Hlavní obsah

Proč je nám s přibývajícím věkem větší zima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stáří přináší mnoho významných změn a výzev a jednou z nich je i to, že jsme citlivější na chlad. Proč tomu tak je a co s tím můžeme udělat?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Fyzické faktory jsou nevyhnutelnou součástí procesu stárnutí. S přibývajícím věkem se mnohým z nás zmenšuje tuková vrstva, která izoluje před chladem, což vede k rychlejší ztrátě tepla.

„Kůže se stárnutím ztenčuje, ztrácí některé buňky, ale také podkožní tuk,“ vysvětluje June McKoyová, geriatrička z Northwestern Medicine v Chicagu.

McKoyová přirovnala podkožní tuk k domácí izolaci: „Má nás zahřívat. Jakmile o část této výplně přijdeme, naše tělo ztratí schopnost udržet si stejné teplo jako dříve.“

Vitaminy a minerály, na které je dobré se zaměřit po padesátce

Zdraví

„K tomuto úbytku tuku dochází zejména na nohou a pažích,“ doplňuje James Powers, ředitel programu Geriatric Fellowship z Centra pro kvalitní stárnutí Vanderbilt University Medical Centre. Můžete si tedy všimnout, že zejména tyto oblasti jsou chladnější než zbytek těla.

„Máme tendenci ztrácet 3 až 8 % svalů každou dekádu počínaje 30. rokem života. Takže ve věku 65 let mnoho jedinců ztratilo 10 % nebo více svalové hmoty a ve věku 80 let dokonce 30 %,“ říká Powers.

Úbytek svalů ovlivňuje nejen fyzickou sílu, ale také schopnost se zahřát. Sval je „váš nejaktivněji metabolizující orgán. Svalová tkáň využívá kyslík, metabolizuje a vytváří teplo,“ dodává.

Chcete si užít stáří? Přestaňte se hnát za ideálem a naslouchejte svému tělu

Zdraví

Celkově vzato se jedná o zcela přirozenou součást stárnutí, ale přesto je dobré o této změně informovat svého praktického lékaře. „Velmi zřídka může být pocit chladu součástí určitého zdravotního stavu, tedy ne součástí normálního stárnutí,“ uvádí Ariel Greenová, docentka medicíny na Johns Hopkins University School of Medicine, a dodává, že nejčastěji jde o jeden z příznaků.

Podle Greenové mohou pociťovat chlad například lidé s cukrovkou, špatným krevním oběhem nebo srdečním selháním a také lidé s hypotyreózou nebo anémií.

Jak bojovat s chladem?

Teplé deky a huňaté svetry jsou samozřejmě vždy skvělým způsobem, jak se udržet v teple. Na podzim a v zimě také nepodceňujte sílu vrstvení ideálně teplých přírodních materiálů, jako je vlna, merino nebo kašmír.

Velkým pomocníkem může být také fyzická kondice. Podle Powerse dokáže cvičení zpomalit jednoho z viníků pocitu chladu – úbytek svalové hmoty. Navíc je to obecně dobrý způsob, jak se cítit tepleji.

„Všichni máme tendenci se cítit chladněji, když se nám nedostává pohybu. Zkuste proto lehké aktivity, jako je procházka, jízda na kole nebo jednoduché silové cvičení na židli. Už jen to, že uděláte něco, abyste rozproudili krev, vám pomůže cítit se tepleji,“ dodává Greenová.

Cvičení navíc může pomoci se zdravím vašeho srdce i duše.

Když žijete naplno, učíte se, říká spisovatel Paulo Coelho

Kultura

Čtyři typy stárnutí aneb Proč někteří lidé stárnou pomaleji než jiní

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám