Internetový hobby magazín

Menu

Zajímavosti

Nejnovější články

Halloween: Zajímavosti a zvyklosti z celého světa

Říj 2323 Autor: Claudie Kornelová

Halloween, svátek strašidel, duchů a nápaditých kostýmů, se slaví po celém světě. Původně tradiční keltský svátek Samhain se postupem času stal komerčním a zábavným svátkem, který si lidé vychutnávají různými způsoby. Každá země má své vlastní zvyklosti, tradice a přesvědčení spojené s Halloweenem. My se na ně nyní společně podíváme.

dýně

Víte, jak se tento oblíbený svátek slaví po světě? Zdroj foto: Pixabay.com – Benjamin Balazs

Irsko: Místo původu Halloweenu

Irsko je místem původu Halloweenu, který má kořeny v keltském svátku Samhain. Tato noc, která padá na 31. října, byla považována za dobu, kdy se hranice mezi světem živých a mrtvých stírala. Lidé nosili kostýmy a svítili lucernami z dýní, aby zaplašili zlé duchy. Dodnes je Irsko spojeno s původními halloweenovými tradicemi, včetně vyřezávání dýní a pořádání ohňostrojů.

Spojené státy: Komerční halloweenový ráj

V USA je Halloween jedním z nejoblíbenějších svátků. Lidé se oblékají do různých kostýmů, navštěvují strašidelné domy a zdobí své domovy děsivými dekoracemi. Jednou z nejznámějších tradic je Trick-or-Treating (v českém znění je to: Koledu, nebo něco provedu), kdy děti chodí od domu k domu a prosí o cukroví a sladkosti. Každý stát má také své vlastní zvyklosti, a některé oblasti jsou známé pro své impozantní halloweenové průvody a festivaly.

Mexiko: Dia de los Muertos

Na Día de los Muertos, což znamená „Den mrtvých,“ oslavují Mexičané památku zesnulých. Slaví se od 31. října do 2. listopadu. Lidé vytvářejí barevné oltáře pro své mrtvé příbuzné a pečou chléb ve tvaru lebek. Tato slavnostní záležitost má kořeny v aztécké kultuře a je spojena s vírou v to, že duše zesnulých se vracejí na Zemi, aby navštívily své rodiny.

žena

Dia de los Muertos se v posledních letech ujal také u nás, kdy se pořádají každoročně různé akce. Zdroj foto: Pixabay.com –
JoseSanchez_photos

Velká Británie: Guy Fawkes Night

Na 5. listopadu v Británii slaví Guy Fawkes Night, také známý jako Bonfire Night. Tato tradice vychází z pokusu o bombový útok na britský parlament v roce 1605, známý jako Gunpowder Plot. Lidé vytvářejí ohromné ohňostroje, pálení figuríny Guye Fawkese a zdobí domy svíčkami. Tato událost je zároveň oslavou konce letního období a přechodu do chladného počasí.

Čína: Teng Chieh

Teng Chieh je čínský svátek, který spadá na stejné datum jako Halloween. Během tohoto dne lidé v Číně rozsvěcují svíčky na hroby svých předků a na oltářích doma. Tradičně se také rozsvěcují lampióny a létají horkovzdušnými balóny. Teng Chieh má kořeny v buddhistické tradici a je zaměřen na uctívání zemřelých.

Německo: Rübengeistern

V některých částech Německa existuje tradiční zvyk zvaný Rübengeistern, což znamená „dýňový duch.“ Lidé vyřezávají dýně nebo řepu a umisťují do nich svíčky. Tyto svíčky vytvářejí strašidelné tváře, a dýňoví duchové se poté umisťují na okna a balkony. Rübengeistern je zábavnou zvyklostí, která se stala součástí německého kulturního dědictví.

dýně

V Německu se vyřezávají buď dýně a nebo řepa. Zdroj foto: Pixabay.com – Qubes Pictures

Skandinávie: Allhelgonadagen

V zemích jako Švédsko, Dánsko a Norsko se Halloween neprožívá tak intenzivně jako v jiných zemích, ale místo toho se slaví Allhelgonadagen, což znamená „Svátek Všech Svatých.“ Na tento den se lidé scházejí na hřbitovech a tam pokládají svíčky na hroby svých blízkých. Tato zvyklost je klidnou a zamyšlenou událostí, kde se vzpomíná na zemřelé.

Japonsko: Obon Festival

V Japonsku existuje podobný svátek zvaný Obon Festival, který slaví památku zesnulých. Během tohoto festivalu se domovy zdobí světly a na hroby se klade jídlo a květiny. Také se konají tradiční tance a procesí. Obon Festival je spojen s buddhistickou tradicí a vírou v návrat duší zesnulých na Zemi.

Závěr

Halloween je svátek, který spojuje lidi po celém světě, a i když jsou zvyklosti a tradice různé, všechny mají společné téma – vzpomínku na zesnulé a zahnání zlých duchů. Bez ohledu na to, jakým způsobem se rozhodnete Halloween slavit, je to příležitost k zábavě, kreativitě a společnému setkání s rodinou a přáteli.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

 
<<Dub 2024>>
PÚSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist