https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novela-zakona-chce-podle-hnuti-duha-zrusit-podil-listnacu-v-soukromych-lesich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novela zákona chce podle Hnutí Duha zrušit podíl listnáčů v soukromých lesích

26.10.2023 18:37 | PRAHA (ČTK)
Bláha řekl, že zrušení povinného podílu listnáčů a jedlí v lesích při sázení je velký krok zpět a umožnilo by to opakování lesnických kalamit.
Bláha řekl, že zrušení povinného podílu listnáčů a jedlí v lesích při sázení je velký krok zpět a umožnilo by to opakování lesnických kalamit.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plánovaná novela lesnického zákona by mohla umožnit soukromým a obecním vlastníkům lesů sázet pouze jehličnaté stromy, zrušit by se mohl povinný minimální podíl listnatých stromů a jedlí. Vyplývá to z informací ekologického Hnutí Duha k novele lesního zákona, která podle něho vzniká na ministerstvu zemědělství. Na tiskové konferenci to řekl lesnický expert hnutí Jaromír Bláha. Hnutí zároveň představilo svou publikaci nazvanou Plán pro zdravé lesy. Podle ministerstva zemědělství zatím finální návrhy novely zákona nejsou připraveny. Záměr resortu je, aby novela platila od ledna 2025, uvedla zástupkyně tiskového mluvčího Tereza Kubálková.
 

Plán, který hnutí předalo i ministrovi zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL), vznikal po konzultaci s řadou odborníků a navrhuje 43 bodů týkající se budoucnosti lesů v ČR. Návrhy se týkají i například mysliveckého zákona, zákona o vodách nebo různých vyhlášek. Bláha řekl, že zrušení povinného podílu listnáčů a jedlí v lesích při sázení je velký krok zpět a umožnilo by to opakování lesnických kalamit.

"Ministerstvo zemědělství samo limity stanovuje vyhláškou," poznamenal Bláha. Již nyní jsou podle něho příliš nízké, když do roku 2018 to bylo pět až 15 procent. Dnes je procento sice vyšší, přičemž podíl listnatých lesů se určuje podle lokality. "Tam, kde lesy plošně umírají, jako je Českomoravská vrchovina nebo podhůří Jeseníků, tak i podle dnešní vyhlášky je možné vysazovat i třeba 75 procent smrků," řekl.

Jednou ze změn, které hnutí navrhuje, je výrazně omezení holosečí, tedy kácení stromů, po kterém vznikne holá plocha. Návrh hnutí uvádí, že holoseče by se měly používat na ploše vyšší než 0,3 hektaru jen v porostech nepůvodních nebo ekologicky rizikových dřevin. Za klíčové pro obnovu lesů považuje hnutí to, aby zákon nenutil vlastníky uměle vysazovat stromky na holinách. Z lesního zákona navrhuje například vypustit povinnost do dvou let zalesnit vytěženou plochu. Argumentuje mimo jiné tím, že lesy přirozeně vyrůstající ze semen jsou mnohem odolnější.

"Máme společný cíl v budování druhově pestrých lesů odolných vůči klimatické změně, které poskytují společnosti veškeré užitky zahrnující produkci dřeva jako obnovitelného materiálu, ochranu biologické rozmanitosti nebo využívání lesa pro rekreaci a sběr lesních plodin," uvedla Kubálková k vyjádřením Hnutí Duha.

"Současná kůrovcová kalamita v ČR dosahuje rozměrů, které si dříve lidé nedovedli představit. Po celé Evropě od 90. let podle něj majitelé i správci lesů přicházejí s iniciativami zaměřenými na odklon od monokultur a s návrhy na podporu biologické rozmanitosti lesa nebo zavedení přírodně blízkých způsobů hospodaření. Mám dojem, že toto se u nás nebere v úvahu," doplnil na tiskové konferenci profesor Josef Fanta, který působil na nizozemských univerzitách.

Poznamenal také, že v ČR se od 50. let minulého století ve vedení státních lesů podle něho razí pouze jediný model hospodaření zaměřený na monokultury a lesnictví se řídí stále důraznějšími vyhláškami a předpisy. V žádné evropské zemi podle něj neexistuje tak složitá struktura přepisů. "Vrcholem tohoto přístupu je zavedení ryze ekonomického modelu hospodaření státních lesů, jak bylo provedeno v 90. letech," dodal. Poukázal i na to, že současná vláda si upřednostnění například mimoprodukčních funkcí lesa dala do svého programového prohlášení.

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL) dnes v tiskové zprávě uvedlo, že plán Hnutí Duha reflektuje některé požadavky, které mají soukromí vlastníci k novele zákona. Výhrady ale mají například ke zrušení lhůty na zalesnění. "Řešení vidíme jednoznačně v motivaci a podpoře vlastníků lesů ve správné lesnické praxi, ne v dalších zákazech a příkazech," dodal předseda SVOL Jiří Svoboda.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

27.10.2023 05:43
Nevím, nevím, jestli mám Duhovému Bláhovi věřit.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

27.10.2023 15:08 Reaguje na Michal Ukropec
když si vezmete, jak dlouho roste Dub a jak dlouho smrk, tak bych se nedivil...někteří majitelé nevidí přes psa na stodolu, jde jim jen rychle těžit.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

28.10.2023 20:29 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ti majitelé co dnes sází, určitě nebudou sklízet.
A kdybych chtěl rychle zisk - sázím stromy na štěpky.
Za dvacet až třicet let seříznu a z porostu udělám "pařezinu".
Za dvacet let, zas sklízím dřevo na štěpky nebo palivo.
"Zelení" budou nadšení, že mají pro broučky nové super lesy.
Za dalších dvacet let znovu seříznu na štěpky.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.10.2023 06:18
Hnutí Duha a další zelený ať si koupí kus lesa a předvedou Nám, jak si ten les představují !
Jinak jsou to kecy v kleci a na knížecí rady není nikdo zvědav.
Odpovědět
HH

Honza Honza

27.10.2023 11:58
kdo nebude postupovat dle současné vědy - lége artis, sám na to doplatí - monukulturu sežere kůrovec a přebytek dřeva prodá pod cenou.
Měli by si to uvědomit sami aktivisti - místo přivazování se ke stromům a zafixování monokultury v NP by se smíšený les měl pěstovat i tam.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

27.10.2023 15:09 Reaguje na Honza Honza
pokud si dobře pamatuju, tak kůrovec na mladé stromy nejde...
Odpovědět
JH

Jana Havlová

27.10.2023 16:13 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Samozřejmě, že kůrovec si rád smlsne i na mladých stromcích, pokud jsou oslabené - dneska ponejvíc suchem. Tady v okolí Sázavy kompletně sežral a zahubil dost velké výměry mladé smrkové tyčoviny, průměr kmínků klidně jen 3-5 cm.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

27.10.2023 16:19 Reaguje na Jana Havlová
U nás nasadili staronoví vlastníci smrčky okolo roku 1992 a okolo roku 2005 je zničil kůrovec. Smrky měly u země tloušťku 8 - 10 cm. a výšku tak 8 m.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

28.10.2023 20:22 Reaguje na Jana Havlová
A který to byl kůrovec?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

28.10.2023 20:26 Reaguje na Pavel Jeřábek
Nemáme snad u nás dost druhů? Můžete si vybrat.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

28.10.2023 20:32 Reaguje na Jarek Schindler
Máme jich tu několik desítek pokud vezmu i ty co napadají listnáče, ale nejsou evidovaní pod názvem "kůrovec".
Ale u mladých stromků je otázkou, zda kůrovec už nebyl jen pomocník, aby usychající stromky už totálně uhynuly, a mohly vyrůst nové, ze semínek, co jsou v semenné bance v půdě.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

28.10.2023 20:19 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tak to si to pamatujete velice špatně. Na to jste přišel sám nebo vám někdo radil?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

