Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 27.4.2024, svátek má Jaroslav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Alkohol a Spisovatelé: Vliv na tvorbu a osudy

25.10.2023   Monika Škubalová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Alkohol a Spisovatelé: Vliv na tvorbu a osudy

Alkohol - to je nejen pověstná tekutá inspirace, ale také hrozivý démon, který zasáhl mnoho význačných spisovatelů. Ponořme se do temného světa, kde se slova míchají s alkoholem a kde osudy literárních velikánů byly těžce zkoušeny. Prozkoumáme, jak alkohol ovlivňuje tvorbu některých z nich a jaký stín tato látka vrhla na jejich osudy.

Alkohol, jak se ukázalo, může být jakkoli náročným společníkem pro ty, kteří se snaží vyjádřit své myšlenky na papír. Existuje nespočet příkladů spisovatelů, kde kreativita byla spojena s pitím. Jedním z nejmarkantnějších příkladů je Ernest Hemingway, mistr krátkých a strhujících vět. Jeho proslulý styl psaní byl někdy spojován s jeho nadměrným pitím. Hemingwayova vášeň pro alkohol byla tak velká, že jeho oblíbený alkoholický nápoj, mojito, se stal skoro stejně slavný jako jeho literární díla.

Podobným osudem byl i Charles Bukowski, známý svým drsným a autentickým stylem psaní. Jeho život byl poznamenán dlouholetou závislostí na alkoholu, což se promítlo i do jeho děl. Alkohol pro něj byl způsobem, jak uniknout rutině a najít inspiraci v chaotickém životě.

Ovšem ne všichni spisovatelé, kteří se dostali do kontaktu s alkoholem, napsali tragické příběhy. Našli v pití pouze dočasný únik a jejich tvorba zůstala neporušená. William Faulkner, nositel Nobelovy ceny za literaturu, byl známým konzumentem bourbonu, ale to ho nebrzdilo v tvorbě některých z nejuznávanějších amerických románů.

Vliv alkoholu na spisovatele je složitou otázkou, kterou nelze zobecnit. Každý spisovatel měl svůj vlastní vztah k alkoholu a jeho vliv na jejich tvorbu a život byl individuální.

Alkohol a literatura často tancovaly společný tanec, přinášející jak destruktivní, tak inspirující momenty pro spisovatele. Pro některé byl alkohol spojencem v kreativitě, pro jiného démonem, který jim vzal více, než jim dal. Je to připomínka toho, že tvorba a život spisovatelů jsou složitými a mnohdy neuchopitelnými bytostmi, které nás stále fascinují svým géniem a zranitelností. Alkohol je jen jedním z mnoha prvků, které tvoří jejich příběhy.

Inspirace i varování mohou být nalezeny ve slovech těch, kteří se pokusili skloubit písmena se sklenkou.

 

Díla zmíněných autrů, která byla spojena s jejich vztahem k alkoholu:

Ernest Hemingway:

Ernest Hemingway, známý pro svůj jedinečný styl psaní, byl často spojován s alkoholem. Některá z jeho děl, která nesou vliv alkoholu, zahrnuje:

  1. "Pohyblivý svátek" (The Moveable Feast) - Autobiografická kniha, ve které popisuje svůj pobyt v Paříži ve 20. letech 20. století, často včetně scén s pitím alkoholu v pařížských kavárnách.

  2. "Zelené pahorky Afriky" - Cestopisná kniha, která pojednává o jeho loveckém výletu do Afriky, při kterém ho často doprovázelo pití ginu.

Charles Bukowski:

Charles Bukowski byl známý svým drsným stylem psaní a otevřeným vztahem k alkoholu. Některá z jeho děl, kde je alkohol zřejmě přítomen, zahrnují:

  1. "Žízeň" (Factotum) - Román, který často líčí životní styl hlavní postavy, který je spojen s neustálým pitím alkoholu.

  2. "Kras je nářek" (Love is a Dog From Hell) - Sbírka básní, kde se Bukowski často podporuje k tématům alkoholu, osamělosti a životní frustraci.

William Faulkner:

William Faulkner, nositel Nobelovy ceny za literaturu, měl také spojení s alkoholem. Některá z jeho děl, kde se tato tématika objevuje, zahrnují:

  1. "Světlo v srpnu" (Light in August) - Román, který může být interpretován i jako studie s různými vztahy k alkoholu a morálce.

  2. "Opilci" (Sanctuary) - Další Faulknerův román, kde je alkohol častým motivem a osudy některých postav.

Tato díla představují pouze část literárního odkazu těchto spisovatelů v kontextu jejich vztahu k alkoholu.



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 1.2234 s