Hlavní obsah

Maďarsko definitivně přišlo o olympijské šampiony. Už reprezentují Čínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olympijští vítězové a mistři světa v rychlobruslení na krátké dráze Shaoang Liu a Shaolin Sándor Liu se o víkendu na Světovém poháru v Montrealu vrátili vítězně po nucené roční pauze. Sourozenci nesměli rok závodit poté, co se rozhodli místo rodného Maďarska reprezentovat Čínu.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Shaoang Liu během závodu v Montrelu už coby reprezentant Číny.

Článek

Bratři Liuové se narodili v Budapešti čínskému otci a maďarské matce. Do loňska reprezentovali Maďarsko, pro které v Pchjongčchangu 2018 ve štafetě získali první olympijské zlato ze zimních her. Další medaile přidali loni v Pekingu.

V listopadu ale podali žádost o „přestup“ a rozhodli se reprezentovat Čínu, kde trénují. Maďarsko s jejich odchodem souhlasilo, ale úspěšné shorttrackaře čekala po změně národního týmu povinná roční pauza.

Do soutěží se Liuové vrátili úspěšně v Montrealu, kde Shaoang vyhrál na trati 500 m, na níž je úřadujícím olympijským vítězem, a společně se Shaolinem Sándorem přispěli k triumfu smíšené čínské štafety. „Po roční pauze je to skvělý návrat. Znovu závodit a cítit to napětí je úžasný pocit. Jsem moc šťastný, že tu můžu reprezentovat Čínu,“ uvedl Shaoang Liu.

V Montrealu se na úvod sezony představilo také trio českých reprezentantů. Nejlepšího výsledku dosáhl Radek Fajkus, jenž byl klasifikován na 22. místě na 500 metrů.

Reklama

Související témata: