Pomáhala Palestincům, přesto ji unesli teroristé. Bylo to peklo, líčí osvobozená Izraelka

Dlouhých 17 dní přežívala 85letá izraelská seniorka Jošabat Lifšicová, kterou unesl Hamás, v podzemí pod Gazou. Po jednáních Izraele a Hamásu, která zprostředkoval Egypt a Katar, byla žena propuštěna společně se 79letou Nurit Cooperovou. Po návratu domů Lifšicová vylíčila, jak věznění prožívala. Napsal o tom list The New York Times.

Přes tisíc lidí zavraždili, přes dvě stě lidí odvlekli do Gazy. Hamás 7. října ochromil Izrael teroristickým útokem. Vypadalo to, že Jeruzalém rychle odpoví pozemní ofenzivou, to se ale nestalo. Snad ze snahy odradit Izrael od tvrdé odvety začal Hamás propouštět rukojmí.

Po dvou amerických Izraelcích v úterý pustil na svobodu dvě starší izraelské ženy. Jedna z nich – 85letá Jošabat Lifšicová – se o svém věznění rozpovídala pro média. Upozornil na to list The New York Times.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Osmkrát rozlehlejší než pražské metro. Tunely v Gaze ukrývají pašeráky i špičky Hamásu

Seniorka poslední roky pracovala jako levicová mírová aktivistka, která se snažila Palestincům paradoxně pomáhat. Pobývala v komunitním kibucu Nir Oz poblíž hranice s Gazou. Právě tam ji 7. října napadli teroristé. Zatímco členové Hamásu vraždili Izraelce po stovkách, ji zbili a odvezli na motorce do Gazy.

Půl měsíce vězení

Tam se Lifšicová dostala do spletitých tunelů, které Hamás vybudoval a které se zřejmě táhnou pod celým Pásmem Gazy. „Prošla jsem si peklem,“ popsala žena a přirovnala tunely k „pavoučí síti“.

Prozatím není jasné, zda seniorku věznil přímo Hamás nebo některá z přidružených organizací. Věznitelé se ale prý úzkostlivě starali o její zdraví.

„Pečlivě nás hlídali jejich strážci a zdravotník. V určitém okamžiku dorazil i lékař, který se postaral o to, abychom dostali léky a prášky,“ sdělila Lifšicová a dodala, že radikálové poskytli rukojmím dostatek medikamentů, šampon i ženské hygienické pomůcky. K jídlu měli to samé, co jejich strážci. Jednou za den pita chleba, dva druhy sýra a okurku.

„Velmi dbali na hygienickou stránku. Poblíž byl lékař, který nás chodil každé dva nebo tři dny kontrolovat. A zdravotník si vzal na starost, že nám bude nosit léky. Pokud neměli přesně stejné léky, přinesli nám ekvivalent,“ uvedla žena.

Moc dobře si ale pamatuje, že při útoku na Izrael byli ozbrojenci mimořádně krutí. „Mlátili lidi, některé včetně mě zajali. Nedělali rozdíly mezi mladými a starými,“ řekla Lifšicová, jejíž 83letý manžel je stále vězněný v Gaze.

Podle odhadů Hamás před začátkem propouštěním věznil asi 200 lidí. Dalších padesát měla držet jiná militantní organizace. Michael Milštejn, bývalý vysoký představitel izraelské vojenské rozvědky, se domnívá, že Hamás sází na to, že jeho přístup oddálí nebo zmaří izraelský pozemní útok na Gazu.

„Hamás vnímá, že na něj rodiny vyvíjejí tlak, cítí tlak i ze strany Spojených států. Pokud jsme dříve mluvili o jeho válečných zločinech, teď už mluvíme jen o rukojmích,“ řekl expert, podle kterého se tak příležitost k odvetnému útoku uzavírá.

Tagy: