Hlavní obsah

Ještě 70. Ovečkin je kousek od nesmrtelnosti, má ale pochyby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na modré si obhodil Dougieho Hamiltona a pak už to pro střelce kalibru Alexandra Ovečkina byla celkem snadná práce. V zápase na ledě New Jersey (6:4) nasměroval kapitán hokejového Washingtonu puk do prázdné klece a zaznamenal svůj 824. gól v NHL. K vyrovnání absolutního maxima Waynea Gretzkyho mu jich chybí ještě/jen 70.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Hokejista Washingtonu Alex Ovečkin (vpravo)

Článek

Při soupeřově power play dával Ovečkin během své zámořské kariéry už 55 branek, 300 fíků nasázel v přesilovkách, pět v oslabení a zbytek při vyrovnaném počtu hráčů na ledě. Křeslo, na němž stále sedí Great One se začalo viklat. Emoce vyvolávající ruský útočník má ale pochybnosti, zda se mu rekord rekordů opravdu podaří překonat.

„Nedokážu předpovědět, jak dlouho mi to bude trvat. Ani neumím posoudit, jestli Gretzkyho rekord skutečně vymažu. Záleží, jak se budu cítit,“ řekl Ovečkin před svou devatenáctou sezonou v NHL.

Její start ale vzbudil rozpaky a úvahy, zda se ruská mašina přece jen nezasekla. Z úvodních čtyř utkání nevypotil Ovečkin žádný gól, chytil se až při Frozen Frenzy proti Torontu a o den později jistil body s Devils.

„Každý rok si lidé říkají, jestli to není sezona, kdy už nebude schopen skórovat. Já o něm ale nepochybuji. Myslím, že bude skvělý jako vždycky a povede nás jako obvykle,“ odpálkoval kritiky útočník Capitals TJ Oshie.

Co to v Ovečkinově případě znamená ‚jako obvykle‘? V kompletních sezonách osmatřicetiletý forvard nasázel vždy minimálně 32 gólů. V posledních dvou ročnících zaznamenal šedý vlk dohromady 92 tref (50+42). V tom posledním ale Washington po osmi letech neuhrál play off a začala sílit kritika, že se Capitals až příliš přizpůsobují Ovečkinovi a jeho snaze dohnat Gretzkyho. V soutěži, která se stále zrychluje a omlazuje, pak najednou přestávají stačit.

Jejich kapitán navíc striktně vyžaduje setrvání svých oblíbených spoluhráčů. Ať je to Nicklas Bäckström (35 let), či Ovečkinův krajan Jevgenij Kuzněcov (31), přestože se o jeho odchodu z Washingtonu už několikrát spekulovalo. Velkou část Ovečkinovy agendy zahrnující tvrdé střety do těla už také přebral další člen washingtonského jádra Tom Wilson (29).

„Všichni ve sportovním světě jsou teď nadšení, když sledují, jak se Oviemu daří. Chceme, aby to dokázal,“ netajil Wilson.

Mezi Ovečkinovi fanoušky patří i sám Gretzky. Ten už dokonce řekl majiteli Capitals Tedu Leonsisovi, že by chtěl s týmem cestovat, jakmile se Ovie začne blížit jeho milníku 894 gólů. „Nebavme se o tom jestli, ale kdy to Ovečkin zvládne,“ pravil nejlepší hráč hokejové historie.

Poslední dva zápasy naznačily, že už se soukolí zase rozběhlo. „Pár zápasů je těžkých, než chytíte rytmus. Musíte se s tím poprat,“ tvrdil Rus.

Podle Sporting News bychom se historického okamžiku měli dočkat v závěru základní části sezony 2024-25. Ovečkin má pro jistotu kontrakt až do ročníku 2025-26. To už mu bude čtyřicet.

Reklama