27.10.2023 16:22
Tak 99 % toho, co dě+lají tito zelení aktivisti, škodí. Proto když proti něčemu protestují, je to automaticky dobře.
Tady konkrétně musí každý majitel lesa vzít v úvahu místní podmínky a odhad budoucího vývoje a nastavit příměs listnáčů odpovídajícím způsobem, k nadmořské výšce, oslunění, vlhkosti a dalším podmínkám. A podle toho určit příměs listnáčů. někde nemusí být žádné listnáče, jinde třeba polovina ař 3/4.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.10.2023 11:30
Po revoluci se razilo heslo, že stát je špatný hospodář a soukromník sám
ví nejlépe, jak dobře hospodařit. Teď, když chce soukromník po hospodařit, po svém, tak mu do toho kafrá kde kdo a to i nějaký samozvaný aktivista z pochybného spolku. Kde berou tu drzost někomu mluvit do jeho hospodaření? Je to přece jeho majetek a jeho rozhodnutí, co bude v lese pěstovat stejně, jak to činí zemědělci, ale i jim chtějí diktovat co, kde a jak pěstovat. Dostali jsme se do stádia, kdy budou samozvanci diktovat ostatním a dokonce i státu své nápady? Jak dlouho jim to budeme trpět? Je to hrstka samozvanců a proč jim pořád někdo naslouchá a proč se jim stále ustupuje? Nejsou pouze prodlouženou rukou někoho daleko mocnějšího za kterého dělají špinavou práci? Znechutí lidem hospodařit na svém a ti to raději za pár korun těm mocným, kteří se tak snadno dostanou k pozemkům a zdrojům energetických dřevin pro své plány využít lesy pouze jako zdroj paliva pro energetiku. Právě proto navrhují, aby se dal prostor náletům bez dalších pěstebních zásahu a ty následně skončí semletím na štěpku. A tak stále dokola až do stejného vyčerpání půdy, jako při pěstování kukuřice pro bioplynky.
Tento zelený diktát je pouze ve skutečnosti diktátem energetické lobby, která lační po zdrojích levného nekvalitního dřeva vhodného leda pro energetiku. Lidé mějte rozum a nedopusťte u lesů to, co už postihlo pole zničená pěstováním kukuřice pro bioplynky. Zakládání "plundr" lesů je lákavé svými nulovými náklady na výsadbu i pěstování, ale výsledek se
nedá srovnat, když porovnám kubík dřeva pro pilu a kubík štěpky pro teplárnu! Ten kubík pro pilu, ale trvá více jak 70 let, ale kubík pro teplárnu otočím za 70 let 3x! A o to jim jde, že zhodnotí koupi lesa
po vytěžení kůrovcového dříví už za 20 let a nebude čekat let 70!
Odpovědět
AI

Animoid II

28.10.2023 19:19
Vždycky se říkalo, že smrkový porost je jako pšenice. Zasadíš ho třikrát na jedno místo a půda je tak vyčerpaná, že ti uschne nebo ho sežere kůrovec. Pořádnými dávkami hnojiv a postřiků se to asi dá na chvíli zpomalit.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

28.10.2023 20:24 Reaguje na Animoid II
Tak to potom má asi les v horských polohách smůlu. Akorát, že tam ten smrk roste tisice let a nezdá se, že by to tam vypadalo na vyčerpanou půdu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.10.2023 09:01 Reaguje na Jarek Schindler
On se bude divit, až se místo vykácení lesa jednou za 100 let bude les pro energetiku kácet za 100 let 5 x ! Bude to
jako kdysi v selských lesích, kde se nečekalo na stromy,
které se budou na otop štípat klíny, ale kácely se už jako
tyčovina. Těžily se i pařezové výmladky a to tak dlouho,
až z lesa zbyla plocha s travinami k vypásání. Leckde to
je dnes předmětem ochrany, když po lesích zbyly obnažené
kopce s chudým travnatým porostem a kamením se zbytky půdy,
kterou nestačily vyplavit deště. Takovou budoucnost chystá
lesům dnešní energetika podpořena pseudovědci, které asi za
ty nápady se samovýsevem a bezzásahem platí. Z bezzásahu
se stane semletí na štěpku a opakovaný samovýsev. Prostě
plundr les známý z předminulého století bez práce a pouze
k zisku za každou cenu, jako pole s biomasou nakrmenou
umělými hnojivy. Z ornice u nás zvládli agroenergetici udělat za 20 let jalovinu dobrou leda na výrobu cihel!
To se z půdy v lese káceném jednou za 100 let nestane!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist