Britský cyklista, reprezentující kazašskou Astanu, byl ve středu ráno přítomen na prezentaci trati a viděl, jak mimořádně obtížnou trasu organizátoři jezdcům připravili. 

"Je tu sice několik příležitostí pro sprintery, ale musíte se k nim dostat, to je ten problém. Mnohé etapy označené jako rovinaté zahrnují množství stoupání a v pořadí 10. a 16. mohou být velmi dobře ovlivněny bočním větrem. Dokonce i první sprinterská přichází na řadu po dvou velmi náročných úvodních etapách," řekl Cavendish po odhalení trasy příštího ročníku. "Myslím, že Tour by měl nabídnout víc šancí sprinterům. Tohle je možná nejtěžší trať, jakou jsem kdy na Tour de France viděl." 

1019505685.jpg

Zatím poslední vyhraná etapa na Tour de France z 9. července 2021

Říká se, že všechno špatné je k něčemu dobré. Příležitostí, jak naplnit cíl vyhrát alespoň ještě jednu etapu, dosáhnout na 35. vítězství a osamostatnit se na čele statistiky v počtu vyhraných etap před ikonou světové cyklistiky Eddy Merckxem, nebude ve 111. ročníku Staré dámy přespříliš. Pouze osm etap označují organizátoři jako ploché. Což ale jen zvýší sílu příběhu legendárního sprintera, jemuž bude v květnu 39 let, pokud se mu to skutečně podaří.

Připomeňme si, že Markova kariéra zvláště v posledních letech připomínala jízdu ve vysokých vlnách. Mezi lety 2008 až 2016, které jsou spojeny s působením v týmech Sky a hlavně Quick Step, patřil do absolutní světové špičky. Jenže poté v Dimension Data a nakonec v Bahrainu jel jak po skluzavce a v slzách se už loučil v neslavném konci se svou kariérou.

1116658861.jpg

Giro d´Italia, Řím 28. května 2023

Na poslední chvíli mu hodil záchranné lano Patrick Lefevere a Mark zázračně ožil. Jenže po dvou letech v Quick Stepu i Lefevere usoudil, že už toho bylo dost, že jsou tu mladší a perspektivnější a Markovi smlouvu neprodloužil. Vypadalo to na definitivní tečku.

Ale znovu k ní nedošlo. Mark přijal nabídku Alexandra Vinokurova a na rok zakotvil v Astaně. Dobrý marketingový tah. I kdyby nevyhrával. Navíc jeho zkušenosti jsou určitě cenné i pro ostatní jezdce. Zpočátku to vypadalo skutečně jen na dobrý marketing. Mark se dvakrát dostal na 3. místo při UAE Tour a Scheldeprijs, ale to bylo také všechno.

Tým ho ale poslal na Giro, kde v druhém volném dnu oficiálně oznámil konec své profesionální kariéry po skončené sezóny. A až do poslední etapy bylo jeho nejlepším výsledkem 3. místo v 11. etapě. Pak to ale přišlo. Happy end jak vystřižený z hollywoodské produkce. Vítězství v závěrečné etapě v Římě!

1116649464.jpg

Proč tedy Marka neposlat i na Tour. Bude to rekord nebo nebude? Příběh má své chilli papričky. A graduje. Šesté místo, páté místo, druhé místo … A finiš. Pád v průběhu osmé etapy, zlomená klíční kost a zase ta definitivní tečka. Že by tedy už opravdu?

Nikoli! „Myslel jsem, že už si budu užívat život s rodinou bez kola, ale cyklistiku miluji, takže ještě jeden rok,“ přijal Mark nabídku Vinokurova pokračovat v dresu Astany. 

I kdyby tu 35. etapu nevyhrál, příběh bude mít svou pointu. A pokud ano, pak to bude na hollywoodský trhák.