QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Masarykově náměstí v Plzni je nová lípa, původní zničili lidé

25.10.2023 13:28

Magistrát města Plzně zajistil výsadbu nové lípy na náměstí T. G. Masaryka v Plzni, původní zahynula, mohou za to bezohlední lidé.

lípa Masarykovo náměstí_1023_QAP
lípa Masarykovo náměstí_1023_QAPlípa Masarykovo náměstí_1023_MMP

Symbolicky, před oslavami 105. výročí založení Československa, vysadili představitelé města Plzně v úterý 24. října na Masarykově náměstí vedle Památníku národního osvobození a sochy T. G. Masaryka novou lípu.

„Lípa srdčitá je symbolem ochrany, pomoci a lásky. Na náměstí TGM měla vždy své místo a od úterý už opět má. Náš národní strom jsme symbolicky zasadili před oslavami vzniku republiky, na které srdečně všechny zvu. Věřím, že se nové lípě bude dařit,“ řekl během události primátor Roman Zarzycký.

Lípa uhynula, dle všeho za tím stojí nezodpovědnost lidí. „Lípa musela být odstraněna z důvodu jejího úhynu. Ten zapříčinilo časté močení psů i lidí,“ potvrdila QAPu mluvčí MO Plzeň 3 Michaela Adámková.

Nový strom byl podle Petra Kutáka z Úseku městské zeleně Správy veřejného statku města Plzně přivezen z lesní školky u Mělníka. „O lípu bude řádně postaráno. Nechali jsme kompletně vyměnit zeminu, která byla předtím silně degradovaná, nyní o ni budeme průběžně pečovat,“ doplnil Petr Kuták.

„Tak snad tahle lípa tu bude součástí i dalších generací. Vždy je to pouze o nás lidech,“ okomentoval radní města Plzně Tomáš Morávek, který se sázení také účastnil. S tím můžeme jedině souhlasit.

Foto QAP, sázení stromu MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT