Hlavní obsah
Umění a zábava

Skotská angličtina je takový překladatelský oříšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Skot

Coby letuška jsem si myslela, že mluvím anglicky, než jsem letěla letadlem plným Skotů.

Článek

Vtipů o skotském přízvuku, kterému Angličané nerozumí je nepočítaně. Asi jako vtipů o Pražácích a Brnu. Je to to takový lidový druh humoru. Existuje ironická poznámka. Tolik let jsem se učil anglicky a pak jsem potkal Skota. I mně se něco podobného stalo. Pracuji jako letuška a měli jsme letět do Skotska, odkud jsme vezli letadlo plné Skotů na dovolenou na Kanárské ostrovy. Skotsko je nádherná země plná drsné přírody a starých hradů. A o tom, jak je Skotům špatně rozumět, už jsem slyšela a spoléhala jsem se na svou kolegyni, jejíž tatínek je univerzitním profesorem angličtiny. Uměla anglicky skoro jako rodilý mluvčí. Uklidněna tím, že alespoň jedna z nás se domluví jsem očekávala nástup Skotů do letadla. Trochu mě zarazilo, když místo obvyklého hello nebo how are you mumlali ve dveřích něco, co znělo jako havajana. No, snad ví, že neletíme na Havaj, ale na Kanáry.

Foto: pixabay

Skotský hrad Eilean Donan.

Po vystoupání do letové hladiny jsme s kolegyní naložili vozík a vyrazily udělat prodejový servis. Většina Skotů si objednávala alkohol. Véén a béér se dalo ještě logicky odvodit. Pochybuji, že by si v letadle objednávali fen na vlasy nebo medvěda, anglicky bear (bér). První větší problém nastal ve chvíli, kdy si cestující objednal máábááá. Co to, sakryš je? Vyjmenovaly jsme půlku vozíku a pak jsme mu potupně podaly prodejovou kartu, ať nám ukáže obrázek. Byla to tyčinka Mars. Anglicky Mars bar. Kolegyně se opravdu snažila. Ale v polovině kabiny u jednoho zvlášť skotského Skota už byla zoufalá. Na chvilku jí svitla naděje, když se jí přinaštvaný Skot zeptal: „Djů speeek engliš?“, Pochopila, že se ptá, jestli mluví anglicky. S nadějí, že on snad možná také odpověděla: „Yes! And you?“ (ano a vy?) No, nějak jsme ten prodej doklepaly a vrátily se zpět do galley. Kolegyně byla na panáka. Což samozřejmě nešlo, tak si alespoň uvařila silnou kávu. Když se natahovala pro hrníček, rozhrnul se závěs, z něj se vynořila chlupatá ruka našeho známého Skota, mávla směrem k toaletám a ozvalo se: „Samjajajeee?“ Kolegyně zbledla a na čele jí vyrazil slaný pot. Chvíli jsem si myslela, že se mění v Lotovu ženu po otočce. Rychle jsem převzala iniciativu a odpověděla za ní. “ Yes, somebody is there. The toilet is occupied.“(Ano, někdo tam je. Toaleta je obsazená). Od závěsu se ozvalo: „tééék“ a Skot odkráčel k toaletám na druhé straně letadla. Když se kolegyni vrátila barva, zeptala se mě. Jak jsi mu, prosím tě, rozuměla? Nezbylo než se přiznat. Čistá intuice.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz