24.10.2023 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ceny ryb jistebnické společnosti se většinou příliš neměnily

Rybníkářská společnost Chov ryb Jistebník zahájila prodej ryb na svých sádkách v Jistebníku na Novojičínsku, ode dneška je tam prodává každodenně. Candát zdražil o 12,5 procenta, jinak se ceny oproti loňsku příliš neměnily. Za kilogram kapra lidé zaplatí 109 korun. Uvedl to jednatel společnosti Jan Stehlík.

Kromě kapra se nejvíce prodává tolstolobik, jehož kilogram přijde na 50 korun. Kilogram amura stojí 115 a kilogram candáta 450 korun. Kilogram nástražních rybek se prodává za 150 korun.

Většina rybníků Chovu ryb Jistebník je v Chráněné krajinné oblasti Poodří. Z větších rybníků už společnost vylovila Prosňák a Oderský. "Dneska lovíme Křivý rybník, který sousedí s Bezručem, tak, ať Bezruče nachystáme na příští týden," řekl Stehlík. Bezruč je s rozlohou 75 hektarů největším rybníkem v Moravskoslezském kraji.

Kapři letos váží více než vloni

Kapři letos váží průměrně 2,8 kilogramu, což je o něco více než loni. "Letos je ten průměr slušný. Je to taková ideální ryba - není to zbytečně velké, i když samozřejmě větší ryby se najdou, ale zase to není ani malé. Je to takové ideální, každý si přijde na své," řekl Stehlík. Za celý rok podle něj společnost vyexpeduje okolo 120 tun ryb. Rybníkáře zatěžují vyšší ceny pohonných hmot, než na jaké byli zvyklí v předešlých letech, a letos je také trochu trápil kyslíkový deficit ve vodě. "Byla období nízké hladiny kyslíku v rybnících, takže ryba nežrala tak, jak bychom si představovali. Nějak to dohnala, ale očekávali jsme, že by váhový průměr mohl být větší, což se nestalo právě kvůli těmto výpadkům. Mohli jsme dosáhnout na vyšší průměry, ale fakt tam byla období, kdy 14 dní se omezovalo krmení právě kvůli tomu, že ho ryba vůbec nekonzumovala," řekl Stehlík.

Výlov rybníka Bezruč je naplánovaný na 3. až 5. listopadu

Odhaduje, že z rybníka Bezruč, jehož výlov je naplánovaný na 3. až 5. listopadu, se vyloví asi 50 tun ryb. "Doufáme, že se objeví nějaký větší sumec, nějaké generační ryby na podívání tam určitě budou, takže si myslím, že lidi neochudíme o nějaký ten zážitek. Bohužel nejsme schopni říct, který den se ta ryba vyloví," řekl jednatel. K prodeji na místě určitě bude kapr, tolstolobik a candát. "Chtěli bychom prodávat líny, měl by být i amur, a jak to bude vypadat se štikami, se uvidí. Sumců máme málo, tak ty bohužel nebudeme prodávat. Ale pokud štik bude dost, tak by mohly být v prodeji i štiky, ale zase v nějakém omezeném množství," řekl Stehlík.

Kapr v podběráku

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down