instagram @kitchenettehome

Pečený květák s dipem z bílých fazolí

Pečený květák s dipem z bílých fazolí

Pečený květák a květákové steaky jsou posledních pár let hodně v módě a dají se udělat na nespočet způsobů. Recept na skvělé květákové steaky najdete i v mojí nové kuchařce.
A tento, v celku pečený, vám přináším společně se značkou domácích spotřebičů Haier.

Už jste je zařadili doma do repertoáru? Pokud ne, měli byste je vyzkoušet. Třeba konkrétně tento s fazolovým dipem je vážně skvělý!!!
Dip dodá bílkoviny, aby proměnil květák na vyvážené hlavní jídlo a také příjemnou omáčku, ve které si budete moci každé sousto namočit. Jiskru dodají i bylinky a mandličky zase křupavost.
Květák je třeba lehce předvařit a v mnoha receptech se vaří ve slané vodě. Pokud ale můžete, upřednostněte páru. Ať už formou parní trouby nebo po staru na páře v hrnci. Květák si tak zachová mnohem více chuti.
A teď už vám jen budu držet pěsti, aby se vám povedl a aby sklidil velký úspěch u vašich strávníků.

40 minut - 2-4 porce
Pečený květák s dipem z bílých fazolí

Ingredience

Na květák:

  • 1 květák

Na marinádu:

  • 1 lžička mletého koriandru

  • 1 lžička kurkumy

  • 1 lžička mleté papriky

  • ½ lžičky římského kmínu

  • ½ lžičky uzené papriky

  • 1 lžička sušeného tymiánu

  • ½ lžičky mořské soli

  • čerstvě mletý pepř

  • 6 lžic extra panenského olivového oleje

Na dip z bílých fazolí:

  • 2 plechovky fazolí cannelloni

  • 140 g tahini (sezamové pasty)

  • 3 lžíce e.p. olivového oleje

  • 1 malý stroužek česneku

  • šťáva z jednoho citronu

  • mořská sůl

Na bylinkovou omáčku:

  • hrst čerstvé petržele

  • hrst čerstvého špenátu

  • hrst koriandru

  • šťáva z poloviny citrónu

  • 1 lžíce olivového oleje

  • (1 malý stroužek česneku)

  • voda na naředění

  • mořská sůl

Na servírování:

  • hrst orestovaných mandlových plátků

  • čerstvá peržel, nasekaná

  • chilli

Pečený květák s dipem z bílých fazolí

Postup

1.

Květák zbavte starých listů, mladé lístky nechte a dejte vařit na páru na 7-10 minut. Květák by měl být jen lehce předvařený, stále ještě hodně pevný.

2.

Připravte si marinádu smícháním všech ingrediencí a předvařený květák jí ze všech stran dobře potřete. Trochu marinády můžete i nalít ze spodu květáku mezi růžičky.
Takto připravený květák dejte na litinovou pánev nebo plech a pečte v troubě při 220 °C funkce horký vzduch 15-20 minut nebo do zlata. Ze zbylých lístečků se vytvoří křupavé chipsy.

3.

Dip z bílých fazolí vytvoříte rozmixováním všech ingrediencí na hladký krém. Nebojte se přidat vodu, pokud se vám nedaří vymixovat hladký dip. Tři čtvrtiny fazolového krému přesuňte na servírovací talíř a rozprostřete. Ke zbytku dipu přidejte do mixovací nádoby všechny ingredience na bylinkovou omáčku, tedy špenát, petržel, koriandr, ještě trochu oleje a případně i vodu. Opět rozmixujte a pokud už máte upečený květák, můžete servírovat.

4.

Na lůžko z fazolového dipu přidejte polovinu toho bylinkového. Pak přijde upečený květák. Ten také lehce pokapejte bylinkovou omáčkou. Posypejte chilli, orestovanými mandlovými lupínky co přidají křupavost a čerstvou petrželí.

Pečený květák s dipem z bílých fazolí
Pečený květák s dipem z bílých fazolí
Pečený květák s dipem z bílých fazolí
Pečený květák s dipem z bílých fazolí
Pečený květák s dipem z bílých fazolí
Newsletter