Na novém úseku D35 vzniká 400 metrů dlouhá estakáda, vysouvání začne příští rok

Budování estakády na D35 Janov - Opatovec. Foto: ŘSDBudování estakády na D35 Janov - Opatovec. Foto: ŘSD

Nový úsek dálnice má být hotový do konce roku 2025.

Na úseku Janov – Opatovec budoucí D35 vzniká nejdelší mostní stavba této části dálnice. Estakáda nad současnou silnicí I/35 bude dlouhá 400 metrů. Po vybudování opěry mostu a pilířů, které se zakládají do hloubky asi 18 metrů, se na ně vysunou dva železobetonové mostní objekty nad současnou silnici, řekl novinářům zástupce zhotovitelské firmy Jan Kabelka.

Jde o postupné vysouvání mostní konstrukce, která se vyrábí za opěrou a vysouvá se do konečného umístění, kde bude stát,“ uvedl Kabelka.

Mostní konstrukce je navržena do oblouku a kříží silnici I/35 pod poměrně ostrým úhlem. Oba železobetonové díly dlouhé 400 metrů se vyrobí na místě, stavební firma postaví na místě výrobnu. Provoz na frekventované silnici I/35 nebude během stavby mostu omezen, stavbaři vybudují v místě dočasnou přeložku komunikace.

ŘSD začalo se stavbou D35 z Janova do Opatovce, další úseky soutěží

Letos hlavně přeložky

Stavba úseku Janov – Opatovec začala letos v květnu. Úsek bude dlouhý 11,8 kilometru, dálnice povede v blízkosti silnice I/35. Součástí stavby je 13 mostů, z toho sedm je dálničních. Vzniknou také dva ekodukty pro migraci zvířat. V projektu je rovněž 4,4 kilometru protihlukových stěn, motoristé budou jezdit přes mimoúrovňovou křižovatku u Opatovce. Bude také nutné přeložit množství úseků větších a menších silnic a polních cest.

„V letošní sezoně se nám podařilo zahájit přeložky inženýrských sítí, přičemž nejvýznamnější je přeložka vysokotlakého vodovodu v přibližné délce čtyři kilometry. Začali jsme také převážnou část zemních prací,“ uvedl Stanislav Král z pardubické správy ŘSD.

Úsek stavějí společnosti MI Roads a Doprastav. Náklady podle smlouvy přesáhnou 2,5 miliardy korun bez DPH. Uvedení do provozu je naplánované na 22. prosince 2025.

 

Budování estakády na D35 Janov - Opatovec. Foto: ŘSDBudování estakády na D35 Janov - Opatovec. Foto: ŘSDBudování estakády na D35 Janov - Opatovec. Foto: ŘSDBudování estakády na D35 Janov - Opatovec. Foto: ŘSDBudování estakády na D35 Janov - Opatovec. Foto: ŘSDÚsek D35 Janov - Opatovec. Foto: ŘSD
Tagy D35 D35 Janov - Opatovec Doprastav MI Roads Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
21 komentářů