Izrael v noci vyslal tanky na sever Pásma Gazy, po akci je stáhl

foto Izraelští vojáci s obrněnými vozidly u Pásma Gazy, 17. října 2023.

Tel Aviv - Izraelská armáda v noci na dnešek uskutečnila poměrně rozsáhlý pozemní zásah v Pásmu Gazy, při němž útočila na pozice palestinského radikálního hnutí Hamás. Podle izraelského vojenského rozhlasu šlo zatím o největší takový zásah od začátku války. Armáda akci označila za cílenou razii v rámci příprav pohraničí na "další fáze války", což lze podle agentury Reuters interpretovat jako odkaz na možnou rozsáhlou pozemní operaci. Po dokončení noční akce se izraelské pozemní jednotky stáhly zpět do Izraele. Dopoledne izraelská armáda oznámila, že v Pásmu Gazy provedla za uplynulý den 250 vzdušných úderů.

Pozemní razie se uskutečnila na severu Pásma Gazy. Armáda uvedla, že při ní zasáhla řadu teroristů, jejich infrastrukturu a odpaliště protitankových řízených střel. Na síti X zveřejnila video, na kterém je vidět noční přejezd obrněných vozidel a tanků přes hranici a následně i palba. Armáda uvedla, že vojska po dokončení mise Pásmo Gazy opustila.

Za uplynulý den izraelská armáda v Pásmu Gazy také provedla přes 250 vzdušných úderů.Terčem podle armádního prohlášení byla infrastruktura Hamásu, velitelská centra skupiny, tunely a odpaliště raket "v centru civilních oblastí". Izraelské námořnictvo podle sdělení zasáhlo další odpaliště raket v Chán Júnisu.

Izrael na úzké pobřežní pásmo, v němž na území menším než Praha žije asi 2,3 milionu Palestinců, útočí od 7. října, kdy ho právě z Gazy napadl Hamás. Většinou tak činí ze vzduchu, výjimečně i po zemi. Kompletní pozemní ofenzivu zatím ještě Izrael nezahájil, i když se to očekává.

Útok Hamásu si v Izraeli vyžádal na 1400 obětí, především civilistů, dalších více než 200 lidí palestinští ozbrojenci odvlekli do Pásma Gazy jako rukojmí. Armáda dnes oznámila, že zatím informovala rodiny 224 lidí unesených do Gazy, nejde však o konečný součet, jelikož obranné síly vyšetřují další případy. Číslo také nezahrnuje čtyři dosud propuštěné rukojmí. V izraelských nemocnicích zůstává 267 zraněných.

Při odvetných náletech v Gaze zahynulo podle místních zdravotnických úřadů přes 7000 lidí. Americký prezident Joe Biden, který chce, aby po skončení konfliktu Izrael a Palestinci směřovali ke dvoustátnímu řešení, ale ve středu řekl, že k počtu obětí uváděnému Palestinci nemá žádnou důvěru. Proč, to podle Reuters neuvedl.

Kvůli kritické humanitární situaci v Gaze, kterou Izrael ze své strany odřízl také od dodávek potravin, vody a pohonných hmot, se nyní Japonsko přidalo k zemím, které volají po dočasném přerušení bojů, aby bylo do pásma možné doručit humanitární pomoc.

Izraelské úřady mezitím oznámily, že v noci na dnešek při raziích na okupovaném Západním břehu Jordánu zatkly 46 členů Hamásu. Izraelská armáda zároveň uvedla, že od začátku války v Pásmu Gazy na Západním břehu Jordánu zatkla 1000 hledaných Palestinců, z nichž 660 bylo napojeno na Hamás.

V uplynulých dvou týdnech došlo na Západním břehu Jordánu k opakovaným střetům mezi izraelskou armádou a Palestinci. Podle ministerstva zdravotnictví Palestinské autonomie sídlící v Ramalláhu za tuto dobu armáda a v některých případech izraelští osadníci na Západním břehu Jordánu zabili 100 Palestinců.

Počet obětí po izraelských náletech v Gaze přesáhl 7000, tvrdí palestinské úřady

Při izraelském bombardování Pásma Gazy od 7. října zahynulo nejméně 7028 Palestinců, včetně 1709 žen a 2913 dětí. Dalších 18.484 lidí utrpělo zranění. S odkazem na ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, kde vládne radikální palestinské hnutí Hamás, to dnes uvedla agentura Reuters. Do Gazy dnes vjelo 12 kamionů s humanitární pomocí, které přivezly potraviny, vodu a léky, uvedla televize Channel 12.

Izraelská armáda v noci na dnešek uskutečnila poměrně rozsáhlý pozemní zásah v Pásmu Gazy, při němž útočila na pozice palestinského radikálního hnutí Hamás. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zároveň ve středu večer prohlásil, že se armáda "připravuje na pozemní invazi".

Izrael podniká nálety na Pásmo Gazy v odvetě za útok ze 7. října, při kterém ozbrojenci Hamásu podle izraelských úřadů zabili 1400 lidí a odvlekli do Pásma Gazy přes 220 rukojmích.

Mluvčí ozbrojeného křídla Hamásu Abú Ubajdá řekl, že kvůli izraelským útokům odhadem 50 zajatců zemřelo. Další podrobnosti k tomu ale neuvedl, píše agentura Reuters a podotýká, že není možné tyto informace ověřit.

Francouzské ministerstvo zahraničí dnes ze 31 na 35 zvýšilo počet obětí, které si v řadách Francouzů vyžádal útok Hamásu, píše The Guardian. Devět občanů Francie se stále pohřešuje, některé z nich palestinští ozbrojenci drží jako rukojmí.

Podle úřadů ovládaných Hamásem počet obětí v Pásmu Gazy, které má 2,3 milionu obyvatel, dnes překročil 7000. Americký prezident Joe Biden ve středu řekl, že k počtu obětí uváděnému Palestinci nemá žádnou důvěru. Proč, to ale podle Reuters neuvedl.

Izrael na Pásmo Gazy uvalil také "totální blokádu" a odstřihl ji od dodávek potravin, vody, elektřiny i paliv. Do úzkého pobřežního pásma začaly během minulého víkendu přijíždět první kamiony s pomocí přes přechod Rafáh z Egypta. Dosud jich ale přijelo jen 74, včetně dnešních 12.

OSN dříve uvedla, že by bylo potřeba alespoň 100 nákladních vozů denně, aby byly naplněny potřeby místních. Až 80 procent Palestinců v Pásmu Gazy již před konfliktem spoléhalo na mezinárodní pomoc, uvedla ve středu Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD).

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 03:00 12°C

Celá předpověď