ADAPTOGENNÍ KÁVA: VÍTE, O CO JDE A JE LEPŠÍ NEŽ TA KLASICKÁ?

ADAPTOGENNÍ KÁVA: VÍTE, O CO JDE A JE LEPŠÍ NEŽ TA KLASICKÁ?

25.10.2023 Jana Čiháková

Adaptogenní káva v sobě spojuje tradiční chuť kávy s přírodními látkami pozitivně působícími na zdraví. Za nápadem stojí Matěj Mach, kterého adaptogeny a nootropika zaujaly při psaní bakalářské práce na oboru technologie potravin. Svět zázračných a téměř zapomenutých bylin a hub, které ke zlepšení zdraví užívali naši předci, ho uchvátil a rozhodl se najít způsob, jak adaptogeny přidat do běžné stravy.

Volba padla na kávu, kterou sám miluje – stejně jako 84 % Čechů*. A tak vznikla značka Westslav, jejíž bioaktivní kávu si můžete vyzkoušet i ve speciálním ochutnávkovém setu.

PORCE ENERGIE I ZDRAVÍ

Proč právě adaptogeny? Jde o rostlinné bioaktivní látky, jejichž konzumace vyvolá v těle řadu pozitivních reakcí, jako je například obnova imunitního systému, hormonů, funkcí metabolismu, ale i posilování odolnosti vůči stresu. A právě ten je jednou z nejzávažnějších civilizačních chorob, které dnes a denně působí na většinu populace. Kromě adaptogenů obsahují byliny a houby v kávě Westslav i nootropika – bioaktivní látky, které pozitivně ovlivňují funkci, ale i kapacitu mozku. Občas se jim proto přezdívá „chytré drogy“.

I když jsou do kávy přidané výtažky z bylin a hub,  její chuť to ovlivňuje jen minimálně. Káva samotná je vybírána tak, aby co nejlépe ladila s chutí adaptogenů a společně vytvářely zajímavou a harmonickou symbiózu chutí. Můžete ochutnat kávu z Bolívie s ashwagandhou, která pomáhá zmírňovat stres a najít klid během náročných dní. Vyzkoušejte také variantu s čagou sibiřskou, která nastartuje kognitivní funkce, posílí paměť a podpoří imunitu. Tato arabika vyniká lehkou hořkostí a lahodnou harmonickou chutí, ve které ucítíte pomeranč, mandarinky, třešně, jasmín nebo vinnou révu. Káva má nízkou kyselost a je středně pražená.

Dalším adaptogenem je lví hříva – tisíce let využívaná léčivá houba z Číny. Vědecké studie prokázaly, že její pravidelné užívání zlepšuje dlouhodobou paměť, soustředění a zdraví mozku. Navíc podporuje imunitní systém a snižuje úzkost. Je smíchána s prémiovou arabikou z Etiopie, která pochází z nejstarší plantáže na světě a pěstuje se v nadmořské výšce od 1500 metrů. Její aroma připomíná lesní plody a chuť je lískooříšková až čokoládová. Káva je středně kyselá a středně pražená.

Ve směsi ginkgo biloba a šalvěje lékařské s kávou pocházející z oblasti Cerrado v Brazílii se spojují adaptogeny posilující kognitivní funkce, jako je paměť a soustředění. Tato směs má za úkol zbavovat stresu a zároveň pomůže zlepšit výkonost při práci nebo při studiu.

Tyto i další jedinečné směsi zrnkové a mleté kávy s adaptogeny si můžete objednat pouze na webu westlav.cz. 


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.