Film Bratři o sourozencích Mašínech jde do kin. Jejich příběh v historii zneužila i komunistická propaganda

Písně, knihy i filmy – osud odbojové skupiny bratří Mašínů inspiroval řadu tvůrců. A to jak v pozitivním, tak negativním náhledu na jejich činnost. V českých kinech bude mít ve čtvrtek premiéru snímek Bratři. Vypráví příběh rodiny, jejíž členové bojovali na hraně – a možná i za hranou zákona – proti zločinným režimům. Nacistickému i komunistickému.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ctirad a Josef Mašínové a Milan Paumer v Poděbradech

Písně, knihy i filmy - osud odbojové skupiny bratří Mašínů inspiroval řadu tvůrců. A to jak v pozitivním tak negativním náhledu na jejich činnost. V českých kinech bude mít ve čtvrtek premiéru snímek Bratři | Zdroj: Post Bellum

Deset let připravoval režisér Tomáš Mašín film, který mapuje životní osudy rodiny Mašínů. Shoda jmen tvůrce a hlavních hrdinů snímku není náhodná. Se Ctiradem a Josefem je spřízněný přes prapradědečka Františka. Příběh bratrů Mašínů podle něj nabízí otázky, jak bychom se ve stejných situacích zachovali sami.

„Jestli bychom sami dokázali jít na hranu v rámci odboje s vědomím těch nejtvrdších konsekvencí. Myslím tím ztráty vlastního života a dopadu perzekuce na mé nejbližší. Tohle všechno ve mně rezonovalo velice silně. Je potřeba říct, že to je jeden z nejdramatičtějších a nejúžasnějších příběhů moderních československých dějin a jako režisér jsem v tom spatřoval bytostnou filmovou látku,“ říká režisér Mašín.

Hrdost na nositelství odkazu nestačí. Bratři ukazují příběh Mašínů dramaticky a zdánlivě střízlivě

Číst článek

I když má film Bratři teprve premiéru, vyslala ho Česká filmová a televizní akademie do boje o zlatou sošku Oscara. Protikomunistické odbojové akce Josefa a Ctirada Mašínových a jejich následný útěk do Západního Berlína popsal v roce 2004 v biografickém románu Zatím dobrý také spisovatel Jan Novák. V roce 2005 obdržel Jan Novák cenu Magnesia Litera za nejlepší knihu roku.

Už v 70. letech se činy odbojové skupiny bratří Mašínů inspirovali tvůrci seriálu 30 případů majora Zemana v epizodě Strach. Všechny díly byly ale tehdy důkladně promyšlenou komunistickou propagandou.

„Když se podíváte na ty předlohy, tak zjistíte, že je to nějakým způsobem upraveno. Takže tady to využili k tomu, aby ukázali tu skupinu jako skupinu psychopatů, slabochů a narušených osob,“ upozorňuje historik Prokop Tomek z Vojenského historického ústavu.

Odkaz bratrů Mašínů se zachoval i v hudbě. Vás chci pozdravit, bráchové Mašínové – tak se jmenuje píseň, kterou napsal Jan Vyčítal.

Lucie Korcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme