ČTK

23. 10. 2023

Projekt zaměřený na studium kvantových materiálů, které mají určovat další technologický vývoj lidstva, začal na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU). Mezinárodní 120členný vědecký tým, v němž je i nositel Nobelovy ceny, se zaměří na výzkum materiálů s potenciálem využití v kvantových počítačích, senzorech, integrovaných obvodech a energeticky úsporných zařízeních, lékařství a biotechnologiích. Pětiletý projekt v hodnotě bezmála půl miliardy korun vede univerzitní výzkumný ústav NTC, stejně významným řešitelem je Fakulta aplikovaných věd ZČU, řekl dnes ČTK prorektor ZČU Jiří Hammerbauer.

Partnery NTC a fakulty, které už delší dobu vyvíjejí například nanostrukturní tenkovrstvé materiály, jsou Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy, Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity a výzkumné centrum CEITEC brněnského VUT. Projekt je rozdělen na tři části – vývoj a popis teoretických metod, metodologii materiálů a hlavně na využití v praxi.

Projekt Kvantové materiály pro aplikace v udržitelných technologiích uspěl v operačním programu Jan Amos Komenský. Tým s desetinou zahraničních vědců postavil Ján Minár z mnichovské univerzity. Podle něj se už dnes kvantové technologie využívají v mobilech, navigacích a laserech, vědci ale mají stále před sebou řadu málo známých materiálů využitelných v dalších odvětvích. Tým tvoří také André Geim z univerzity v Manchesteru, který získal Nobelovu cenu za fyziku v roce 2010 za supertenký uhlíkový materiál. „Projekt dává příležitost i mladým vědcům, jeho členy jsou například Aki Pulkinen, který do NTC přišel z Finska, a Andrea Konečná z VUT Brno,“ uvedl Minár. Projekt bude pod kontrolou mezinárodního panelu, jehož vedoucí je fyzik Didier Sébilleau z univerzity v Rennes.

Projekt umožní také nákupy špičkových přístrojů za 124 milionů Kč. NTC koupí počítač pro předpovídání vlastností nových materiálů, který bude mít neobvykle velkou operační paměť, analytický skenovací elektronový mikroskop s iontovým svazkem a s detektory, jediný v ČR. „Umožní studovat mikro- a nanostruktury termochromických povlaků,“ uvedla mluvčí ZČU Šárka Stará. Podle Minára má ČR špičkové vybavení na fyziku pevných látek a vývoj supertenkých vrstev, chybí jen několik přístrojů.

„Interakce elektronů v kvantových materiálech vedou k novým vlastnostem materiálů,“ uvedl Minár. Spolupráce NTC a fakulty podle něj umožní je teoreticky předpovědět a namísto tisíců pokusů provést jeden experiment. „Hned vlastnosti v NTC ozkoušíme a změříme, máme unikátní přístroje i lidi, kteří měří, například na to, zda je materiál vodič, polovodič či izolant a jaké má vlastnosti – v tom jsme v ČR unikátní,“ řekl. Fakulta aplikovaných věd nápady dotáhne do praxe, jako se to už stalo třeba u chytrého okna. Při zvýšení venkovní teploty projde sklem z oxidu vanadičitého viditelná část spektra do místnosti, ale infračervená část spektra, tedy teplo, jím neprojde, čím se ušetří energie na chlazení.

ZČU plánuje vytvoření doktorandského programu na kvantové technologie i interdisciplinární studium na technických fakultách.

Přečtěte si také

Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května
Vláda podle Lipavského odvolala velvyslance v Moskvě, skončí koncem května

Časový horizont nástupu Pivoňkova nástupce a jeho jméno komentovat nechtěl, což je do dokončení příslušného procesu obvyklé.

Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu
Rusko v době sbližování s Čínou provádí razie v domech praktikujících Falun Gongu

Domovní prohlídky provedené moskevskou policií jsou posledním vystupňováním kampaně proti duchovní skupině, která zahrnuje zákaz knih, zabavování literatury, obtěžování a výslechy.

Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů horní komory parlamentu
Senátorský mandát chce v září obhájit většina členů horní komory parlamentu

Senátorský mandát hodlá v zářijových volbách obhajovat většina z 27 členů horní parlamentní komory, jejichž funkční období letos končí.

Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?
Proč je ovládnutí Afriky klíčovou součástí tiché války Pekingu proti světu?

Vliv Číny na život 1,5 miliardy obyvatel Afriky je nyní tak široký, že zahrnuje produkci potravin, těžbu surovin a vojenské důstojnické školy.

Labouristé po místních volbách v Anglii oslavují, konzervativci utrpěli ztráty
Labouristé po místních volbách v Anglii oslavují, konzervativci utrpěli ztráty

Britští labouristé oslavují, zatímco Konzervativní strana v anglických komunálních volbách utrpěla velké ztráty, které jsou předzvěstí její bilance v nadcházejících parlamentních volbách.