Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Zločiny, které otřásly světem: Shukri Hoti. Ten, kterého odhalili otisky na samopalu

Kosovský Albánec Shukri Hoti si odpykáva 12 let ve věznici se zvýšenou ostrahou za vraždu, kterou spáchal před 21 lety. Trest mu potvrdil odvolací pražský městský soud.

Albánec ještě v roce 1997 zastřelil v centru Prahy v rámci krevní msty svého krajana, člena znepřátelené rodiny. Hotiho obětí se stal na křižovatce ulic Králodvorské a Rybné v Praze 1 Hilmi Xaja, majitel pražské pizzerie San Remo stíhaný za nedovolené ozbrojování. Hoti ho zasáhl 14 ranami do hlavy, hrudníku a břicha. Střílel z auta, ve kterém s ním jeli další dva lidé.K dvanáctiletému trestu vězení za to byl jako uprchlý odsouzen již v roce 2006. Po jeho zadržení se hlavní líčení opakovalo.

„Byl odsouzen již v nepřítomnosti a byl odsouzen spravedlivě,“ prohlásil soudce Michal Hodoušek. Hotiho podle něj usvědčily původní svědecké výpovědi a zejména otisk prstu nalezený na tlumiči samopalu, ze kterého se střílelo. Albánec se hájil tím, že vraždu spáchal jeho starší bratr, který byl zabit v roce 2010. On měl být pouze obětním beránkem. „Zvykové právo v albánské komunitě velí, aby trestný čin svedli na toho v rodině nejméně potřebného. Což tehdy dvaadvacetiletý mladík byl,“ uvedl Hotiho advokát Pavel Rameš. Albánec dodal, že v České republice nikdy nebyl. To mu ale soud s ohledem na daktyloskopickou stopu na zbrani neuvěřil.


Krevní mstu znesvářených rodinných klanů Hoti a Xaja odstartoval v Kosovu v roce 1996 konflikt ve štěrkovně, když muž z rodiny Xaja předjel se svým traktorem frontu čekající na písek. Následovaly vraždy členů rodin i v Německu či Švýcarsku. Klany se smířily o dva roky později na ceremoniálu, kterého se zúčastnilo na 500 lidí.

Hoti byl zadržen na základě mezinárodního zatykače v červenci 2015. Poté jej Albánie vydala do Česka k výkonu trestu. Nové projednávání případu zdržela chyba v doručení rozsudku. Rozhodnutí nedostal Albáncův advokát, a nestihl proto včas navrhnout opakování procesu. Muže se ale zastal Nejvyšší soud.

Autor: Štefan Čambal, zdroj: ceskezpravy.eu, slobodan-milosevic.org, denik.cz, Titulní obrázek: Pixabay.com/Ichigo121212