Petr Malík
26. října 2023 • 19:35

České ragby na příštím MS? Nemusí to být nesplnitelný sen, říká expert

Autor: Petr Malík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco aktuální mistrovství světa v ragby vrcholí, česká reprezentace začíná po postupu do vyšší skupiny v druhé nejvyšší otevřené kontinentální soutěži. Po postupu do Trophy hraje tým kouče Miroslava Němečka v sobotu ve Švédsku. A může to být i začátek cesty směrem k dalšímu šampionátu. „Na Portugalsku je vidět, že mistrovství světa nemusí být nesplnitelný sen,“ myslí sportovní manažer Tatry Smíchov Filip Vacek.



V květnu 2022 skončil sen o postupu do Trophy právě ve Švédsku po prohře 28:18. V pátek se ragbisté vydají opět na sever, kde v sobotu od 14 hodin vstoupí do nové soutěže. Švédové budou jejich prvním protivníkem v šestičlenné skupině, následovat budou duely s Chorvatskem, Litvou, Švýcarskem a Ukrajinou.

„Švédům máme bezesporu co vracet, navíc chceme dokázat, že do Trophy patříme a není lepší zápas jak to dokázat,“ prezentoval týmové odhodlání manažer reprezentace Michal Ouředník. Nominace na ostře sledované utkání je stejná jako letos na jaře až na dvě výjimky, které musel udělat trenér Miroslav Němeček ze zdravotních důvodů.

„K větším změnám nedochází, chceme udržet tým, co nejjednotnější,“ vysvětlil stabilitu Ouředník.

Čtrnáct nominovaných už bylo ve Švédsku loni na jaře, kdy zápas nedopadl dobře. „Nastupovat budeme s respektem, ale s odhodláním vyhrát. Chceme hrát, co nejlépe a zvítězit,“ doplnil manažer.

Poslední dva měsíce čeští ragbisté hráli domácí pohárovou soutěž, kterou stejně jako jarní mistrovskou soutěž vyhrály Říčany, fenomén posledních tří let. Sedm hráčů ze středočeského klubu je v Němečkově nominaci a nechybí ani čtyři krajánci z ragbyově vyspělých zemí.

Již od srpna se schází reprezentanti hrající v Česku každou středu, aby pilovali individuální a herní dovednosti. Před utkáním se Švédskem se sešli ve středu večer a do pátku dopoledne ladí formu doma. Týden po utkání se Švédy čeká reprezentaci zápas s Chorvatskem v Praze na Markétě na umělé trávě.

„Povrch by mohl být naší výhodou, neboť naši hráči jej dobře znají,“ myslí si kouč Němeček.

Několik hodin po zápase ve Švédsku vyvrcholí letošní mistrovství světa v ragby. Vrcholný turnaj je zatím pro český tým, 35. ve světovém žebříčku, hodně vzdálený. Šance je ale větší než dřív, protože mezinárodní federace Světové ragby nedávno od příštího šampionátu v Austrálii v roce 2027 rozšířila turnaj pro další čtyři týmy.

Na vrcholu evropské hierarchie je pro ostatní týmy nepřístupný Turnaj šesti národů. Cesta pro Čechy vede přes postup do soutěže Championship, kterou hrají mimo jiné Gruzínci, Rumuni a Portugalci, kteří se v září na francouzských stadionech představili.

„Na Portugalsku je vidět, že mistrovství světa nemusí být nesplnitelný sen,“ řekl Filip Vacek, sportovní manažer Rugby Clubu Tatra Smíchov.

Čeští ragbisté mají po roce Švédům co vracet
Čeští ragbisté mají po roce Švédům co vracet

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud