistit kompletně nové klubové oblečení, ubytování, dopravu, stravu a řadu dalších organizačních povinností.

Lukostřelecký klub ARCUS požádal o individuální dotaci ve výši 50 tisíc, aby dvě lukostřelkyně – Julie Krettová a Eliška Fialová mohly Českou republiku reprezentovat na zahraniční soutěži. „Obě dívky nás úspěšně reprezentovaly na mezinárodní studentské akci Gymnaziáda v brazilském Riu,“ doplnil Tomáš Morávek.

Radní města Plzně na svém jednání 19. října 2023 dále souhlasili s poskytnutím dotace ve výši 100 tisíc korun Tělovýchovné jednotě Plzeň-Litice, aby se mohla účastnit soutěže Euro Hockey League v pozemním hokeji. „Mužský tým pozemního hokeje, jako jediný v ČR, díky svým úspěchům dostal možnost hrát nejvyšší evropský pohár. Účast v něm ale velmi zásadně ovlivní rozpočet klubu, proto by sportovci dotaci využili na částečnou úhradu dopravy, ubytování a stravy pro 22 hráčů a členy realizačního týmu,“ uvedl radní Morávek.

Klub judistů pak požádal o individuální dotaci na zkvalitnění sportovní přípravy jeho členů. Příspěvek v celkové výši 70 tisíc poputuje třem konkrétním sportovcům, kteří svými výsledky patří do reprezentačních výběrů daných kategorií.

Plzenskenovinky.cz informovala Bc. Monika Krausová za tiskové oddělení Magistrátu města Plzně.

(jv,plzenskenovinky.cz foto.mmp)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?