Za lepším výkonem: Cyklus přednášek pro hudebníky

Žijeme ve zrychlené době orientované na výkon. Na nic není dost času a vyhrávají jen ti nejlepší, těm se tleská. Hudební pedagogika by všem adeptům měla poskytnout vhled do vlastních psychických a fyzických možností a ukázat, jak podat optimální výkon, snížit stres a hlavně – nepracovat se sebou jenom jako s fyzickým tělem, ale propojit fyzično s myslí tak, aby obojí fungovalo co nejlépe. Již pošesté uvádí nezisková společnost pro medicínu hudebníků MUDr. Pavla Drbala cyklus přednášek a workshopů pro hudební profesionály, studenty a amatéry. Letos se bude konat 11. listopadu, hlavním tématem bude uvolněná hra a psychologie veřejných vystoupení.
Ilustrační foto (foto Filippo Nenna)
Ilustrační foto (foto Filippo Nenna)

Houslistka a lektorka Jana Kubánková seznámí posluchače s psychosomatickým pohledem na uvolněnou hru bez technických limitů, bolesti a stresu. Během přednášky a praktických ukázek odhalí základní principy, které je třeba zahrnout do procesu učení, aby bylo možno hráčské svobody dosáhnout. Jana Kubáková vystudovala housle na pražské HAMU a Meadowmount School of Music v USA. Od dvaceti let byla členkou České filharmonie. Vytvořila vlastní výukovou metodu pro umělce s názvem Psychosomatika hry na nástroj a uměleckého výkonu. Techniku staví na studiích pohybové terapie a dalších celostních terapeutických přístupů.

Unikátní přednášku o trémě a psychických stavech spojených s veřejnými vystoupeními přednese známý psycholog hudebníků a profesionální houslista Jan Siřínek. Náhledy na problematiku veřejného vystupování čerpá ze zkušenosti hráče, posluchače koncertů, někdejšího studenta hudebních institucí, učitele ZUŠ, manžela koncertní umělkyně, rodiče hudebně školeného dítěte a konečně psychoterapeuta reflektujícího své osobní i profesní poznatky a pozorování. Jan Siřínek vystudoval housle na konzervatoři a psychologii na Filozofické fakultě v Praze. Stál u zrodu České asociace Pesso Boyden psychomotorické psychoterapie.

Tématem poslední přednášky je jóga pro hudebníky. V teoretické části svého příspěvku klavíristka, pedagožka a jogínka Kristýna Šrámková předloží výsledky svého výzkumu o vlivu jógy na klavíristy. Ve druhé části svého příspěvku nabídne praktický vhled do workshopů jógy pořádaných pro studenty hudby a jejich pedagogy. Kristýna Šrámková absolvovala hru na klavír na Pražské konzervatoři a bakalářské studium hudební vědy na Filozofické fakultě UK v Praze. Potom pokračovala ve studiu klavíru a klavírní pedagogiky v magisterském studiu na Pedagogické fakultě UK. Po několika letech vlastní praxe absolvovala měsíční Yoga Teacher Training: Ashtanga and Hatha yoga – lektorský výcvik v Bhagsu Yoga Institute v severní Indii certifikovaný Yoga Alliance Certification. A později v Praze ještě vzdělávací program Instruktor jógy akreditovaný MŠMT. Od roku 2019 se zabývá tématem vlivu jógy na hudebníky intenzivně v rámci doktorského studia na Pedagogické fakultě UK v Praze. Ve svých workshopech spojuje interpretační a pedagogickou klavírní praxi s jógovými technikami za cílem hledání dlouhodobého řešení a funkční prevence zdravotních potíží hudebníků.

6. Sympozium zdravotní péče o hudebníky
11. listopadu 2023 v 9:00 hodin
koncertní sál ZUŠ Charlotty Masarykové, Vokovická 32/3, Praha 6
počet míst je omezený
rezervace vstupenek zde

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]
5 2 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments