Bítešská PBS znásobí výrobu motorů do raket a dronů, také čelí hybridním hrozbám

  6:16
Jeden z největších výrobců leteckých motorů i energetických celků, společnost PBS Velká Bíteš, zdvojnásobí v následujícím roce svou výrobu. Důvodem je zejména zvýšená poptávka po motorech do střel s plochou dráhou letu a dronů.

Generální ředitel PBS Velká Bíteš Milan představuje ministryni obrany Janě Černochové a místopředsedovi výboru pro obranu Josefu Flekovi exportně úspěšný proudový motor PBS TJ150P. | foto: Archiv PBS Velká Bíteš

Motory firma dodává především do USA, dalších zemí NATO i do vybraných států jihovýchodní Asie. Střely s motory z produkce PBS jsou nasazovány také v bojích na Ukrajině. Firmu proto navštívila minulý týden ministryně obrany Jana Černochová.

„Plně vnímáme současnou silnou poptávku svobodného demokratického světa po bezpečnostních a obranných řešeních. Tomu také přizpůsobujeme naši výrobu. Výrazně tím posílíme svou přítomnost na trhu motorů pro obranná zařízení, zejména na našich klíčových trzích,“ řekl Milan Macholán, generální ředitel PBS Velká Bíteš.

V souvislosti se zdvojnásobením výroby dojde také v následujících několika letech k navýšení počtu zaměstnanců podniku.

Úspěch společnosti z posledních měsíců však na druhou stranu přináší také častější hybridní hrozby. „Jedná se o pokusy proniknout do vnitřních systémů společnosti či pokusy o diskreditaci nebo odkup společnosti. Tento negativní trend sledujeme především v souvislosti s našimi zvýšenými dodávkami na pomoc Ukrajině,“ sdělil Macholán.

„Naštěstí se můžeme opřít o důvěru a podporu u nejrůznějších institucí v České republice i na mezinárodním poli,“ doplnil.

PBS očekává růst také v ostatních částech své činnosti a produkce, například vývoji komponentů do letadel, helikoptér a bezpilotních prostředků. Strategií firmy je v tomto ohledu mimo jiné úzká a přímá spolupráce s globálně významnými evropskými, americkými, ale také ukrajinskými partnery.

Ta má za cíl vývoj nových řešení odpovídajících požadavkům zákazníků. Jedná se například o oblast energetických jednotek pro letadla a vrtulníky, kde je bítešská firma jednou z pouhých čtyř společností na světě s civilní certifikací EASA.

Ministryně Černochová si prohlédla odminovací systém Božena 5 ( 7. června 2023):

7. června 2023

Autor: