LOT bude pro Čedok bázovat na pražském letišti Dreamliner

24.10.2023 21:13 - Česká republika



Cestovní kancelář Čedok dnes odstartovala zimní sezonu přímých letů do exotických destinací. Ty budou z Prahy zajišťovány ve spolupráci s polskou leteckou společností LOT jejím letadlem Boeing 787 Dreamliner. Letošní novinkou je, že LOT bude pro Čedok bázovat svůj Dreamliner v Praze. Dálkové letadlo má mít základnu na pražském letišti po celou zimu. Dreamliner zajistí přepravu klientů Čedoku přímými lety z Prahy hned do šesti exotických destinací. Dnes cestovní kancelář Čedok vypravila první dálkový let s klienty na Srí Lanku.

Boeing 787-8 Dreamliner dnes zamířil s klienty Čedoku poprvé na Srí Lanku (foto: Čedok)

Na dnešním slavnostním zahájení letů generální ředitel Čedoku Stanislav Zeman připomněl, že cestovní kancelář zahajuje již třetí sezónu přímých letů do exotiky a dnes nastává historický okamžik, kdy letadlo Dreamliner bude mít základnu v Praze. „Prodeje zájezdů jsou aktuálně o 90 % vyšší než v loňském roce a těší nás, že jsme nejen výrazně zvedli úroveň cestování charterovými lety, ale že Češi chtějí objevovat i nová místa jako třeba právě Srí Lanku, kam dnes míří první vyprodaný odlet z Prahy,“ uvedl na dnešním setkání Zeman.

Člen představenstva Letiště Praha Pavel Východský doplnil, že vloni těmito chartery do exotiky cestovalo 33 tisíc cestujících, letos se očekává navýšení na 44 tisíc pasažérů. Podle Východského se polský LOT se svými charterovými lety stal již součástí obchodních plánů pražského letiště.

Sedadla Premium Economy v bázovaném Boeingu 787-8 Dreamliner (foto: Tomáš Hampl)

Bázovaný Boeing 787-8 Dreamliner má kapacitu 252 cestujících ve třech třídách. Vedle letu v ekonomické třídě si klienti mohou připlatit za komfort ve vyšší třídě. Příplatek za Premium Economy začíná na 14 990 korunách za zpáteční let. Součástí je vyšší hmotnost kabinových i zapsaných zavazadel, welcome drink a rozšířené palubní občerstvení s několika chody. Pohodlnější širší sedadla v této třídě umožňují větší sklopení.

Sedadla Business Class (foto: Čedok)

Business Class je za příplatek od 29 990 korun za oba lety, přičemž cestující mají dále rozšířený palubní servis a při odletu získají vstup zdarma do letištního salonku MasterCard Lounge v Terminálu 1. Sedadla jsou v této třídě zcela sklopitelná. Cena příplatku za obě vyšší třídy je stanovována dynamicky v závislosti na poptávce. Podle Zemana je mezi klienti velký zájem o business a premium sedadla na dálkových letech.

Další novinkou u dálkových charterů je rozšíření nabídky palubního zábavního systému o české filmy. Další vybrané filmy byly nově opatřeny českými titulky. Palubní menu bylo přizpůsobeno pro českou klientelu. Na letu z Prahy bude podáváno menu zahrnující česká jídla, na zpátečním pak exotická. Cestující v Premium Economy a Business Class si mohou v rámci nabídky nápojů vybrat také plzeňský Prazdroj, v nápojovém lístku je také česká Becherovka.

Přehled dálkových destinací s Dreamlinerem z Prahy v zimě 2023/24

Země Destinace Den odletu
Srí Lanka Colombo úterý
Madagaskar Nosy Be středa
Thajsko Krabi čtvrtek
Tanzanie Zanzibar sobota
Dominikánská republika Punta Cana neděle
Keňa Mombasa středa (od 3. ledna 2024)
Zdroj: Čedok

Sedadla ekonomické třídy na palubě Dreamlineru LOTu (foto: Tomáš Hampl)

Témata