Kauza Kuřim po 15 letech: Odsouzení si tresty odpykali, město na partu kolem Škrlové vzpomíná

Kuřimská kauza

Připomínka děsivé kauzy v Kuřimi

Před patnácti lety soud vynesl rozsudek v případu šokujícího týrání dvou chlapců v rodinném domě v Kuřimi. Podle policistů se jedná o nejděsivější případ týrání dětí v novodobé historii české kriminalistiky. Odsouzení si své tresty ve vězení již odpykali. Motivy ohavných činů ani po dlouhé době nejsou známy, informovala CNN Prima NEWS.

Vyšetřování případu odstartovala všímavost souseda, který spouštěl elektronickou kameru hlídající novorozence. Podařilo se mu však naladit záběry z podobného zařízení v okolním domku. Na obraze si všiml spoutaného chlapce. „Měl svázané nohy a ruce. Jedl jídlo, které bylo rozsypané po zemi,“ uvedl soused Eduard Tichý v roce 2009.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyšetřování vraždy v žižkovské hospodě: Útočník míří do vazby, policie se obává jeho útěku

Soused tehdy informoval policii. Vyšetřovatelé následně zjistili, že se na týrání podílí šest lidí. Mezi pachateli byla matka chlapců Klára Mauerová a její sestra Kateřina. Aktéři údajně dostávali instrukce od jakéhosi tajemného doktora.

Tehdy malého Jakuba a Ondru svazovali do kozelce a zavírali do psích klecí. Mimo to je bili, topili a pálili cigaretovými nedopalky. Dokonce jim také odřezávali kusy masa z hýždí.

Velkou roli v případu hrála Barbora Škrlová, třináctiletá dívka v těle tehdy dvaatřicetileté ženy, která s rodinou žila a na týrání se podílela. Její příběh kauzu ještě více zamotal. Škrlová má údajně trpět psychickou poruchou, která zapříčinila naprostý rozpad osobnosti.

Odsouzení

24. října 2008 soud poslal za mříže celkem šest lidí. Matka Klára Mauerová dostala devět let, zatímco její sestra Kateřina obdržela desetiletý trest. Hanu Bašovou známou jako „teta Nancy“ soud odsoudil na šest let. Trest neminul bývalého vychovatele a vedoucího skautského oddílu Jana Turka. Jeho rozsudek byl ve výši pěti let ve vězení. Barbora Škrlová vyfasovala pět let a její bratr dostal sedm let.

„Za všechno může něco nebo někdo, ale nám to pořád není jasné,“ prohlásil tehdy advokát Barbory Škrlové Richard Novák.

Trestanci si své tresty odseděli a jsou již na svobodě. Aktéři i týrané oběti si údajně změnili identitu. Motiv hrůzných činů, kdy museli sourozenci trpět, je však neznámý. „Nepodařilo se nám skutečně objasnit ty pravé motivy a to skutečné pozadí,“ v roce 2008 prohlásil soudce Pavel Göth.

Město nezapomnělo

Jedenáctitisícová Kuřim na osudy chlapců ani po mnoha letech nezapomněla. V domě, kde se týrání odehrávalo, bydlí už ale dlouho někdo jiný.

„Ten svět není vůbec hezký, když se takhle někdo chová. Člověk z toho chytne hned takový divný pocit,“ vyjádřil se pro CNN Prima NEWS jeden z Kuřimských.

„Bylo to hrozný. Nikdo to nevěděl a pak se to zjistilo. Jak někdo může takhle týrat děti,“ podivovala se další obyvatelka.

Na případ se podle některých nedá zapomenout. „Rezonuje doteď, protože tam, kde bydlím, to bylo o ulici nad námi. Když sem přijedou známí, tak říkají, že je hrozný, že se něco takového stalo v domě vedle nás. Byla náhoda, jak se na to přišlo,“ dodal jeden ze sousedů.

SLEDUJTE TAKÉ: Vražda starosty na Plzeňsku. Policie obvinila tři podezřelé

Tagy:
děti policie chlapci týrání krimi Kuřim Klára Mauerová Eduard Tichy Kuřimská kauza Barbora Škrlová Jan Turek Hana Bašová Jan Škrla