Konferenční liga - preview 3. kola skupinové fáze

26.10.2023, 08:39
Previews

Slovan Bratislava vyhrál úvodní dva zápasy a pokud by uspěl i v Lille, udělal by významný krok směrem k postupu. Třetí triumf se pokusí přidat i PAOK Soluň a Fenerbahce.

Skupina A

Lille OSC - Slovan Bratislava

čtvrtek 18:45

Lille ani v tomto ročníku nepatří mezi celky, které by v Ligue 1 měly bojovat o titul, poslední dobou se však přeci jen lehce zvedlo a snaží se dohnat vzniklé manko. V Konferenční lize bylo dle mnohých nalosováno do papírově "nejslabší" skupiny A a zatím úplně spokojeno být nemůže, protože už zaznamenalo jednu nečekanou ztrátu. Nyní přivítá asi největšího konkurentu v boji o postup, jelikož bratislavský Slovan je prozatím stoprocentní.

Domácí výběr měl velké problémy již v play-off o hlavní fázi, protože chorvatskou Rijeku vyřadil až po prodloužení. Na úvod této skupiny přivítal slovinského vyzyvatele Olimpiji Lublaň a nakonec ji porazil 2:0, minule však naprosto vyhořel na půdě trpaslíka z Faerských ostrovů KÍ Klaksvík, kde nedokázal skórovat, a bezbranková remíza pro něj byla spíše "ostudou." Ve francouzské lize se však OSC začíná chytat.

V dosavadních devíti duelech totiž získalo patnáct bodů a ve vyrovnané tabulce mu patří čtvrté místo. V předchozích třech zápasech získalo sedm bodů, ve víkendové generálce našlo recept na Brest (1:0). "Konferenční ligu rozhodně nestavíme na vedlejší kolej, a i když v ní dávám šanci některým mladším hráčům, tak to neznamená, že nechceme postoupit do osmifinále. Dvojzápas se Slovanem může být klíčový a my teď doma nutně potřebujeme zvítězit," vyjádřil se odhodlaně domácí stratég Paulo Fonseca.

Slovan v uplynulém ročníku získal mistrovský titul a pral se o věhlasnou Ligu mistrů, jenže kvalifikace mu příliš nevyšla a musel se tedy "spokojit" s KL. V předešlé sezóně díky triumfu ve skupině H dokráčel až do osmifinále a teprve v něm nestačil po penaltovém rozstřelu na švýcarskou Basilej, teď si zatím těsně poradil s Klaksvíkem (2:1) i Olimpijí (1:0). V lize je první s třiadvaceti body o skóre před druhým Trenčínem, o víkendu vyhrál v Trnavě (2:1).

Kouč Vladimír Weiss oproti mnoha jiným týmům nemusí řešit téměř žádné problémy s marodkou a očekává se, že nasadí podobnou sestavu jako v Trnavě včetně největší hvězdy Juraje Kucky. "Lille je úplně jiný soupeř, než se kterými jsme se utkali v předchozích dvou případech. Je nesmírně rychlé při přechodové fázi a je zvyklé držet míč, navíc rychlostně nás zřejmě bude převyšovat. Nicméně prohrát nehodláme a chceme si odvézt minimálně bod," uvedl Weiss s opatrností v hlase.

Francouzský favorit postrádá portugalského obránce Tiaga Djala (poraněné koleno), největší ofenzivní zbraní by měl být kanadský forvard Jonathan David.

Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Chevalier - Diakité, Yoro, Ribeiro, Ismaily - André, Bentaleb - Zhegrova, Yazici, Cavaleiro - David

Slovan Bratislava - pravděpodobná sestava:
Borjan - Blackman, Bajrič, Kashia, Wimmer, Lovat - Barseghjan, Kucka, Kankava - Zmrhal, Cavrič

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.03 - 9.39

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

KÍ Klaksvík - Olimpija Lublaň

čtvrtek 18:45

Slovinsko-faerská konfrontace na pohárové scéně, to není moc častý obrázek, přesto k němu ve čtvrtek v podvečer dojde. Klaksvík doma přivítá Olimpiji a pokusí se rozšířit své bodové portfolio. Nováček evropských pohárů si zapsal jeden bod proti favorizovanému Lille, což už samo o sobě je velkým překvapením.

Pro evropskou fotbalovou veřejnost byl výsledek zápasu mezi Klaksvíkem a francouzským Lille obrovským překvapením. Faeřané získali svůj první bod ve skupině a ukázali, že je není radno podceňovat. Koneckonců spoustu práce s nimi měl i Slovan Bratislav.

Klaksvíku se teď postaví o něco schůdnější protivníku - slovinská Olimpija. Ta rovněž nepatří mezi favority na postup, tím spíš, že oba dosavadní duely prohrála, aniž by se zapsala do střeleckých statistik.

Pokud jde o domácí soutěž, tam si Olimpija hoví na druhém místě ze ztrátou na vedoucí Celje a o víkendu si přivezla výhru nad NK Domžale.

Zhlediska fotbalovosti by na tom měli být lépe Slovinci, ale jak už bylo řečeno Klaksví není radno podceňovat. Šance na body jsou v tuto chvíli pro oba stejné. Pokud se Faeřanům podaří zvítězit, mohou dokonce pomýšlet na postup ze skupiny, byť favorité jsou tu jasně daní.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.73 - 3.37 - 2.62

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Slovan Bratislava (SVK)
2
2
0
0
3 : 1
6
2
Lille OSC (FRA)
2
1
1
0
2 : 0
4
3
KÍ Klaksvík (FRO)
2
0
1
1
1 : 2
1
4
Olimpija Lublaň (SLO)
2
0
0
2
0 : 3
0

Skupina B

KAA Gent - Breidablik UBK

čtvrtek 18:45

Po dvou kolech je Gent na postupových pozicích a proti papírovému outsiderovy z Islandu na tom nechce nic měnit. Belgický celek je jasným favoritem a cokoliv jiného, než jeho vítězství bude považováno za senzaci.

Gent rozehrál skupinovou fázi Konferenční ligy dobře a po remíze se Zarjou Luhansk porazil Maccabi Tel-Aviv. Před dvojzápasem s hlavním outsiderem skupiny tedy splnil cíl a teď může zadělat na postup. Výhodou mu bude samozřejmě domácí Ghelanco Aréna, ve které v evropských pohárech moc neztrácí i samotný soupeř, který je spíše velkou neznámou. Gent se s Breidablikem nikdy nepotkal a příliš zkušeností nemá ani se skupinovou fází evropských pohárů. Domácím tak hraje vše do karet.

Přesto nemůžeme úplně tvrdit, že by byli Indiáni v optimální formě. Minimálně pro belgickou Juliper Pro League to neplatí. O víkendu svěřenci trenéra Heina Vanhaezebroucka podlehli Cercle Bruggy 0:2 a v tabulce klesli na třetí místo za Saint-Gilles a Anderlecht. Celkově v domácí soutěži nevyhráli už po čtvrté v řadě a na evropské scéně se tak mohou revanšovat.

Breidablik nebude mít v Belgii co ztratit a minimálně může zopakovat sympatické výkony ze zápasů s Tel-Avivem i Zarjou Luhansk. Islanďané prohráli oba duely jen jednogólovým rozdílem. Zhlediska celkové formy na tom není nejlépe ani v islandské lize, kde je se značnou ztrátou na první místo až čtvrtý.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 9.95 - 21.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
KAA Gent (BEL)
2
1
1
0
3 : 1
4
2
Zarja Luhansk (UKR)
2
1
1
0
2 : 1
4
3
Maccabi Tel-Aviv (ISR)
2
1
0
1
3 : 4
3
4
Breidablik UBK (ISL)
2
0
0
2
2 : 4
0

Skupina C

KF Ballkani - FC Astana

čtvrtek 18:45

Po nečekané výhře nad Dinamem Záhřeb zvýšil KF Ballkani svou šanci na postup ze skupinové fáze Konferenční ligy. Nyní přivítá v Kosovu zatím úřadujícího kazachstánského mistra FC Astana, který je bez bodů na posledním místě skupiny.

Ballkani, který své evropské zápasy hraje na stadionu Fadil Vokrri v Prištině, protože jeho domácí stánek nesplňuje regule UEFA, předvedl v prvním "domácím" zápase skvělý výkon. Porazil asi největšího favorita skupiny Dinamo Záhřeb 2:0 a napravil tak úvodní prohru z Plzně. Pokud uspěje ve třetím utkání, oficiálně se přihlásí do bojů o postup do jarní části soutěže.

Astana naopak nezahájila skupinu vůbec dobře. V časech, kdy se snažila zvrátit cestu Ordabasy na kazachstánský ligový trůn, hrála své první utkání v Záhřebu, které se výrazně nepovedlo. Chorvatskému týmu podlehla 1:5 a reputaci si nenapravila ani doma s Plzní. S tou rychle přišla o vedení prohrála 1:2. Když k tomu přidáme ztrátu šance na domácí titul, nenachází se tým Grigorije Babajana zrovna v dobrém rozpoložení.

Domácímu týmu nepomůže dvacetiletý středopolař Emerllahu. Kosovský reprezentant je dlouhodobě mimo hru kvůli poranění kotníku. Hosté na druhou stranu mohou použít kohokoliv ze své soupisky. Proti Plzni zraněný Prokopenko byl již o víkendu na lavičce.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.45 - 3.53

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Dinamo Záhřeb - Viktoria Plzeň

čtvrtek 21:00

Plzeň ve čtvrtek sehraje v Záhřebu proti Dinamu třetí z šesti utkání ve skupině C v Evropské konferenční lize. Západočeši vedou s šesti body tabulku a další výhra by je výrazně přiblížila postupu do jarní vyřazovací fáze. Tým Viktorie se ale potřebuje oklepat ze sobotní ligové porážky 0:3 v Liberci a vyrovnat s absencí klíčových hráčů. Zápas v chorvatské metropoli začne ve 21:00.

Svěřenci trenéra Miroslava Koubka před reprezentační přestávkou v Kazachstánu zdolali Astanu 2:1 a navázali na úvodní domácí triumf 1:0 nad Ballkani. Kosovský tým minule doma zaskočil Dinamo a vyhrál 2:0. Spolu s ním má tři body, Astana je na nule.

