Varnsdorf na mě nejdřív působil jako Ocelové město. Až pak jsem začal poznávat jeho krásy, vzpomíná jeho místostarosta

24. říjen 2023

Varnsdorf je město v sousedním Šluknovském výběžku, kde je řada krásných věcí a stojí za to ho navštívit. Jak se tam žije, přišel do libereckého studia Českého rozhlasu vyprávět tamní místostarosta Jiří Sucharda.

Čtěte také

Jiří Sucharda je místostarostou Varnsdorfu za ODS, letitým šéfem tamních dobrovolných hasičů a má na starosti i kompletní bezpečnost ve městě, protože je i šéfem tamní městské policie. „Nejsem tedy rodákem, jsem tou naplaveninou a posléze usazeninou,“ přiznal Jiří Sucharda na úvod.

Zavzpomínal také na to, jak se v mládí do Varnsdorfu jezdilo na koupaliště na Mašíňák, což tehdy byla jediná veliká písečná pláž, kde byly lodičky šlapadla; a na kino Panorama, které bylo nejmodernějším a největším kinem v okrese Děčín a dodnes je prý druhým největším kinem v České republice.

„Jinak na mě Varnsdorf vždycky působil dojmem takového Ocelového města od Julese Verna. A když jsem se přistěhoval v roce 1989, tak jsem začal poznávat ty krásy, protože si myslím, že vždycky ty ‚naplaveniny‘ se zajímají o to město daleko víc, než lidé, kteří tam bydlí,“ dodal.

Čím býval Varnsdorf slavný? A jak se tam lidem žije dnes? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související