Muzeum jihovýchodní Moravy oslaví státní svátek na několika místech najednou

foto: MJVM Zlín
ZLÍNSKO – Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně si na sobotní státní svátek připravilo hned několik akcí. Den vzniku samostatného Československa oslaví ve Zlíně, Starém Světlově nebo na Ploštině.

Státní svátek, který připadá na tuto sobotu, se rychle blíží. Den vzniku samostatného Československa si připomínají města a obce napříč celým krajem. Pozadu nezůstává ani Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, které si na 28. října připravilo pro návštěvníky pestrý program.

Všechny objekty muzea budou podle mluvčí Silvie Lečíkové otevřené jako obvykle. Tento víkend se ale naposledy v této sezóně otevře hrad Malenovice a památník na Ploštině.

Z obuvnické historie Zlína vychází tradiční oslava svátku patronů ševců, svatého Kryšpína a Kryšpiniána. V rámci sobotního programu tak návštěvníci najdou akci „Ševci žijí!“ ve zlínské 14. budově. Jde o program pro celou rodinu, který se kreativně věnuje obuvi a obouvání.

Pro milovníky historie je už tradičně připravené setkání na zřícenině hradu Starý Světlov nedaleko Luhačovic. Památkář Radim Vrba představí minulost hradu, kterou propojí s novými objevy. A stranou nezůstane ani znovuotevřená národní kulturní památka Ploština.

„Na Ploštině má tento státní svátek přece jen trochu jiný rozměr než na ostatních objektech, které spravujeme,“ říká ředitel muzea Pavel Hrubec. „Proto jsme tady také jeho připomenutí pojali trochu jinak a přizvali k němu i starosty a občany okolních obcí.“

V sobotu tak bude památník nabízet zlevněné vstupné a děti do 15 let budou mít vstup úplně zdarma. Od 15 do 16 hodin budou moci návštěvníci vyrazit na komentovanou prohlídku s kurátorem muzea Ondřejem Machálkem, hlavním autorem nových expozic na Ploštině. V 16 hodin se potom vůbec poprvé rozsvítí noční nasvícení památníku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x