Dobrý plat nestačí, budoucí lékaře lákají i na tankovací karty či psychologa

  11:56
Stánky pěti desítek institucí z Česka a Slovenska zastupujících 130 zdravotnických zařízení a nemocnic a proudící davy mediků i mediček, jimž se v rukách hromadily papírové tašky s informačními brožurami a propagačními předměty. Tak to vypadalo na dosud největším Veletrhu práce ve zdravotnictví, který v Olomouci přilákal přes sedm stovek návštěvníků.

Budoucí absolventi si ve středu pod dohledem expertů mohli v Clarion Congress Hotelu také vyzkoušet třeba chirurgické šití či ultrasonografii.

„Praktické zkušenosti nejvíc táhnou, přitom praxe je při studiu málo a studenti jsou za takovou možnost vděční,“ přiblížil organizátor akce Ondřej Česák.

Veletrh podle něj návštěvníkům pomůže zorientovat se ve stovkách nabídek a informovaně se rozhodnout, kam se vydat za prací.

„Vše potřebné najdou na jednom místě,“ dodává Česák s tím, že studenti si dnes mohou vybírat.

„Připravují se změny zákoníku práce, zdravotníci požadují méně přesčasů a podepisují výpovědi. Zdravotnická zařízení jsou v situaci, kdy musí přesvědčit uchazeče, aby nastoupili právě k nim – a to ideálně ještě během jejich studia,“ vysvětluje.

Už nerozhodují jen peníze

Jen dobré platové podmínky už přitom mnohdy nestačí. „Samozřejmě je to základ, ale já se zajímám také o benefity a možnosti specializačního vzdělávání,“ svěřil se například Antonín Pivelka, jenž studuje Lékařskou fakultu Univerzity Palackého.

Budoucí lékařka Ema Hlavatá, Slovenka studující rovněž v Olomouci, zase klade důraz na akreditovaná pracoviště a příjemný kolektiv.

„Dívám se po nabídkách napříč republikou a zajímám se o akreditace, jestli je nemocnice mají, to je pro mě důležité,“ prozradila. Pracovat by chtěla na interně, neurologii či na kožním, lákají ji i rehabilitace.

Mezi netradiční benefity, s nimiž se pořadatelé setkali, patří třeba tankovací karty či služby psychologů a psychiatrů pro zaměstnance.

Na veletrh dorazila i pediatrička Jitka Vašková z Mohelnice. „Jsem jako záskok za mateřskou, tak se tu rozhlížím po nové práci,“ nastínila.

Kvůli dětem ji zajímá především práce na zkrácený úvazek. „Nabídek mám dost, budu si moct vybírat,“ pochvalovala si.

Nemocnice nabírají neustále

Že je volných míst dostatek, potvrzuje třeba hranická nemocnice. „Jako asi všechny tady, i nás trápí nedostatek lidí, chybí nám lékařský i střední personál,“ přiblížila hlavní sestra Jana Pivovarčíková.

Nemocnice láká studenty na stipendia, náborový příspěvek, ubytování či podporu vzdělávání. „Zájem je veliký, až nás to překvapilo,“ hodnotila Pivovarčíková.

Neustále v obležení byl i stánek Fakultní nemocnice Olomouc. „Zájem o práci jsme zaznamenali ze strany všeobecných a praktických sester a mediků z vyšších ročníků. Volná místa máme, průběžně je doplňujeme,“ shrnula Michaela Natálie Konečná, referentka oddělení profesního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů.

„Tím, že je v Olomouci střední zdravotnická škola, vyšší odborná škola a vysoká škola, tak studenti ze všech těchto institucí k nám chodí na praxi a jsme s nimi v kontaktu. V tom máme výhodu,“ dodala.

Nové posily už díky veletrhu získala například nemocnice ve Valašském Meziříčí.

„Jsme tu už podruhé a loni se nám podařilo získat dva mladé studenty, kteří u nás nastoupili. Letos je největší zájem o interní obor, pediatrii a gynekologii, což se nám také hodí,“ přiblížila hlavní nemocniční sestra Jana Pelikánová.