Při archeologickém výzkumu v Třebíči pomáhá detektor kovů. Objevil měděnou přezku, hrot šípu i hřebíky

25. říjen 2023

Archeologický průzkum v centru Třebíče pokračuje. Po Karlově náměstí teď odborníci prozkoumávají oblast kolem kostela svatého Martina. V jižní části Martinského náměstí našli například mince nebo hračky, na severní pak odkryli středověké pohřebiště.

"Probíhá záchranný archeologický výzkum. Podařilo se odkrýt dobře zachovanou vrstvu sídlištního odpadu z první poloviny třináctého století," říká archeolog Milan Vokáč. Martinské náměstí prochází revitalizací a archeologové prozkoumávají vrstvy, které byly kryté dlažbou. V polovině třináctého století v tomto místě stával ranně gotický kostel, jehož pozůstatky jsou dodnes součástí kostela svatého Martina. V té době ještě neměla Třebíč městská práva, a byla sídlištěm. "Jmenovalo se již Třebíč," dodává archeolog.

Na severní straně náměstí archeologové odkryli pohřebiště s ostatky tří set jedinců, které budou pohřbeny na Starém hřbitově. Zajímavé je, že kostry ležely jen pár centimetrů pod dlažbou. "Celý prostor náměstí byl několikrát seříznutý, nějaký metr, metr a půl," vysvětluje Milan Vokáč. Předměty denní potřeby nacházejí archeologové například v odpadních jímkách, "Podařilo se najít krásnou měděnou přezku," říká s tím, že v případě kovových předmětů archeologům pomáhá amatér Dušan Nechvátal, který pracuje s detektorem kovů.

Za významný nález archeologové považují malý křišťál. "Čirá odrůda křemene, broušená, leštěná do muglového tvaru," popisuje Milan Vokáč. Tento upravený drahokam mohl být například součástí zdobení kříže. Křišťál oproti sklu pod zemí ani po spoustě let neztrácí lesk. V odpadních jámách archeologové našli i různé keramické střepy, a to jak levnější keramiku, ve které lidé vařili, tak zdobenou, s tenčími stěnami, která byla pravděpodobně do Třebíče dovezená.     

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.