"Určitě se tam se dvěma výhrami jede líp. Budeme chtít získat nějaké body a udělat si tu pozici ještě lepší," řekl ofenzivní záložník Pavel Šulc novinářům v Praze před dnešním odletem.

Plzeňští nemají na Dinamo příjemné vzpomínky. V roce 2019 s ním vypadli v úvodním vyřazovacím kole Evropské ligy, poté co po domácím vítězství 2:1 prohráli v Záhřebu 0:3. Tři branky na stadionu Maksimir dostala také Sparta na úvod srpnového 4. předkola Evropské ligy, ale Pražané porážku 1:3 v domácí odvetě odčinili a chorvatské mistry porazili 4:1.

"Sledovali jsme, jak doma hrají, co jim nevoní a co jim naopak vyhovuje. Vytvořili jsme nějaký koncept, jak bychom se tam mohli prezentovat. Věřím, že se nám to podaří přenést na hřiště, budeme nebezpeční a odvezeme si lepší výsledek než Sparta," uvedl asistent trenéra Marek Bakoš.

Ani jednomu mužstvu se nepovedla sobotní ligová generálka a v tabulkách svých soutěží jsou třetí. Viktoria dostala tři góly v Liberci, úřadující chorvatští mistři podlehli Gorici 1:2 a prohráli třetí z posledních čtyř soutěžních duelů. Doma ale drží sérii pěti soutěžních vítězství.

"Všichni hráči cítili, že v Liberci to nebylo ono. Hodnotili jsme si zápas a teď jde o to, aby každý hráč přidal a dal tam to, co tým a klub od něj očekává," upozornil bývalý slovenský útočník Bakoš.

Pod porážku se Slovanem se podepsal i slovenský brankář Marián Tvrdoň, jenž chytá místo zraněné jedničky Jindřicha Staňka. Viktorii bude chybět také nejlepší týmový střelec Rafiu Durosinmi. Nigerijský útočník si v Liberci poškodil vazy v koleně a po operaci už si na podzim nezahraje.

"Není to příjemná věc, když vám na delší čas vypadne hráč, který pravidelně nastupuje, rozhoduje zápasy a podílí se na úspěchu týmu. Není to ideální, na druhou stranu máme kvalitu na jeho pozici. Kluci to ukázali mnohokrát a věřím, že to potvrdí i po dobu, co bude Durosinmi chybět," řekl Bakoš.

Dinamo bude postrádat kapitána a klíčového útočníka Bruna Petkoviče, jehož vyřadily problémy se zadním stehenním svalem a pravděpodobně nezasáhne ani do utkání v Plzni 9. listopadu.

"Je to něco podobného jako u nás s Durosinmim. Petkovič je pro ně stěžejní hráč, o kterého se opírají v ofenzivě," konstatoval Bakoš. "Když on je na hřišti, moc nepresujou. Jestli tam bude nějaký mladíček, mohli by na nás víc vylézt. Uvidíme, co vymyslí," dodal Šulc.

Dinamo Záhřeb - pravděpodobná sestava:
Nevistić - Moharramí, Ristovski, Perić, Ljubičić - Bulat, Mišić - Špikić, Buturina, Vidović - Drmić

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Tvrdoň - Hejda, Hranáč, Dweh - Kopic, Bucha, Kalvach, Cadu - Šulc - Chorý, Vydra

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.80 - 4.23

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Viktoria Plzeň (CZE)
2
2
0
0
3 : 1
6
2
Dinamo Záhřeb (CRO)
2
1
0
1
5 : 3
3
3
KF Ballkani (KOS)
2
1
0
1
2 : 1
3
4
FC Astana (KAZ)
2
0
0
2
2 : 7
0

Skupina D

FC Lugano - Club Bruggy

čtvrtek 18:45

Poslední dva zápasy se ani Luganu, ani Bruggám, nepodařily vůbec podle představ. A tak ve vzájemném střetnutí budou hledat dobrý výsledek nejenom kvůli boji o první místo v tabulce skupiny D v Konferenční lize. Potřebují opět nalézt ony stabilní mantinely, zase se dostat do solidní pohody. A hlavně si nechtějí kazit dosavadní slušnou výkonnost v pohárové Evropě.

Zatím jsou oba nynější soupeři lepší na evropském poli než třetí Besiktas a čtvrté Bodö/Glimt, a to o tři body. Na své konto dosud uzmuly čtyři za jednu výhru a jednu remízu. Na aktuální klání se ale Lugano s Bruggami nenaladily dobře, na domácí scéně totiž utrpěli shodně dvě porážky v řadě. "Všichni cítí, že tlak roste,” uvědomoval si hostující lodivod Ronny Deila, že případný úspěšný rezultát z tohoto souboje by mohl výrazně zvýšit šance na účast v jarní fázi na této frontě.

Hlavně chtěl, aby před duelem ve Švýcarsku panovala v kabině pozitivní atmosféra. Blíží se totiž ne rozhodující, nicméně poměrně zásadní období skupinové části Konferenční ligy. "Bylo by spíše šílené, kdybychom ten tlak necítili. To je vlastně přesně to, co chcete v takovém klubu cítit. Víme, co děláme, a stále jsme v pozici, ze které můžeme v této sezóně podniknout spoustu dobrého. Musíme jen všechno rychle otočit na naší stranu,” vyzýval po dvou nezdarech se Standardem a Kortrijkem. Svěřenci trenéra Mattiy Crociho-Tortiho mimochodem nezvládli své duely na švýcarské scéně proti Servette a Grasshopperu.

Jakkoli se může zdát, že především jediná vstřelená branka ze dvou nepovedených mačů v belgické Jupiler Pro League je tím největším problémem Blauw-Zwart a že v ofenzivě to Bruggám skřípe, pozornost směřoval Deila naopak k defenzivním činnostem. "Stále dostáváme góly příliš snadno,” povídal. "Musíme dobře bránit a zároveň být nebezpeční. Jde o to najít rovnováhu. Naše hra se potřebuje ještě o několik úrovní pozvednout, protože teď nepodáváme dobré výkony. Možná jsem někdy příliš romantický. Teď se každopádně musíme vrátit k základům,” dodával.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.95 - 3.91 - 1.88

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FK Bodø/Glimt - Beşiktaş JK

čtvrtek 21:00

Překvapivě až na třetím místě je po dvou odehraných kolech Beşiktaş, který čeká důležitý výjezd na sever do Norska. Bodø/Glimt má stejně jako turecký celek jeden bod a vinou horšího skóre je dokonce poslední. Který z týmů zvýší své šance na postup do vyřazovací fáze?

Minimálně z pohledu Beşiktaşe je dosavadní průběh skupiny velkým zklamáním. Turecký velkoklub uhrál ve dvou kolech jen jeden bod, když sice remizoval v Bruggách 1:1, ale následná domácí porážka s Luganem všechno zkomplikovala.

Beşiktaş si prochází poměrně složitým obdobím, po porážce s Luganem totiž rezignoval kouč Senol Günes a vedení týmu se ujal Burak Yilmaz - ještě relativně nedávno obávaný kanonýr. Nový trenér začal dobře a Beşiktaş v lize proti Istanbulsporu splnil roli favorita, ovšem v následujícím kole to bylo horší a ostře sledované derby s Galatasarayem prohrál.

Turci mají před sebou důležité dvojutkání, které potřebují nutně zvládnout. V opačném případě šance na postup výrazně klesnou. "Bude to těžký zápas. Soupeř hraje na svém hřišti dobře, tvrdě, ale disciplinovaně. Máme jeden bod a chceme naše konto navýšit. Chceme postoupit za skupiny, takže nemáme jinou možnost, než zvítězit. Uděláme všechno pro to, abychom vyhráli," prohlásil na tiskové konferenci asistent trenéra Hari Vukas.

"Uvědomujeme si, že to bude těžký zápas. Momentálně nejsme v dobré situaci, protože jsme doma prohráli s Luganem. Musíme tuto ztrátu napravit," dodal záložník istanbulského celku Rachid Ghezzal.

Ve stejné pozici je i Bodø/Glimt. S jedním bodem na kontě ho čeká klíčový souboj a na rozdíl od Beşiktaşe se o víkendu naladil vítězně. Tři body v přestřelce nad Sandefjordem zajistil vítěznou trefou Ulrik Saltnes.

Bodø/Glimt je v norské Eliteserien na vedoucí příčce s pohodlným šestibodovým náskokem a může se tak více koncentrovat na pohárovou soutěž. Norové uhráli v Luganu cennou remízu 0:0, ovšem domácí duel s Bruggami nezvládli a belgickému soupeři podlehlo nejtěsnějším rozdílem. Rozhodl Hans Vanaken.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.88 - 3.24

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
FC Lugano (SUI)
2
1
1
0
3 : 2
4
2
Club Bruggy (BEL)
2
1
1
0
2 : 1
4
3
Beşiktaş JK (TUR)
2
0
1
1
3 : 4
1
4
FK Bodø/Glimt (NOR)
2
0
1
1
0 : 1
1

Skupina E

AZ Alkmaar - Aston Villa

čtvrtek 18:45

Oba čtvrteční protivníci jsou ve skupině E pasováni do role favoritů a spolu by si to měli rozdat o první dvě postupová místa do jarní fáze Konferenční ligy. Nicméně úvodní duely jim vůbec nevyšly a náladu si spravili až těsně před reprezentační pauzou, v tuto chvíli tedy spolu sehrají velmi důležitý vzájemný zápas. Anglický vyzyvatel je považován za favorita, nicméně nizozemský celek se nachází ve skvělé formě a bez šance určitě není.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena nejprve zvládli dvě ošemetná předkola KL. Do hlavní fáze vstoupili v roli jasný favoritů na půdě bosenského týmu Zrinjski Mostar, jenže po poločasovém vedení 3:0 v druhém dějství naprosto selhali a nečekaně prohráli 3:4. Vzápětí přivítali polskou Legii a porazili ji nejtěsnějším poměrem 1:0. V Eredivisii si naopak vedou skvěle, protože v devíti utkáních hned osmkrát vyhráli a jen jednou remizovali.

Se ziskem pětadvaceti bodů se tedy nacházejí na druhém místě o dva body za stoprocentním PSV, naposledy hladce přehráli tápající Heerenveen 3:0. "Aston Villa vyznává ofenzivní pojetí hry a má nespornou kvalitu na každém postu. V Premier League dává hodně branek a dokáže porazit kohokoliv, čeká nás tedy pořádný kus práce. Já ale věřím, že se správně zvolenou taktikou můžeme i takového soupeře porazit," řekl Jansen optimisticky.

"The Villans" v play-off o skupinovou fázi KL deklasovali skotský celek Hibernian FC (5:0, 3:0), ovšem při svém vstupu selhali ve Varšavě s místní Legií (2:3). Před třemi týdny měli mít jasně navrch proti bosenskému outsiderovi, ale zuby nehty ho přehráli 1:0. Na druhou stranu v anglické nejvyšší soutěži předvádějí parádní výkony, v tabulce jsou pátí s devatenácti body a o víkendu nedali žádnou šanci londýnskému West Hamu (4:1).

Domácí lodivod Jansen opět bude spoléhat na řeckého ostrostřelce Vangelise Pavlidise, jenž v devíti střetnutích Eredivisie nasázel úchvatných třináct gólů, a minule svou premiérovou trefou v novém ročníku evropských pohárů rozhodl střetnutí právě s Legií. Alkmaar bude postrádat švédského útočníka Lahda, jenž s polským týmem obdržel přímou červenou kartu, na marodce se nacházejí Westerveld s Meesem de Witem.

Kouč Aston Villy Unai Emery nemůže využít služeb Buendii, Hauseho, Mingse, Morena a Ramseyho, naopak do sestavy by se mohl vrátit kolumbijský forvard Jhon Duran (ten chyběl kvůli zranění v reprezentační přestávce). "Alkmaar je našim úhlavním rivalem v boji o postup a dobře víme, že nás nic snadného nečeká. Teď už může jít do tuhého, proto si chceme odvézt z Nizozemska všechny tři body," pronesl Emery s jasným cílem.

AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Ryan - Sugawara, Bazoer, Penetra, Wolfe - Clasie, Mijnans, De Wit - Dantas, Pavlidis, Van Brederode

Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martínez - Konsa, Carlos, Torres, Digne - Cash, Kamara, Luiz, McGinn - Diaby, Watkins

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.47 - 3.67 - 2.08

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Zrinjski Mostar - Legia Varšava

čtvrtek 21:00

Skupina E letošního ročníku Konferenční ligy patří po dvou odehraných zápasech rozhodně k těm nejzábavnějším. Všechny týmy mají shodně po třech bodech a všechny týmy mají neutrální bilanci skóre. Outsider Mostar zatím v náročné skupině obstává, nyní na stadionu pod Bijelim Brijegom přivítá Legii Varšava.

Úřadující bosenský šampión Zrinjski Mostar nevstoupil do sezóny v dobrém rozpoložení, ale za poslední měsíc se jeho situace výrazně změnila. Vše odstartovalo první utkání základní skupiny Konferenční ligy. Mostar v něm zcela překvapivě porazil velkého favorita Alkmaar 4:3, ač v utkání po prvním poločase prohrával 0:3.

Od té doby bosenský tým hlavně vyhrává, dotáhl se i na nejlepší týmy domácí ligové soutěže. Jedinou prohru za poslední měsíc zaznamenal v druhém zápase skupiny na půdě Aston Villy, kde o cenný a překvapivý body přišel až ve čtvrté minutě nastaveného času.

Legia naopak po dobrém začátku sezóny a prokousání se třemi kvalifikačními koly do základní skupiny prožívá herní i výsledkový úpadek. Zejména víkendový zápas se Slaskem Wroclaw byl velkým varováním. Legia ve slezské metropoli prohrála 0:4 a propadla se až na páté místo Ekstraklasy.

Vůbec nepřipomínala tým, který na konci léta porazil v prvním zápase skupinové části Aston Villu 3:2. Naopak více se podobala utrápenému výběru, který ve druhém kole prohrál na půdě Alkmaaru. Po zápase navíc došlo ke konfliktu vedení hráčů klubu s nizozemskými bezpečnostními složkami. Na Legii jako by dopadl temný stín.

Domácí tým před utkáním neomezují žádné nové absence, jediným chybějícím hráčem je dlouhodobě zraněný Magdič. Legia se bude muset obejít bez zraněného Kapustky a také mladíka Rejczyka.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.93 - 3.56 - 2.37

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
AZ Alkmaar (NED)
2
1
0
1
4 : 4
3
Zrinjski Mostar (BIH)
2
1
0
1
4 : 4
3
3
Aston Villa (ENG)
2
1
0
1
3 : 3
3
Legia Varšava (POL)
2
1
0
1
3 : 3
3

Skupina F

KRC Genk - Ferencvárosi TC

čtvrtek 21:00

Lídrem skupiny F Konferenční ligy je po dvou kolech překvapivě maďarský Ferencváros. Ke třetímu duelu ale cestuje na půdu Genku, jehož ambicí je jednoznačně postup ze skupiny. Oba celky se o víkendu naladily vítězně.

První s druhým a boj o důležité body, to nabídne ve čtvrtek večer Luminus Aréna v Genku. Belgický celek se pokusí sesadit z prvního místa Ferencváros a zvýšit své šance na postup ze skupiny. To je koneckonců proklamovaný cíl a zaděláno je na něj po dvou zápasech slušně. "Jsme připraveni, našim cílem je vyhrát a to hlavně pro naše domácí fanoušky. Máme o soupeři informace: hrají čistý fotbal a především v ofenzívě mají kvalitu," nechal se slyšet na předzápasové konferenci Kolumbijec Carlos Cuesta.

"Je to tým, který hraje s velkým nasazením a tlakem. K tomu všemu jsou odvážní a zkrátka je to velice dobrý tým s výborným trenérem, jenž svěřencům předává své nápady. Bude to těžký zápas, ale věříme ve své schopnosti," prohlásil trenér Wouter Vrancken.

Genk si v prvním zápase rozdělil body s Fiorentinou a ve druhém kole už si dle předpokladů poradil s Čukaričkami. Slušné výkony teď vykazuje i v belgické Jupiler Pro League, o víkendu zatočil s Mechelenem 4:0 a v tabulce je na čtvrtém místě.

Pokud jde o Ferencváros, ten je ve své lize s náskokem jednoho bodu první. Z druhého místa sice na něj tlačí Paksi, ale Ferencváros má o jedno odehrané utkání méně. Maďarský celek může být po dvou kolech spokojen, s Čukaričkami doma splnil povinnost a ve Florencii získal bod.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.79 - 4.07 - 4.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - FK Čukarički

čtvrtek 21:00

Fiorentina potřebuje zabrat, protože ačkoli je v pozici papírového favorita na ovládnutí skupiny, tak zatím posbírala jen pouhé dva body a na první výhru stále čeká. Dočkat by se chtěla ve Florencii na vlastní půdě proti skromnému týmu Čukarički.

Trenér Vincenzo Italiano se asi hodně zlobil, když si přečetl, že jeho mužstvo, které je nasazené ve čtvrtečních bojích Konferenční ligy, bude poslední ligový duel hrát až v pondělí. Ještě víc ho ale musel rozčílit výsledek, protože Fiorentině se pondělní dohrávka absolutně nepovedla. V toskánském derby s Empoli totiž prohrála 0:2 a před bránou svého oponenta nebyla nijak extra nebezpečná.

Ve výsledku to znamenalo pád na pátou příčku. Což možná nezní špatně, nicméně Fialky by v případě výhry, která se obecně čekala, měly na kontě už dvacet bodů z devíti zápasů. Takhle mají jen 17 a v nejbližší době je čekají enormně náročné duely. Utkají se s týmy jako Lazio, AC Milán nebo AS Řím. A doma na ně čeká i Juventus.

Mužstvo, které v minulé sezoně dokráčelo v rámci Konferenční ligy senzačně až do finále, v němž pak nestačilo na West Ham, se zatím v Evropě prezentuje velmi průměrným výkonem. Málem nepostoupilo přes Rapid Vídeň a s Ferencvárosem i Genkem uhrálo jen remízy 2:2.

Pokud se Italianovi hráči mají zvednout, teď je ideální šance. Protože Čukarički je na tom ještě hůř. Doposud si srbský celek nepřipsal na konto ani jeden bod a když se podíváme na skóre, asi chápeme proč. Jedna vstřelená branka a rovnou pět inkasovaných, to není pro trenéra Igora Matiće moc dobrá vizitka. Ani v lize se mu nedaří, protože po deseti odehraných kolech ztrácí na první Partizan už propastných 12 bodů!

ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Terracciano - Kayode, Martinez Quarta, Ranieri, Biraghi - López, Mandragora, Barák - Ikoné, Beltrán, Sottil

FK Čukarički - pravděpodobná sestava:
Belić - Stevanović, Vranješ, Subotić, Tošić - Stanković, Dočić, Sissoko, Ivanović, Adžić - Adetunji

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.10 - 10.90 - 28.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Ferencvárosi TC (HUN)
2
1
1
0
5 : 3
4
2
KRC Genk (BEL)
2
1
1
0
4 : 2
4
3
ACF Fiorentina (ITA)
2
0
2
0
4 : 4
2
4
FK Čukarički (SRB)
2
0
0
2
1 : 5
0

Skupina G

Aberdeen FC - PAOK Soluň

čtvrtek 21:00

Aberdeen doma ve čtvrtek večer pomýšlí na první výhru, ale nebude to mít snadné. PAOK Soluň totiž ještě v Konferenční lize neztratil ani jeden bod a navíc přijede na Pittodrie Stadium v dobré formě.

Skotský celek měl hodně špatný start do nové sezony Konferenční ligy, protože se hned na úvod potkal se zkušeným a kvalitním Eintrachtem Frankfurt. Rozdíl mezi oběma kádry byl samozřejmě hmatatelný a pro Aberdeen utkání neskončilo moc dobře. Aberdeen prohrál 2:1 a doplatil na méně kvalitní kádr i méně zkušeností. Pak se ale trochu zvedl a v minulém kole si proti Helsinkám zajistil aspoň bod, který mu deset minut před koncem ukořistil útočník Bojan Miovski.

Nicméně tým trenéra Barryho Robsona ze sebe často umí vydat to nejlepší, protože vlastně od duelu s Eintrachtem neprohrál jediné utkání. Paradoxně pro něj platí, že nejlepší výkony aspoň co se týká ligy odvádí venku, mimo svůj stadion. I proto by Aberdeen potřeboval zapnout a udělat z Pittodrie Stadium opravdovou pevnost, má-li se v Evropě dostat dál.

Jedna z věcí, na kterou si skotský tým musí dávat dobrý pozor, je sehranost. Jeho poslední soutěžní duel s Dundee byl totiž odložen, což znamená, že Aberdeen nehrál jako tým zápas od počátku října! PAOK je na tom jednoznačné líp a jeho poslední zápas se odehrál v neděli. QA byl to zápas vítězný, neboť PAOK si poradil s Atromitosem poměrem 2:0. Své první dvě branky v novém ročníku měl na svědomí Rus Magomed Ozdojev.

PAOK tentokrát nebude kompletní, neb mu chybí zraněná dvojice Marcos Antonio a Filipe Soares. Řecký celek má skvělou formu, v posledních šesti duelech pětkrát vyhrál a jen jednou si body se svým soupeřem rozdělil.

Aberdeen FC - pravděpodobná sestava:
Roos - Devlin, Gartenmann, Rubezić, Jensen, MacKenzie - Shinnie, Clarkson, McGrath - Miovski, Duk

PAOK Soluň - pravděpodobná sestava:
Kotarski - Kedziora, Troost-Ekong, Koulierakis, Baba - Schwab, Tsingaras - Živković, Murg, Despodov - Brandon

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.53 - 3.52 - 2.11

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - HJK Helsinky

čtvrtek 21:00

V Deutsche Bank Park se ve čtvrtek bude schylovat k velkému představení, neboť domácí Eintracht Frankfurt bude usilovat o druhou výhru ve skupinových bojích. Vůbec první výhru by naopak moc rády zažily Helsinky.

Eintracht zažil poměrně dobrý vstup do nového ročníku Konferenční ligy, protože po úspěšně zvládnutém předkole s Levski Sofia si hned na úvod poradil i s Aberdeenem. Proti skotskému celku mu vycházelo prakticky všechno, jen obrana jednou zaspala. Jenže další pokus už tak úspěšný nebyl a Eintracht si ze Soluně neodvezl ani bod. Chvíli to sice vypadalo na remízu, jenže ve druhé minutě nastavení se prosadil domácí talent Konstantinos Koulierakis a rozhodl o tom, že německý celek se domů vrátí s prázdnou.

Výsledek znamenal, že Eintracht tehdy vyhrál jen jedno soutěžní utkání ze šesti. Nicméně parta kolem trenéra Dina Toppmöllera dokázala vstát z popela a znovu se nadechla. Po porážce od Soluně totiž nejprve vyhrála nad Heidenheimem a především se na další pohárové vystoupení naladila hodně důležitým vítězstvím nad TSG Hoffenheimem, i když musela otáčet nepříznivý stav a prohrávala už od třetí minuty.

Díky tomuhle výsledku se Eintracht přiblížil k pohárovým příčkám, je sedmý a právě na TSG ztrácí po osmi odehraných duelech jen dva body. Domácím tentokrát bude scházet vykartovaný brankář Trapp a zraněná čtveřice Kristijan Jakić, Mehdi Loune, Sebastian Rode a Simon Simoni. Hostům bude chybět Maksim Stjopin a Dejan Iliev.

Pokud se Eintracht chce přiblížit prvnímu místu, tak teď je vhodná chvíle. Helsinky na něj totiž ztrácí jen dva body a navíc je nepotkala zrovna dobrá forma. Muži trenéra Toniho Korkeakunnase sice počtvrté za sebou vyhráli finskou soutěž, ale bylo to opět velké drama. Před posledním kolem měli náskok tří bodů, který prohospodařili, ale nakonec je spasil gólový rozdíl a titul je jejich.

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Grahl - Tuta, Koch, Pacho - Buta, Skhiri, Larsson, Nkounkou - Chaibi, Knauff - Marmoush

HJK Helsinky - pravděpodobná sestava:
Ost - Tenho, Toivio, Peltola - Soiri, Lingman, Kanellopoulos, Hamalainen - Hostikka, Keskinen, Radulović

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.16 - 7.77 - 19.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PAOK Soluň (GRE)
2
2
0
0
5 : 3
6
2
Eintracht Frankfurt (GER)
2
1
0
1
3 : 3
3
3
HJK Helsinky (FIN)
2
0
1
1
3 : 4
1
4
Aberdeen FC (SCO)
2
0
1
1
2 : 3
1

Skupina H

Fenerbahçe SK - Ludogorec Razgrad

čtvrtek 18:45

Bulharský král z posledních několika let začíná slábnout. A zdá se, že si to dobře uvědomilo i vedení klubu, které se rozhodlo pro změnu trenéra. Jen krátce před nynějším duelem na půdě Konferenční ligy se přitom staronový lodivod Georgi Dermendžiev bude muset vypořádat s Ludogorcem s opravdu dost náročnou zkouškou, a to i s nadále nezastavitelným Fenerbahce.

V Razgradu už zkrátka došla funkcionářům trpělivost. Ivajlo Petev sice naplnil předsezónní očekávání a postoupil s týmem alespoň do nějaké hlavní fáze evropské scény, jenže ta domácí představovala prakticky neustále poměrně nečekané trápení. Osmačtyřicetiletý trenér se tedy pakoval od kormidla prakticky jen po několika měsících, svůj nástup k bulharskému gigantovi mimochodem hlásil v březnu letošního roku.

Hned v pondělí se rozhodlo o Petevově odvolání poté, co mužstvo nedokázalo naplno uspět na hřišti v Kardžali. V tabulce bulharské nejvyšší soutěže tak patří Ludogorci až pátá pozice, na tu první přitom ztrácí již šest bodů. Pořád ale není situace nezachranitelná, akorát že Orli už zkrátka nechtěli nadále bortit své hnízdo. Do zbraně byl přitom povolaný možná ten nejpovolanější vůbec, konkrétně právě Dermendžiev, o dvacet let starší kouč, než je Petev.

Do role hlavního šéfa lavičky se v Ludogorci dostává už potřetí v kariéře, při předchozích dvou angažmá dostal klub do skupinové fáze Ligy mistrů. Od novodobé éry, kdy se začal celek ze severovýchodu Bulharska postupně šplhat nahoru a nastavil v zemi úplně nové pořádky, byste stěží hledali uznávanějšího a úspěšnějšího stratéga. Jenže pouze slavná minulost samozřejmě nemusí k sukcesům dopomoci. Hosté na tom zkrátka nejsou herně nejlépe, bude třeba pravděpodobně dost práce, aby se všechno slepilo dohromady.

To Dermendžievův nynější protějšek Ismail Kartal si na rozdíl od soupeře tuhle sezónu může maximálně užívat. Fenerbahce kosí jednoho konkurenta za druhým, je až s podivem, o jakou úctyhodnou sérii se aktuálně zasadilo. Napříč evropskou i domácí frontou neztratilo jediný zápas, vyhrálo už sedmnáctkrát v řadě! A kazit si tuhle famózní bilanci zrovna proti tápajícímu a problémy zmítanému protivníkovi bezpochyby nebude v jeho zájmu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.66 - 9.06

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Spartak Trnava - FC Nordsjaelland

čtvrtek 21:00

Jeden vstřelený gól, šest inkasovaných, žádný získaný bod. Trnava se nachází po dvou kolech v Konferenční lize na poslední příčce tabulky, a pokud by teď na řadu přišel ještě třetí nezdar v řadě, velmi stěží by mohla usilovat o účast v jarní fázi této soutěže. Na západě Slovenska se představí Nordsjaelland, který se naposledy na evropské scéně prezentoval drtivou výhrou.

Pořád není pro Trnavu nic ztracené, i nadále může reálně proklouznout na alespoň druhou pozici v tabulce, a kvalifikovat se tak do následného play-off. Ruku na srdce, první místo bude i díky dosavadním famózním výkonům suverénního Fenerbahce opravdu jen těžko dosažitelné. Právě dvojduel s dánským protivníkem přitom bude představovat klíčovou složku, co se případného úspěchu týče.

A partu kouče Johannese Hoffa Thorupa by Bíli andeli za žádnou cenu neměli brát na lehkou váhu. Ostatně i bookmakeři staví do role favorita v tomto střetu právě hosty, kteří sice na úvod hlavní fáze Konferenční ligy padli v Istanbulu, následně ale jasně smetli Ludogorec. A jakkoli se letos bulharský mistr topí ve velkých problémech, šestibrankové skalpy nejsou na této úrovni bezpochyby ničím běžným.

Slovenský celek ani nijak nezáří na domácí frontě, aktuálně mu patří v Niké lize šestá pozice. "Víme, kde je síla našeho soupeře. Viděl jsem jeho zápas s Ludogorcem, podobně jako v prvním utkání na půdě Fenerbahce ho oba chtěly vysoko presovat. Jenže nestíhaly,” uvedl na předzápasové tiskové konferenci domácí stratég Michal Gašparík. "Viděl jsem však i některé ligové zápasy Nordsjaellandu a slabší protivníci si naopak nedovolili presovat. Oni totiž vsadili na kvalitní hlubší blok a s tím už má pak problém každé mužstvo, když mu přehustíte prostor,” naznačoval, s jakou taktikou by Trnava mohla do klání vstoupit.

Podle stávajících výsledků se vlastně situace v tabulce skupiny H vyvíjí zcela logicky. A jestli se opravdu Spartak s Ludogorcem zásadně nezlepší, stěží budou moci bránit Fenerbahce a Nordsjaellandu v postupu. Na tenhle mač se mimochodem domácí nenaladili nejlépe, před vlastními fanoušky padli s bratislavským Slovanem. "Negativní vliv ta porážka neměla,” ubezpečoval Gašparík. "V tom zápase jsme se měli z čeho poučit. Chyběla nám větší fotbalovost, postavili jsme tu hru hlavně na bojovnosti. Budeme nyní muset být aktivnější. V kabině je však dobrá nálada, všichni se na tohle utkání těšíme.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.46 - 4.32 - 1.59

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Fenerbahçe SK (TUR)
2
2
0
0
5 : 2
6
2
FC Nordsjaelland (DEN)
2
1
0
1
8 : 4
3
3
Ludogorec Razgrad (BUL)
2
1
0
1
5 : 7
3
4
Spartak Trnava (SVK)
2
0
0
2
1 : 6
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
isokarhu.

Ja to tým faeranom aj normálne prajem.

Reagovat
Salfovic

Co to mají v Trnavě na horním ochozu za červená světla ?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele