Munzarová a Trnavský: Cestování nás nechává herecky ve střehu

25.10.2023

Bára Munzarová a Martin Trnavský tvoří herecký pár už patnáct let. Poznali se díky natáčení seriálu Ordinace v růžové zahradě, ale to už je dávná minulost. Dnes společně hrají v Martinově divadelním spolku Frída, se kterým cestují po divadlech i kulturácích po celém Česku. Jak si užívají společné hraní, kde mají společný domov a proč nedávno vyměnili kamna za krbovou vložku? 

Stereotyp střídá vzrušení, říkají Bára a Martin o cestování s divadlem

Divadelní spolek Frída založil Martin Trnavský už v roce 1999. Spolek nemá vlastní budovu ani herecký soubor, přesto odehrál už přes 1700 představení a zařadil na repertoár 23 her. Martin Trnavský autorsky spolupracuje s režiséry Dodo Gombárem a Jakubem Nvotou.

Bára Munzarová začínala v 90. letech v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni, kde před lety začínala i její maminka Jana Hlaváčová. V roce 1999 přešla do Divadla na Vinohradech, kde angažmá ukončila v roce 2009. V současné době spolupracuje s  Divadlem Viola, Divadlem Kalich a především divadelním spolkem Frída.

Vlastní divadlo je naprostá svoboda, asi to děláme dobře

Martine, jste principálem divadelního spolku Frída, kde hrajete většinu svých představení. V čem jsou výhody toho mít vlastní divadlo?

Martin: Výhodou Frídy je pro mě naprostá svoboda v rozhodování, s kým budu dělat, co budu dělat a jak to budu dělat. Jsme na scéně už dvacet tři let, takže to děláme asi dobře, ale to není jen mojí zásluhou.

Jakou roli při zakládání spolku Frída hrál Bolek Polívka, případně kdo další vás tehdy podpořil?

Martin: Bolek byl u zrodu mé myšlenky osamostatnit se. A podpořil mě v tom. Naši dráhu jsme začali představením Sex, Drugs, Rock & Roll, které jsme dali společně dohromady s Dodo Gombárem. Naše energie a chuť Bolka inspirovala k tomu, že jsme hned další rok nastudovali první a poslední představení, ve kterém jsme hráli společně (Variace na chlast). Byla to pro mě obrovská škola, učit se od něj na jevišti všem technikám: ať už klauniádě, pohybovému anebo klasickému herectví.

Mnoho let objíždíte krajská města a hostovali jste na různých divadelních scénách. Liší se diváci v různých koutech Česka?

Martin: Jsme cesťáci. Celý život rád ochutnávám. Ve všem. Jídlo, místa, víno, ubytování… je spoustu nádherných divadel a kulturních domů po celé České republice. V každém z těch měst je jiná společenská nálada, jiná kultura, a to nás nechává herecky ve střehu. Je to mnohem zajímavější než hrát každý den na jednom místě. Stereotyp střídá vzrušení.

Společně na jevišti s divadelním spolkem Frída

Dobrý herec? Poctivá příprava, talent a odhodlání

Vaše cesty k divadlu byly rozdílné – Bára ze slavné herecké rodiny, zatímco Martin se dostal na brněnskou JAMU spíš z hecu. Jak to ovlivňuje váš dnešní přístup k divadelnímu řemeslu?

Martin: Přístup k herectví, pokud chcete být dobrý herec, je jen jediný. Poctivá domácí příprava, a pak už pracujete s mírou talentu a odhodlání, které vám bylo naděleno.

Báro, vy taky hrajete ve spolku Frída, ale nejen tam. Váš záběr je mnohem pestřejší. Kde a v čem vás můžeme vidět v sezóně 2023/2024?

Bára: Mám v této sezóně na repertoáru představení Woodyho Allana Sex noci svatojánské v pražském Komorním divadle Kalich. V Divadle Lucie Bílé hostuji v muzikálu Láska je láska, v Hudebním divadle v Karlíně v listopadu bude premiéra muzikálové komedie Ivana Mládka Jožin. S manželovým divadelním spolkem Frída hraji v představení Rošáda a Kouzelná vyhlídka. Na Malé scéně pražské Violy hraji představení Příběhy Starého zákona. Repertoárově i dramaturgicky pestrá divadelní práce, jež mě naplňuje a těší.

Máte nějaké herecké sny – co byste si chtěla zahrát, splnit, vyzkoušet?

Bára: Od loňského roku vyučuji základy herectví na Pražské konzervatoři, a to mě baví. Studenti obohacují už tak širokou škálu barev, kterou herecká profese obnáší. Práce v divadle, před kamerou, dabing, rozhlas, v posledních sezónách si plním svou zálibu, a sice účinkování v muzikálech…to vše mě obohacuje a těší.

Kamna jsme vyměnili za krb. Živý oheň milujeme

Martin pochází z Brna, kde má sídlo i spolek Frída, vy jste Báro z Prahy… kde společně žijete? 

Bára: Žijeme v rodinném domě v Praze, který vlastnoručně postavil můj tatínek Luděk Munzar a můj šikovný manžel před dvěma lety zrekonstruoval. Žijeme si v poklidu, obklopeni zahradami a blízkým volnočasovým areálem, který se kousek od nás na břehu řeky Vltavy nachází. 

Martin: Já mám za rohem i golfový areál Hodkovičky, kde trávím spoustu volného času trénováním. 

Máte doma i živý oheň, z kamen nebo krbu? 

Martin: Z kamen nebo krbu je to nejkrásnější teplo. Donedávna jsme v zimě příležitostně využívali kamna od HAAS+SOHN Rukov. Byly vynikající, byli jsme moc spokojení. V době covidu jsme ale měli čas na rekonstrukci domu a kamna jsme vyměnili za krbovou vložku Hoxter, kterou si teď moc užíváme.

Vytápění je velké téma i kvůli ochraně ovzduší. Jak se na ekologické otázky díváte vy?

Bára: Vnímám velmi silně jsouc matka fakt, že se k naší domovské planetě jako lidstvo chováme bezohledně a našim dětem a jejich potomkům přenecháváme planetu čím dál více zatěžkanou a zdevastovanou. Miluji pobyt v přírodě, cestování a pokaždé, když se osobně setkám s tou spouští, kterou po sobě lidstvo na planetě nechává, mám pocit, že už je pět minut po dvanácté. Snažím se tedy začít sama u sebe v každodenních banalitách příliš planetu nezatěžovat.