Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slovenský parlament převzal Pellegrini. Matovič ho napadl, OLaNO se přejmenovalo na Slovensko

Peter Pellegrini. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Peter Pellegrini. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Na prvním povolebním zasedání slovenského parlamentu Igor Matovič ostře napadl nového předsedu Petera Pellegriniho. Neodpustil si ani homofobní narážky.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Předsedou nové Národní rady čili slovenského parlamentu se stal lídr Hlasu Peter Pellegrini. V tajné volbě získal 131 hlasů, což znamená, že pro něj zvedla ruku také většina opozice.

Koaliční kluby mají v parlamentu 79 poslanců, na první schůzi se nedostavila poslankyně Směru Jana Vaľová. Proti Pellegriniho nominaci bylo jedenáct poslanců, hlasování se zdrželi čtyři. Zejména koaliční poslanci přivítali výsledek volby potleskem.

Pellegrini neměl žádného protikandidáta. Ke zvolení potřeboval většinu všech zákonodárců, to znamená přinejmenším 76 hlasů.

Řečnický pult opanoval Matovič

Před hlasováním na sebe strhl pozornost slovenský expremiér Igor Matovič, jinak též lídr hnutí OLaNO, které se nově přejmenovalo na SLOVENSKO. Rozhodl se oznámit, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější