Rozděleni Mašíny

Bratři Mašínové v umění: socialismus je zobrazil jako psychopaty, v novém filmu sahají divákovi do svědomí

Celý týden mluvíme o příběhu bratrů Mašínů. V průběhu let se stal předlohou pro nejrůznější umělce. Inspiraci můžeme vidět v televizi, hudbě i filmu. Jak byli skutky odbojářů interpretovány za minulého režimu a jak dnes? Poslechněte si celý díl.

Bratři putující do boje o Oscara

Deset let připravoval režisér Tomáš Mašín film, který mapuje životní osudy rodiny Mašínů. Shoda jmen tvůrce a hlavních hrdinů snímku není náhodná. Se Ctiradem a Josefem je spřízněný přes prapradědečka Františka.

Čtěte také

Příběh bratrů Mašínů podle něj nabízí otázky, jak bychom se ve stejných situacích zachovali sami. „Jestli bychom sami dokázali jít na hranu v rámci odboje s vědomím těch nejtvrdších konsekvencí, ztráty vlastního života a dopadu na mé nejbližší. Tohle všechno ve mně rezonovalo silně. Je potřeba říct, že to je jeden z nejdramatičtějších a nejúžasnějších příběhů moderních československých dějin a jako režisér jsem v tom samozřejmě spatřoval bytostnou filmovou látku.“

I když má film Bratři teprve premiéru, vyslala ho Česká filmová a televizní akademie do boje o zlatou sošku Oscara.

Kniha roku

Protikomunistické odbojové akce Josefa a Ctirada Mašínových a jejich následný útěk do Západního Berlína popsal v roce 2004 v biografickém románu Zatím dobrý také spisovatel Jan Novák.

Čtěte také

Dvě chlumecké rány jsou prvními výstřely války, kterou Radek a Pepa Mašínové vyhlásili diktatuře proletariátu. O nic míň tady nejde. Komunisti totiž hlásají nelítostný třídní boj, boj na život a na smrt. To je ukázka z knihy v četbě na pokračování Českého rozhlasu. V roce 2005 obdržel Jan Novák cenu Magnesia Litera za nejlepší Knihu roku. Komunisti chtějí třídní boj? No, tak ho mají mít. Bratři se proti nim postaví se stejným zápalem a podle stejných pravidel, s jakými nedávno jejich otec bojoval proti Němcům.

Nepřátelé státu

Už v sedmdesátých letech se činy odbojové skupiny bratří Mašínů inspirovali tvůrci seriálu Třicet případů Majora Zemana v epizodě Strach. Všechny díly byly ale tehdy důkladně promyšlenou komunistickou propagandou.

„Když se podíváte na předlohy, tak zjistíte, že je to nějakým způsobem upraveno, takže to využili k tomu, aby ukázali skupinu jako skupinu psychopatů, slabochů a narušených osob,“ upozorňuje historik Prokop Tomek z Vojenského historického ústavu.

Čtěte také

Vždy jen pár výstřelů a pak se slehla zem. Bylo vás jenom pět a skoro proti všem. Odkaz bratrů Mašínů se zachoval i v hudbě. Vás chci pozdravit, bráchové Mašínové, tak se jmenuje píseň, kterou napsal Jan Vyčítal.

V dalším díle seriálu zamíříme na jedno pražské gymnázium, kde učitel zadal svým studentům badatelskou otázku. Vyznamenat, nebo nevyznamenat bratry Mašíny? Jak hlasování dopadlo, se dozvíte už zítra ve stejném čase.

autoři: Lucie Korcová , mga
Spustit audio

Související