Index vyloučení: Počet obcí s vyloučenými místy loni vzrostl

foto Ilustrační foto - Ústecká ulice Sklářská v sociálně vyloučené lokalitě Předlice, kam při návštěvě Ústeckého kraje zavítal 14. května 2018 premiér Andrej Babiš a další členové vlády, aby si prohlédli objekty související s výplatou dávek na bydlení.

Praha - V Česku loni proti předloňsku přibylo obcí s takzvanými vyloučenými místy, kde žije vysoký podíl lidí s dávkami, v exekucích, bez práce či vzdělání. Jejich počet se zvedl ze 175 na 191. Obcí bez vyloučení je téměř stejně, a to 3605. V roce 2021 jich bylo o tři víc. Ukázal to nový index sociálního vyloučení. ČTK o tom informoval mluvčí Agentury pro sociální začleňování Petr Syruček. Index zástupci agentury představí podrobněji odpoledne na semináři v Praze.

"S ohledem na důsledky covidu, vysokou inflaci a zdražení energií jsme zhoršení očekávali," uvedl ředitel agentury Martin Šimáček.

Index agentura sestavuje od roku 2016. Vychází z počtu a podílu lidí, kteří pobírají příspěvek na živobytí a na bydlení, mají exekuce, jsou dlouhodobě bez práce, předčasně opouštějí školu a nedokončí základní vzdělávání. Výsledné hodnocení se pohybuje od nuly pro místa bez potíží do 30 bodů v místech s největšími problémy.

Autoři rozdělují obce do čtyř skupin podle míry zátěže. Vysoké zatížení s hodnocením od 12 do 30 bodů mělo loni 191 obcí, předloni jich bylo 175. Nejčastěji se nacházely v Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji. V roce 2016 bylo obcí s velkou mírou sociálního vyloučení 336. Do roku 2019 se počet postupně snížil na 185. V covidovém roce 2020 se opět zvedl, vysokou zátěž mělo 208 míst. V roce 2016 autoři evidovali 2235 obcí bez vyloučení. Loni jich bylo 3605. Proti předloňsku tři ubyly.

Podle Syručka si v minulém roce o tři až deset bodů pohoršila skoro desetina obcí. Výrazně přibylo třeba příjemců příspěvků na bydlení po růstu nákladů na energie. Analytik Petr Lang dodal, že naopak klesl počet lidí v exekuci, a to díky novele exekučního řádu, zastavování řízení u malých dluhů a milostivým létům. Zatížené obce jsou ve všech krajích. Nacházejí se často v jejich okrajových částech. Potíže v jednotlivých místech se ale liší.

Víc než 20 bodů mělo od roku 2016 do loňska celkem 64 obcí. Z nich 17 bylo z Ústeckého kraje, 11 z Moravskoslezského a deset z Karlovarského. Téměř třetina míst patří do výčtu celou dobu, čtvrtina se v něm ocitla jen jednou. Ve Zlínském kraji a na Vysočině nebyla žádná obec s 20 a více body. "Pořadí nejzatíženějších obcí je relativně stabilní, zatížení je relativně trvalé. Jde o strukturální zátěž," řekl Lang. Podle něj je změna k lepšímu možná při propojení místních a státních opatření.

Míst s osmi až 11 body bylo loni 268, potřeba jsou v nich dlouhodobější kroky. Dva až sedm bodů mělo 2194 obcí. Problém se v nich obvykle vyskytuje v jedné oblasti. Pokud má město či obec jeden bod, zpravidla se do potíží dostali jen jednotlivci.

Index mohou využívat ministerstva, samosprávy i organizace na pomoc potřebným. Lépe se dají zacílit evropské i domácí dotace na projekty ke zlepšení situace.

Agentura pro sociální začleňování byla do konce roku 2019 jedním z odborů úřadu vlády. V minulosti se mluvilo o jejím osamostatnění a nezávislosti. V minulém volebním období ji tehdejší kabinet Andreje Babiše (ANO) ale přesunul pod ministerstvo pro místní rozvoj. Experti to kritizovali. Poukazovali na to, že se agenda netýká jen bydlení, ale i zaměstnávání, vzdělávání či zdraví. Svůj odbor sociální integrace si na ministerstvu práce po svém nástupu do úřadu zřídil i ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď