Zpráva

Světoznámý choreograf Arthur Pita zkouší na Jatkách78 Tramvaj do stanice Touha v podání Dekkadancers
vydáno: 23.10.2023
Vlajkovým projektem DEKKADANCERS pro divadelní sezónu 2023/24 bude adaptace hry Tennesseeho Williamse Tramvaj do stanice Touha. Námět pro soubor vybral choreograf Arthur Pita, kterého DEKKADANCERS oslovili ke spolupráci před dvěma lety. Souboru se zalíbila autentická forma, jakou chce světově proslulý autor uchopit tento známý titul. Během září až listopadu probíhají zkoušky nové inscenace za osobní přítomnosti Arthura Pity a členů jeho týmu – hudebníka Franka Moona a výtvarníka Yanna Seabry. Všechny tři zahraniční osobnosti žijí v Londýně a společně vytvořily inscenace pro nejprestižnější světové scény, jako jsou The Royal Ballet a Sadler's Wells v Londýně, San Francisco Ballet či Joyce Theatre v New Yorku. Přípravy vyvrcholí 7. listopadu, kdy se na Jatkách78 uskuteční premiéra.

Pro hru vznikne autorská hudba s jazzovými podtóny přesně ušitá na míru choreografie Arthura Pity a rovněž výpravná scéna a kostýmy, které budou sázet na udržitelnost. Jejich základem se totiž stane oblečení a nábytek z druhé ruky, kterým výtvarník vdechne nový život. Ten ostatně chtějí vtělit všichni tvůrci také legendární hře z roku 1947. Slibují v ní předvést “roztančenou žízeň po životě“.

„Hledal jsem silný příběh. Takový, který by byl ikonický, všeobecně známý a zároveň čekal na soudobé taneční zpracování. Existuje několik baletních pojetí Tramvaje do stanice Touha, ale zřídka ze žánru současného tance. Jsem přesvědčen, že právě s DEKKADANCERS je to perfektní příležitost, jak tento hlad po soudobém tanci probudit. Téma vnímám zcela nadčasově. Hra je prodchnuta zkoumáním vlastní identity, duševního zdraví, závislosti, nebo nejrůznějších společenských tlaků. Odráží složitou a často bouřlivou cestu jednotlivce dnešním světem. Zkoumání křehkosti vztahů vypovídá o výzvách, jakým čelí současná generace, která baží po plnohodnotných a smysluplných propojeních s ostatními lidmi,“ vysvětluje svůj záměr světově uznávaný choreograf Arthur Pita.

Režiséra zaujal queer podtext a křehkost lidské duše
Autor se chystá ve hrě Tennesseeho Williamse více prozkoumat také roli Allana Greye, zesnulého manžela Blanche DuBois: „Blanche samozřejmě zbožňuji. Celá hra je o její smyslné, zranitelné a děsivé cestě. Allan je vedle toho v podstatě duch minulosti s velmi tragickým příběhem. Nevinný, krásný a mladý romantický básník, který se potýká se svou orientací a tlakem společnosti, což nakonec vede k jeho sebevraždě. A právě tato postava mi láme srdce a nabízí ztotožnění i dnešním divákům,“ dodává Pita.

Obsazení Arthur Pita vybíral společně s DEKKADANCERS na workshopu, který se uskutečnil v lednu 2023 na Jatkách78. V titulních rolích Tramvaje do stanice Touha se představí Klára Jelínková a Štěpán Pechar. V dalších rolích a alternacích vystoupí Ondřej Vinklát, Viktor Konvalinka, Eliška Jirsová, Natalia Metodijeva, Patrik Čermák, Albert Kaše a Tereza Kučerová.

„Líbí se mi, jak DEKKADANCERS pro každou inscenaci pečlivě hledají ty správné tváře. Tramvaj do stanice Touha jsme byli schopni obsadit tak, aby to skutečně sedělo k postavám hry. Například Štěpánu Pecharovi sedí role Stanleyho jako ulitá, jako by se pro ni přímo narodil. Také u ostatních tanečníků cítím, že mají ty správné instinkty pro ztvárnění své postavy, což je pro mě jako režiséra a choreografa naprosto skvělá výchozí pozice!,“ láká na novinku Arthur Pita.

Autorská hudba a scéna od Pitova dvorního skladatele a výtvarníka
Neméně podstatnými složkami bude výprava a hudba, které vzniknou na míru inscenace. Výtvarník Yann Seabra se již těší, jak se ponoří do příprav: „Všechny kostýmy budou vintage, současně použijeme nábytek z druhé ruky. Chci, aby kostýmy a scéna neodváděly pozornost od hlavní linie příběhu, ale zároveň jej i beze slov a velkých gest pomáhaly vyprávět.“

Příběh se odehrává v New Orleans ve 40. letech, což bude mít pochopitelně velký vliv i na hudební aranžmá: „Oslovil jsem úžasné jazzové muzikanty a sám také v nahrávce zahraji na několik hudebních nástrojů. Občas zazní ryzí swing a jazz, pro dokreslení psychologičtějších scén jsem vybral jisté napětí, které bude postupně přecházet do jemnějších tónů až snového charakteru. Jde mi o to podtrhnout vášeň a násilí, které jsou ve hře všudypřítomné,“ doplňuje hudební mág Frank Moon.

Premiéra se uskuteční 7. listopadu na Jatkách78 a navážou na ni reprízy ve dnech 8.–12. listopadu 2023. Více informací na https://dekkadancers.net/cs/repertoire/tramvaj-touha/.

zdroj zprávy: Zuzana Hošková