V Orlických horách přibude lyžařské středisko v Orlickém Záhoří. Provoz by mělo zahájit ještě letos

27. říjen 2023 08:05

Nový lyžařský areál v Orlickém Záhoří na Rychnovsku je téměř dokončený. Provoz zahájí už v blížící se zimní sezóně. Testování čtyřsedačkové lanovky o délce téměř 1500 metrů začne v prosinci. Podle zástupců obce a stavebních firem jde o nejdelší lanovku v české části Orlických hor. Stavební práce trvaly přes rok. Spoluinvestorem je obec Orlické Záhoří. 

„Už se montují trafostanice, připojuje se to k elektrice. Má se natahovat lano koncem měsíce, přidávat sedačky, takže už jdeme do finále,“ říká nezávislý starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler.

Čtěte také

Novou sjezdovku by si podle něj mohli lyžaři poprvé sjet ještě před koncem tohoto roku. „Bude to taková lepší červená, když to řeknu jednoduše. Bude to ideální pro rodiny s dětmi a důchodce. Prostě ať si lidé přijedou zalyžovat na klidnou, bezpečnou a pohodovou sjezdovku.

Investorem skiareálu je společnost, kterou vlastní obec spolu s dvěma soukromými firmami. Jedna z nich bude středisko provozovat. Náklady na výstavbu areálu a nákup zánovní lanovky zatím dosahují 160 milionů korun.

Částka se ale podle starosty Vojtěcha Špinlera bude i nadále zvyšovat. „K tomu budou samozřejmě další a další investice, protože se musí další věci dodělat. Uvidíme časem, jestli se dodělá depo na sedačky. Teď má být 50 procent bublin na sedačkách. My bychom chtěli, aby měly všechny sedačky bubliny. Uvidíme dál, co se bude modernizovat a vylepšovat.

Čtěte také

Od nového střediska si obec slibuje zviditelnění a zatraktivnění odlehlé části Orlických hor. Zajímavé by mohlo být také pro běžkaře. Lanovka totiž propojí hřebenovou trať a rozsáhlým běžkařským okruhem.

Problémy s nedostatkem sněhu Vojtěch Špinler nepředpokládá. „Máme obrovskou výhodu v tom, že Orlické Záhoří je vysoko položená vesnice. My máme ten areál hodně vysoko položený oproti ostatním. Další věc je to, že ten svah je severovýchodní, což je také výhoda v tom, že sníh tam dlouho drží. A doteď máme zkušenosti i s areály okolo, že tam se dá lyžovat na přírodním sněhu, takže nemáme strach. Máme i kvalitní zasněžování.

Ceny skipasů provozovatel areálu zveřejnění na konci listopadu. Měly by být srovnatelné s průměrnými cenami v okolních střediscích.

Spustit audio

Související