Připojištění urychlí průchod systémem, slibuje senátor. Způsobí předbíhání, obává se Svaz pacientů

Možnost připlatit si za lepší zdravotní péči, než je základ proplácený pojišťovnami, je opět na stole. Připojištění v českém zdravotnictví má být součástí novely zákona o zdravotním pojištění, kterou chystá ministerstvo zdravotnictví. „Součástí návrhu je i možnost doplatit si na částečně hrazené věci tak, jak už to funguje u léků,“ říká Roman Kraus z ODS. Ten, kdo si zaplatí, bude předbíhat na úkor ostatních,“ kritizuje Alena Gajdůšková (SOCDEM).

Pro a proti Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékařka, lékař (ilustrační foto)

„Připojištění urychlí průchod systémem“, slibuje senátor Kraus (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Princip připojištění spočívá v možnosti doplacení rozdílu mezi hrazeným základem a tím navíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Měla by existovat možnost placené služby nad rámec veřejného zdravotního pojištění? Debatují Roman Kraus z ODS a Alena Gajdůšková ze SOCDEM

„Je připravený návrh umožňující vznik systému připojištění na určité jiné způsoby poskytování zdravotní péče. Součástí je i možnost doplatit si na částečně hrazené věci tak, jak už to kupříkladu normálně funguje u léků,“ nastiňuje Kraus, předseda senátního výboru pro zdravotnictví a člen správní rady VZP.

Návrh ještě neprošel pětikoaličním schválením. Sama koalice má ve svém programovém prohlášení zavedení doplňkového připojištění.

Ministerstvo chce, aby pacient mohl využít výši běžné úhrady za službu na to, aby si pořídil něco navíc

Číst článek

„Nenavrhujeme snižovat nárok na bezplatnou péči. Změna se týká nově zaváděných medicínských postupů, kde existuje více alternativ a kdy by měla být hrazena zdravotními pojišťovnami ze všeobecného zdravotního pojištění vždy ta ekonomicky nejvýhodnější varianta, ale se srovnatelnými výsledky jako další postupy,“ tvrdí Kraus. 

Viceprezidentka Svazu pacientů a předsedkyně sociálního výboru zastupitelstva Zlínského kraje Gajdůšková s návrhem nesouhlasí, připojištění vnímá jako obdobu nadstandardů.

„Občané mají na základě veřejného zdravotního pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon,“ připomíná jeho znění.

Jiný systém zdravotní péče

Nadstandardy byly v minulosti odmítnuty Ústavním soudem, protože se jednalo o vyhlášku, nikoliv o zákon. „Rozsah tohoto nároku je určen zákonem, jak již řekla paní Gajdůšková,“ vysvětluje Kraus.

Válek slibuje 360 tisíc balení penicilinu do konce listopadu. Novelu o výpadcích léků kritizuje opozice

Číst článek

„V debatě se dostaneme k argumentu, že se bude vybírat nějaký lepší materiál. Tak to není. Je to o jiném způsobu poskytování zdravotních služeb, nikoliv o jiných typech léčby, což je potřeba rozlišovat. Váš praktický lékař vám nachystá co nejrychlejší a nejsnazší průchod zdravotním systémem, nebudete například jeden den u praktika na předoperačním vyšetření a další tři dny čekat na rentgen,“ dodává.

„To je horší, než jsem si myslela, protože to znamená, že ten, kdo si zaplatí, bude předbíhat na úkor ostatních, kteří péči potřebují více,“ namítá Gajdůšková.

„Není to o tom, že dotyčný půjde dříve na vyšetření či operaci, ale že organizačně, s použitím elektronických nástrojů se v pořadí nachystá, aby nemusel trávit několik dnů postupným navštěvováním různých ambulancí, rentgenů a laboratoří,“ upřesňuje cíle návrhu Kraus.

„To by mělo být automatické a pro všechny. Na to se přece nemusím připojišťovat,“ oponuje Gajdůšková.

Cesta k transparentnosti?

Podobný systém připojištění funguje v Nizozemsku.

Dlouhé čekací lhůty? Některá vyšetření bývají nadužívána, nedostane se na potřebné, tvrdí Philipp

Číst článek

„Pojištění, které je ze zákona povinné tak, jak je to u nás, je za určitou hodnotu. A ve chvíli, kdy chcete nějakým způsobem obejít tento řetězec, si můžete samozřejmě vybrat, kam jinam půjdete, ale potom buď musíte zaplatit jednorázově, anebo se na to můžete připojistit. Jinými slovy, v tom je princip konkurence zdravotních pojišťoven,“ tvrdí Kraus.

„U nadstandardů se předpokládalo, že tedy bude základ a jen to nové, co bude nabíhat, se bude doplácet. Medicína jde rychle dopředu a za půl roku to, co je dnešní standard, je již zastaralé. Povede to k tomu, že za chvíli budete platit vše. Ono to vypadá velmi líbivě, ale dospěje to k tomu, že kdo má peníze a bude si umět zaplatit, tak péči dostane,“ domnívá se Gajdůšková.

„Když se objeví nový lék nebo postup, záleží na zdravotních pojišťovnách, jestli je zařadí mezi hrazené, anebo nehrazené. Například screening v těhotenství – dnes je přímo definován jako nehrazený z veřejného zdravotního pojištění a ženy si ho platí samy. Proč by se nemohly připojistit?“ ptá se Kraus.

Poslechněte si celou debatu v nahrávce nahoře. 

Karolína Koubová, vsvo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme